Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 7 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Lotta Geffenblad
‹Kamyki Astona›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKamyki Astona
Tytuł oryginalnyAstons Stenar
Data wydania9 sierpnia 2010
Autor
PrzekładHanna Dymel-Trzebiatowska
IlustracjeLotta Geffenblad
Wydawca EneDueRabe
CyklAston
ISBN978-83-927462-4-9
Format26s. 200×275mm; oprawa twarda
Cena22,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Pokochać kamień (i deskę)
[Lotta Geffenblad „Kamyki Astona”, Lotta Geffenblad „Prezenty Astona” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W okresie dzieciństwa przywiązanie do przedmiotów jest szczególnie silne. Maluchom trudno rozstawać się z ulubionymi zabawkami, więc zbywają wzruszeniem ramiona rodzicielskie zachęty do dzielenia się nimi (nie oznacza to wcale, że dorosłym dzielenie się przychodzi łatwo, często wręcz przeciwnie). Co jednak zrobić, gdy nie ma innego wyjścia i trzeba się rozstać z czymś ulubionym?

Jacek Jaciubek

Mała Esensja: Pokochać kamień (i deskę)
[Lotta Geffenblad „Kamyki Astona”, Lotta Geffenblad „Prezenty Astona” - recenzja]

W okresie dzieciństwa przywiązanie do przedmiotów jest szczególnie silne. Maluchom trudno rozstawać się z ulubionymi zabawkami, więc zbywają wzruszeniem ramiona rodzicielskie zachęty do dzielenia się nimi (nie oznacza to wcale, że dorosłym dzielenie się przychodzi łatwo, często wręcz przeciwnie). Co jednak zrobić, gdy nie ma innego wyjścia i trzeba się rozstać z czymś ulubionym?

Lotta Geffenblad
‹Kamyki Astona›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKamyki Astona
Tytuł oryginalnyAstons Stenar
Data wydania9 sierpnia 2010
Autor
PrzekładHanna Dymel-Trzebiatowska
IlustracjeLotta Geffenblad
Wydawca EneDueRabe
CyklAston
ISBN978-83-927462-4-9
Format26s. 200×275mm; oprawa twarda
Cena22,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Pewnego dnia na spacerze Aston znajduje samotny, zmarznięty kamień. Postanawia się nim zaopiekować i zabiera go do domu. Tam przygotowuje mu ciepłe posłanie i troszczy się niczym o najlepszego przyjaciela. Szybko okazuje się, że na świecie jest znacznie więcej kamieni potrzebujących opieki. Aston musi zająć się nimi wszystkimi. W końcu w domu zaczyna brakować miejsca, a rodzice muszę przedsięwziąć jakieś kroki. O tym opowiadają „Kamyki Astona”.
W „Prezentach Astona” sytuacja jest inna. Tytułowy bohater tuż przed swoimi urodzinami wpada w szał pakowania różnych zwyczajnych przedmiotów domowych i obdarowywania nimi rodziców. W dzień urodzin to on jednak musi odpakować swoje upominki. Wszystkie mu się podobają i najchętniej bawiłby się nimi naraz, ale zdecydowanie najciekawsza okazuje się… deska dołączona do jednej z paczek w celu jej usztywnienia. Tata próbuje ją wyrzucić, ale syn stanowczo się sprzeciwia. Ku utrapieniu rodziców zaczyna ją wszędzie ze sobą zabierać i traktuje jak najukochańszą zabawkę.
W obu tomach ukazany jest temat przywiązania do przedmiotów, tworzenia z nimi relacji. Zabawne, że dzieci często najchętniej bawią się zabawkami uznawanymi przez dorosłych za najmniej interesujące. Nie wiadomo, czy wynika to z przekory, czy po prostu prostsze rzeczy są bardziej rozwijające, bo wymagają wysiłku, uruchomienia wyobraźni. Być może przez to relacja z nimi jest głębsza i bardziej wartościowa. Aston w każdym razie jest potwierdzeniem tej reguły. Kamienie w jego wyobraźni stają się najlepszymi przyjaciółmi, wartymi ciągłego dozoru i opieki. Z kawałkiem deski można natomiast wyczyniać prawdziwe cuda: służy za zjeżdżalnię, most, trampolinę czy równoważnię dla innych zabawek, przydaje się też w pewnej chwili tacie do zbudowania łódki.

Lotta Geffenblad
‹Prezenty Astona›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPrezenty Astona
Tytuł oryginalnyAstons Presenter
Data wydania26 maja 2015
Autor
PrzekładBarbara Gawryluk
IlustracjeLotta Geffenblad
Wydawca EneDueRabe
CyklAston
ISBN978-83-62566-24-2
Format26s. 200×270mm; oprawa twarda
Cena24,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Lotta Geffenblad ukazuje też kluczowy moment rozstania z obiektem przywiązania. Tak dzieje się w „Kamykach Astona”, kiedy rodzice nie wytrzymują zalewu kamieni w domu i zachęcają syna, by zabrał je wszystkie na wycieczkę nad jezioro. Tam znajdują tysiące podobnych kamieni. Chłopiec zaczyna rozumieć, że w jego domu niekoniecznie jest im dobrze. Choć wiemy, że to tylko martwe przedmioty, scena rozstania jest w pewien sposób wzruszająca. Chłopiec znajduje natychmiast remedium na żal: oto potrzebujące uwagi samotne patyki, których przecież jest nie mniej niż kamieni. Aston będzie miał co robić, a jego rodzice – czym się martwić.
Warto zwrócić uwagę na podział ról w domu Astona. Ojciec szydełkuje, zmywa naczynia, przygotowuje posiłek, a matka gra na gitarze. Nietypowe i oryginalne są również ilustracje autorki, łączące różne techniki, ze specyficznie dobraną kolorystyką.
Książeczki o Astonie są kolejnymi na naszym rynku propozycjami, mogącymi służyć za punkt wyjścia do rozmowy z dzieckiem o emocjach. Maluchom nietrudno będzie zrozumieć przywiązanie Astona do nietypowych przedmiotów, a i wielu dorosłych wczuje się w potrzeby małego bohatera. Przykuwające oko wykonanie i oszczędność w warstwie tekstowej (czasem może przesadna) dobrze współgrają z tematem i sprawiają, że chce się do tych książek wracać po wielokroć. Warto jeszcze dodać, że na ich podstawie powstały krótkie filmy animowane, więc jeśli ktoś nadal nie jest przekonany, może od nich zacząć przygodę.
koniec
17 października 2015

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Pada śnieg, pachną świąteczne wypieki…
Joanna Kapica-Curzytek

6 XII 2021

W powieści „Kochany Święty Mikołaju” odnajdziemy wszystkie tradycyjne bożonarodzeniowe motywy. I nawet jeśli dobrze wiemy, co w niej znajdziemy, nic nie szkodzi; bo przecież w święta szczególnie chętnie wracamy do tego, co dobrze znamy.

więcej »

Każdy ma swoje demony
Marcin Mroziuk

5 XII 2021

Dla młodych czytelników lektura „Chuligani” jest okazją do poznania problemów rówieśników, którym życie nie rozpieszcza. Katarzyna Ryrych kreśli tutaj z dużą empatią intrygujący portret nastolatki muszącej stawić czoło światu po śmierci rodziców.

więcej »

Krótko o książkach: Wzloty i (głównie) upadki
Miłosz Cybowski

4 XII 2021

Pomysł na „Miasto Archipelag” Filip Springer miał całkiem niezły – wyruszyć w Polskę i odwiedzić niegdysiejsze miasta wojewódzkie, które straciły swoją pozycję w wyniku reformy administracyjnej z 1999 roku. Gorzej z wykonaniem.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Listopad 2015
— Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek, Joanna Słupek, Konrad Wągrowski

Z tego cyklu

W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie wyśmiewaj się
— Joanna Kapica-Curzytek

Z kociej perspektywy
— Marcin Mroziuk

Pod opieką Matki Bożej Ostrobramskiej
— Marcin Mroziuk

W Valleby zawsze coś się dzieje
— Marcin Mroziuk

Gwiazdy i piwo
— Marcin Mroziuk

Papugowanie po Janie
— Marcin Mroziuk

Na dobre i złe
— Joanna Kapica-Curzytek

Korzenie i skrzydła
— Joanna Kapica-Curzytek

Nieuczciwa konkurencja
— Marcin Mroziuk

Tegoż autora

Nieprawdopodobne, a jednak prawdziwe
— Jacek Jaciubek

Zabójczy ziemniak
— Jacek Jaciubek

Szpiega wynajmę
— Jacek Jaciubek

Suchość w ustach
— Jacek Jaciubek

Wszystkie odcienie szarości
— Jacek Jaciubek

Królestwo za kafelek
— Jacek Jaciubek

Historia wiary znaczona krwią
— Jacek Jaciubek

Esensja czyta: Czerwiec 2016
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Joanna Kapica-Curzytek, Anna Nieznaj, Joanna Słupek

Człowiek-puzzle
— Jacek Jaciubek

Esensja czyta: Maj 2016
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Joanna Kapica-Curzytek, Jarosław Loretz, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.