Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 12 grudnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Agnieszka Hałas
‹Po stronie mroku›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPo stronie mroku
Data wydania18 września 2012
Autor
Wydawca RW2010
ISBN978-83-63598-09-9
FormatMobipocket
Cena14,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz czytniki w
Skąpiec.pl
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 9,90 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

I potępieni mogą marzyć
[Agnieszka Hałas „Po stronie mroku” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W „Po stronie mroku” znajdziemy tuzin dobrze napisanych opowiadań, wśród których niestety zabrakło tekstu naprawdę wybitnego. Nie zmienia to jednak faktu, że książka Agnieszki Hałas powinna być wciągającą lekturą dla wielbicieli dark fantasy.

Marcin Mroziuk

I potępieni mogą marzyć
[Agnieszka Hałas „Po stronie mroku” - recenzja]

W „Po stronie mroku” znajdziemy tuzin dobrze napisanych opowiadań, wśród których niestety zabrakło tekstu naprawdę wybitnego. Nie zmienia to jednak faktu, że książka Agnieszki Hałas powinna być wciągającą lekturą dla wielbicieli dark fantasy.

Agnieszka Hałas
‹Po stronie mroku›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPo stronie mroku
Data wydania18 września 2012
Autor
Wydawca RW2010
ISBN978-83-63598-09-9
FormatMobipocket
Cena14,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz czytniki w
Skąpiec.pl
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 9,90 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Za zaletę „Po stronie mroku” należy uznać przede wszystkim to, że nie jest to zbieranina przypadkowych opowiadań, lecz zestaw tekstów, które łączą podobna sceneria i zbliżony nastrój, a jednocześnie nie możemy narzekać na monotonię, gdyż autorka wykorzystała tutaj różnorodne rozwiązania fabularne.
Otwierające zbiór opowiadanie „Wiara, nadzieja, miłość” jest tutaj nie tylko jednym z dłuższych tekstów, ale i najciekawszych. W tym przypadku tytuł doskonale oddaje zawartość, gdyż jest to naprawdę poruszająca historia o mocy uczuć. Agnieszka Hałas zabiera czytelników w zaświaty, by mogli śledzić historię mężczyzny, który - niczym współczesny Orfeusz - opuszcza niebo i udaje się do piekła na poszukiwania swojej żony. Trudno byłoby nie podziwiać niezwykle plastycznej wizji krain przemierzanych przez bohatera oraz wymyślnych tortur piekielnych będących udziałem potępionych, ale najważniejsze jest, że rzeczywiście przejmujemy się losami rozdzielonych małżonków i do końca nie możemy być pewni, czy czeka na nich happy end, czy też skończy się to równie źle jak w greckim micie (a może nawet gorzej).
Z kolei w znanym już z łamów Esensji „ Ale nas zbaw od złego” jesteśmy świadkami próby, której poddana jest Blanche chcąca odnaleźć w piekle swego brata. Dziewczyna zadręcza się myślami, że za życia niewystarczająco starała się mu pomóc, kiedy znalazł się w szponach narkotykowego nałogu. Efekty starcia jej naiwnej niewinności z siłami Ciemności okazują się zaś dość zaskakujące.
Podobnie przygnębiającą scenerię możemy podziwiać w „Chlebie i krwi”, ale ta smutna historia bohaterki, która handluje w piekle tytułowymi nielegalnymi towarami, nie potrafiła wzbudzić we mnie aż tak wielkich emocji. Zdecydowanie ciekawszą postacią jest natomiast alchemik Rafael Alvaro de Cardenas, zwany El Claro, którego poznajemy w „Dwóch księżycach”. Z zainteresowaniem obserwujemy, jak jest on już po śmierci wciąż wodzony na pokuszenie, a w dodatku cała opowieść ma znakomity finał i jest utrzymana w rzeczywiście niezwykłym, mrocznym klimacie. Pojawiającą się tutaj w drugoplanowej roli Sangre Veland - wojowniczkę z Szeolu spotykamy ponownie w tytułowym tekście, gdzie podejmuje się ona wykonania niebezpiecznej misji. Trzeba przyznać, że fabuła „Po stronie mroku” jest całkiem interesująca, a akcja toczy się wartko, więc podczas lektury z pewnością nie będziemy narzekać na nudę.
Jak przystało na opowiadanie o malarzu, w „Artyście” równie istotne co sama fabuła są uwieczniane na jego obrazach rozmaite sceny, ale w sumie jest to utwór wprawdzie przyzwoicie napisany, ale niewywierający większego wrażenia. Znacznie ciekawszy i bardziej nastrojowy jest „Rytuał piasku”, gdzie los zmagającej się ze swoimi koszmarami bohaterki może się zmienić za sprawą takiegoż tajemniczego artysty.
Ozdobą zbioru jest zaś „Strzyga Maszka” - rozbudowana opowieść o tytułowej bohaterce, która po wielu latach spędzonych na lubelskim cmentarzu niespodziewanie otrzymuje misję do wypełnienia, której sukces nie tylko może przywrócić równowagę w zaświatach, ale również odmienić los samej strzygi. Z przyjemnością czyta się też „Białe miasto”, w którym bohater będący ateistą nieoczekiwanie staje twarzą w twarz z diabłem i otrzymuje niezwykłą propozycję. Znajdziemy tutaj także kolejny intrygujący obraz odmiennego uniwersum, a zakończenie jest po prostu świetne.
Spośród krótszych tekstów największe wrażenie wywarł na mnie „Powrót do ogrodu”, gdzie znajdziemy oryginalną postapokaliptyczną opowieść z dość przewrotnym zakończeniem. Nie do końca przekonuje natomiast „Ostatnie piętro”, chociaż sam pomysł na nawiązanie do wydarzeń z 11 września 2001 r. nie był zły. Podobny poziom prezentują „Trybiki, kukiełki”, gdzie z umiarkowanym zainteresowaniem śledzimy historię pewnej wiedźmy, która stała się pionkiem w rozgrywce między siłami Szeolu i Góry.
Oczywiście ocena poszczególnych opowiadań Agnieszki Hałas będzie związana przede wszystkim z osobistymi preferencjami czytelnika, ale trzeba przyznać, ze żaden tekst nie schodzi poniżej przyzwoitego poziomu. Po skończonej lekturze pozostaje wprawdzie lekkie uczucie niedosytu, gdyż nie ma tutaj takiego opowiadania, które byłoby naprawdę wyjątkowe, ale i tak w „Po stronie mroku” osoby lubiące dark fantasy z pewnością znajdą dla siebie coś interesującego.
koniec
1 kwietnia 2016

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Krótko o książkach: Wspólnie
Joanna Kapica-Curzytek

11 XII 2019

Ta pięknie zilustrowana opowiastka wprowadzi małych czytelników w świąteczny, zimowy nastrój i wzbudzi wiele emocji.

więcej »

Krótko o książkach: Esej o realizmie
Miłosz Cybowski

10 XII 2019

„Osobiście nie widzę wiele sensu w dyskutowaniu o gdyby” pisze w podsumowaniu swojej książki Ziemkiewicz. I może nie jest „Jakie piękne samobójstwo” pełnym alternatyw dziełem pokroju tworów Zychowicza, ale autor daje się ponieść fantazji i gdybaniu.

więcej »

Stara miłość nie rdzewieje. Ale nienawiść też
Marcin Mroziuk

9 XII 2019

Dziewięć opowiadań zebranych w „Kamiennym posłaniu” różni się pod wieloma względami, ale ich wspólną cechą bez wątpienia jest wysoki poziom literacki. Margaret Atwood potrafi nas tutaj zarówno przerazić, jak i rozbawić, ale przede wszystkim wnikliwie przygląda się ludzkiej naturze.

więcej »

Polecamy

„Bycie” jest kalejdoskopem

Na rubieżach rzeczywistości:

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Nowe rozdanie
— Marcin Knyszyński

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Listopad 2012
— Miłosz Cybowski, Jakub Gałka, Joanna Kapica-Curzytek, Alicja Kuciel, Konrad Wągrowski

Odcienie mroku
— Zofia Marduła

Tegoż twórcy

Groza na rajskich wyspach
— Anna Nieznaj

Esensja czyta: Marzec 2017
— Dawid Kantor, Daniel Markiewicz, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Styczeń 2017
— Miłosz Cybowski, Dawid Kantor, Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Osty kłują
— Magdalena Kubasiewicz

Esensja czyta: Sierpień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Kwiecień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Na smokach wojska latające i inne sarmackie historie
— Zofia Marduła

Wichry zmian
— Magdalena Kubasiewicz

Tropem węża
— Beatrycze Nowicka

W barwach czerni i srebra
— Magdalena Kubasiewicz

Tegoż autora

Stara miłość nie rdzewieje. Ale nienawiść też
— Marcin Mroziuk

Amour znaczy miłość
— Marcin Mroziuk

Sześćdziesiąt lat minęło a niebo wciąż na swoim miejscu...
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski, Marcin Knyszyński, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Nieoczekiwana zmiana miejsc
— Marcin Mroziuk

Trzech ojców
— Marcin Mroziuk

Z zegarmistrzowską precyzją
— Marcin Mroziuk

Śmierć na plaży
— Marcin Mroziuk

Ucieczka z rynsztoka
— Marcin Mroziuk

W księżycową noc
— Marcin Mroziuk

Wyprawa na Ziemię
— Marcin Mroziuk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.