Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 2 marca 2021
w Esensji w Esensjopedii

Terry Pratchett
‹Pasterska korona›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPasterska korona
Tytuł oryginalnyThe Shepherd’s Crown
Data wydania17 maja 2016
Autor
PrzekładPiotr W. Cholewa
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklTiffany Obolała, Świat Dysku
ISBN978-83-8069-346-3
Format240s. 142×202mm
Cena32,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Pożegnanie ze Światem Dysku
[Terry Pratchett „Pasterska korona” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Pasterska korona” nie jest tak zabawna i tak wciągająca jak inne książki Terry’ego Pratchetta. Stanowi jednak swojego rodzaju podsumowanie twórczości autora. Jest pożegnaniem z postaciami, uniwersum i czytelnikami, i jako takie może wzbudzić wiele emocji.

Magdalena Kubasiewicz

Pożegnanie ze Światem Dysku
[Terry Pratchett „Pasterska korona” - recenzja]

„Pasterska korona” nie jest tak zabawna i tak wciągająca jak inne książki Terry’ego Pratchetta. Stanowi jednak swojego rodzaju podsumowanie twórczości autora. Jest pożegnaniem z postaciami, uniwersum i czytelnikami, i jako takie może wzbudzić wiele emocji.

Terry Pratchett
‹Pasterska korona›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPasterska korona
Tytuł oryginalnyThe Shepherd’s Crown
Data wydania17 maja 2016
Autor
PrzekładPiotr W. Cholewa
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklTiffany Obolała, Świat Dysku
ISBN978-83-8069-346-3
Format240s. 142×202mm
Cena32,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Gdyby oceniać „Pasterską koronę” obiektywnie, gdyby nie był to ostatni tom cyklu, uznałabym tę książkę za jedną ze słabszych, jakie wyszły spod pióra Terry’ego Pratchetta. Żadnej powieści ze „Świata Dysku” nie ośmieliłabym się nazwać kiepską, ale były pośród nich pozycje wypadające słabo na tle innych – jak „Para w ruch” czy „Niewidoczni Akademicy”. „Pasterska korona” w porównaniu do innych książek jest niedopracowana. Sprawia takie wrażenie, jakby ktoś wyciął część scen, jakby autor za bardzo spieszył się, by ją dokończyć: ale jak dowiadujemy się z posłowia – Pratchettowi faktycznie po prostu zabrakło czasu. Widać to szczególnie na ostatnich stronach, gdy nagle akcja rusza na łeb na szyję, na przestrzeni paru stron dzieje się bardzo wiele, a jednocześnie, choć to kulminacyjny moment, opisy jakoś nie wzbudzają większych emocji. Być może właśnie te fragmenty dopisał Rob Wilkinson – ponoć „Pasterska korona” została w 90% napisana przez Pratchetta, a potem uzupełniona przez Wilkinsona. Brakuje także faktycznego zakończenia, finałowej sceny, którą zdaniem Gaimana pisarz chciał w książce umieścić – a która faktycznie stanowiłaby swojego rodzaju klamrę i mogła może nie zaskoczyć, ale poruszyć czytelników. Prawdopodobnie to z braku czasu niektóre sprawy nie doczekały się wyjaśnienia, a część została potraktowana po łebkach.
Moje wątpliwości budziły jednak także inne wątki. Na przykład po lekturze „Panów i Dam” ciężko mi było też zaakceptować wątek Wilczej Jagody, który zdawał się jakby wciśnięty trochę na siłę, nie pasujący i w gruncie rzeczy z punktu widzenia fabuły niezbyt potrzebny. Chociaż może gdyby Pratchett otrzymał więcej czasu, zdołałby opisać to w sposób bardziej przekonujący? Dodatkowo „Pasterska korona”, nawet jeżeli nie do końca jest taka, jaką chciał uczynić ją autor, wciąż pozostaje książką dobrą. Czyta się ją błyskawicznie, fragmenty z babcią Weatherwax wywołują coś w rodzaju smutnego uśmiechu na ustach, miło było też zobaczyć, jak zmieniła się Magrat.
„Pasterska korona” nie jest jednak książką, na którą łatwo spojrzeć obiektywnie. Nie uznaję jej też za samodzielną powieść – to uwieńczenie jednego z najlepszych cykli fantasy. Podczas lektury miałam nieodparte wrażenie, że autor tworząc ją wiedział, że to będzie jego ostatnia książka. Elfy przekraczające granicę pomiędzy światami i wiedźmy szykujące się do wielkiej bitwy zdają się tylko pretekstem. Dla mnie „Pasterska korona” to opowieść nie o walce z elfami, a o śmierci, która nie jest końcem, nadziei i pożegnaniach. O rozliczeniu i o tym, że świat – nawet ten mknący przez kosmos na skorupie wielkiego żółwia – wciąż się zmienia.
„Pasterska korona” nie jest równie zabawna ani wciągająca jak reszta pozycji ze „Świata Dysku”. Ale ta powieść chyba nie mogłaby naprawdę bawić. Lekturze towarzyszył raczej pewnego rodzaju smutek niż rozbawienie. Najistotniejsze jest tutaj powiedzenie „do widzenia” – bohaterom i czytelnikom. I cieszę się, że ta książka, będąca pożegnaniem z Terrym Pratchettem i Światem Dysku trafiła w moje ręce.
koniec
6 lipca 2016

Komentarze

31 VIII 2017   14:16:32

Wspaniała recenzja.

01 IX 2017   10:17:56

Recenzja recenzją. Teraz mijając się ze ŚMIERCIĄ możemy dodatkowo odczuć ciężkie, oceniające spojrzenie na plecach. Będzie to oznaczało, że Babcia Weatherfax towarzyszy mu na spacerze- może to jej zawdzięczamy te kilka dodatkowych ziaren piasku w klepsydrze.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Lekkość ruchów okupiona ciężką pracą
Marcin Mroziuk

2 III 2021

Wiele dziewczynek i niektórzy chłopcy marzą o tym, by kiedyś podziwiano ich, gdy będą z gracją tańczyć na scenie. To właśnie dla nich „Mój balet” będzie lekturą nie tylko interesującą, ale również pożyteczną. Aneta Wira-Ostaszyk i Joanna Kończak przedstawiają bowiem wiele informacji, które z jednej strony mogą być przydatne dla młodych czytelników poważnie myślących o karierze baletowej, a z drugiej z pewnością zaciekawią też wielbicieli tańca klasycznego.

więcej »

Mała Esensja: Różnorodny świat zwierząt
Joanna Kapica-Curzytek

1 III 2021

Mała małpka zgubiła swoją mamę. Z pomocą przychodzi motylek. Musi tylko się dowiedzieć, jak mama wygląda.

więcej »

Uciec, ale dokąd?
Marcin Knyszyński

27 II 2021

Wydawnictwo IX zebrało pięć starszych opowiadań Dawida Kaina, dołożyło dwa zupełnie nowe i wydało „Wszystkie grzechy korporacji Somnium”. Skromna, mała książeczka – ale niech nie zwiodą was jej niepozorne gabaryty. Wszystkie dotychczas czytane przeze mnie powieści autora („Oczy pełne szumu”, „Fobia” i „Ostatni prorok”) dotykały podobnego zagadnienia – kłopotu zwanego „istnieniem”. Tak, dokładnie – coś, co jest absolutnie podstawowe, niezbywalne i konieczne (choć tu można się spierać na szczycie (...)

więcej »

Polecamy

Imperium wcale się nie rozpadło

Na rubieżach rzeczywistości:

Imperium wcale się nie rozpadło
— Marcin Knyszyński

Lęk i odraza w Kalifornii
— Marcin Knyszyński

Las oblany słonecznym blaskiem
— Marcin Knyszyński

Dick jak Dickens
— Marcin Knyszyński

Kochać to nie znaczy zawsze to samo
— Marcin Knyszyński

Chorzy na życie
— Marcin Knyszyński

Dick w starym stylu
— Marcin Knyszyński

Faust musi przegrać
— Marcin Knyszyński

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej
— Marcin Knyszyński

Myślę, ale czy jestem?
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Lipiec 2016
— Miłosz Cybowski, Anna Kańtoch, Magdalena Kubasiewicz, Jarosław Loretz, Anna Nieznaj, Beatrycze Nowicka, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Tegoż twórcy

Słowiańskie elfy rzeczne
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Maj 2017
— Miłosz Cybowski, Dawid Kantor, Joanna Kapica-Curzytek, Magdalena Kubasiewicz, Jarosław Loretz, Marcin Mroziuk, Katarzyna Piekarz

Esensja czyta: Lipiec 2016
— Miłosz Cybowski, Anna Kańtoch, Magdalena Kubasiewicz, Jarosław Loretz, Anna Nieznaj, Beatrycze Nowicka, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Wrzesień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Jarosław Loretz, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Maj 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Wrzesień 2014
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Daniel Markiewicz, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek

Śmierć Świata Dysku?
— Magdalena Kubasiewicz

Magia odchodzi
— Agnieszka Szady

Esensja czyta: Kwiecień 2014
— Miłosz Cybowski, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek, Agnieszka Szady

Milion naszych światów
— Magdalena Kubasiewicz

Tegoż autora

Nie ma łatwych dróg
— Magdalena Kubasiewicz

Mistrzowie czarnego sportu
— Magdalena Kubasiewicz

Królewny i karliczka
— Magdalena Kubasiewicz

A na trakcie śpiewa bard
— Magdalena Kubasiewicz

Krucze opowieści
— Magdalena Kubasiewicz

Ciemny książę i drużyna bohaterów
— Magdalena Kubasiewicz

Witaj w ciemnym mieście Grimm
— Magdalena Kubasiewicz

Krąg zemsty ma swój koniec
— Magdalena Kubasiewicz

Trupy i pani Przecinek
— Magdalena Kubasiewicz

Czarownica wraca
— Magdalena Kubasiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.