Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 9 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Ursula K. Le Guin
‹Sześć światów Hain›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSześć światów Hain
Data wydania3 listopada 2015
Autor
PrzekładKatarzyna Staniewska, Agnieszka Sylwanowicz
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklHain
ISBN978-83-8069-175-9
Format944s. 151×231mm; oprawa twarda
Cena69,90
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Z dziejów Ekumeny
[Ursula K. Le Guin „Sześć światów Hain” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Ostatnio na rynku wydawniczym coraz częściej pojawiają się stare, popularne tytuły, w pięknych, nowych wydaniach. Teraz w ręce fanów Ursuli Le Guin trafić może zbiorcze wydanie sześciu powieści ze świata Ekumeny – opublikowanych pod tytułem „Sześć światów Hain”.

Magdalena Kubasiewicz

Z dziejów Ekumeny
[Ursula K. Le Guin „Sześć światów Hain” - recenzja]

Ostatnio na rynku wydawniczym coraz częściej pojawiają się stare, popularne tytuły, w pięknych, nowych wydaniach. Teraz w ręce fanów Ursuli Le Guin trafić może zbiorcze wydanie sześciu powieści ze świata Ekumeny – opublikowanych pod tytułem „Sześć światów Hain”.

Ursula K. Le Guin
‹Sześć światów Hain›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSześć światów Hain
Data wydania3 listopada 2015
Autor
PrzekładKatarzyna Staniewska, Agnieszka Sylwanowicz
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklHain
ISBN978-83-8069-175-9
Format944s. 151×231mm; oprawa twarda
Cena69,90
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Ursula Le Guin jest jedną z najbardziej znanych pisarek fantastyki na świecie. Opublikowała kilkadziesiąt powieści, z których część dziś uznawana jest za klasykę gatunku – przede wszystkim mowa tu o „Czarnoksiężniku z Archipelagu” otwierającym cykl „Ziemiomorze”. Dużą popularność zdobyły sobie jednak także książki science – fiction z cyklu haińskiego, które teraz doczekały się zbiorowego wydania. „Świat Rocannona”, „Planeta wygnania”, „Miasto złudzeń”, „Lewa ręka ciemności”, „Wydziedziczeni” i „Słowo las znaczy świat” weszły w skład przepięknie wydanego zbiorku „Sześć światów Hain”.
Przed wielu laty rasa Hain zaludniła dziesiątki planet. Później jednak więzi pomiędzy nimi zostały zerwane, a pierwsza inicjatywa mająca na powrót zjednoczyć odseparowane światy zakończyła się fiaskiem. Teraz ponowną próbę podejmuje organizacja zwana Ekumeną. Akcja „Sześciu światów Hain” rozgrywa się w tym samym uniwersum, ale w różnym przedziale czasu i na innych planetach. Le Guin przenosi czytelników pomiędzy zupełnie odmiennymi światami.
Otwierający cykl „Świat Rocannona” na przykład opisuje przygody kosmoetnografa, którego statek został zniszczony, przez co trafił na planetę, później mającą nosić jego imię. „Lewa ręka ciemności” zabiera czytelników na Gethen, gdzie mieszkańcy nie posiadają konkretnej płci poza okresem godowym. Genly, wysłannik Ekumeny, ma problemy ze zrozumieniem mieszkańców Gethen i ich polityki, mimo to próbuje doprowadzić do przyłączenia planety do organizacji. Akcja „Słowo las znaczy świat” toczy się z kolei na planecie Athshe, traktowanej jako tanie źródło surowców. Różnorodne są zarówno planety, jak i zamieszkujące je istoty – nawet jeśli mieszkańcy danego świata pozornie niewiele różnią się od ludzi, zostali ukształtowani przez inne warunki, społeczności funkcjonują więc na odmiennych zasadach.
Przygody bohaterów stają się zaledwie pretekstem do poruszenia innych problemów. W „Sześciu światach Hain” znajdziemy liczne nawiązania religijne, spostrzeżenia socjologiczne, echa zainteresowania pisarki antropologią. Poruszane są problemy takie jak wyzysk, gospodarka rabunkowa, traktowanie rozumnych istot jako gorszych, bowiem są inne dążenia do utopii. Nie da się powiedzieć, że utwory pisarki są lekkie, miłe i przyjemne. Już sam początek – historia naszyjnika, po który wyruszyła Semley, nieświadomie odrzucając wszystko, co miała – przygotowuje czytelników na to, z czym będą mieli do czynienia. Szczególnie istotny wydaje się wątek obcości, powracający w kolejnych utworach. W „Planecie wygnania” przybysze z obcego świata egzystują w pobliżu rdzennych mieszkańców od pokoleń, a mimo to wciąż obie nacje dzieli nierozerwalna przepaść. Bohater „Miasta złudzeń” Falk, chociaż przyjęty przez leśnych osadników, nigdy nie staje się w pełni jednym z nich i w końcu musi odejść. Rozumni mieszkańcy planety ze „Słowa las znaczy świat” są inni od ludzi, więc jako takich wykorzystuje się ich bez litości – przecież to obcy, nie ludzie. Tematyka poruszana przez Le Guin często jest trudna, wydarzenia ponure, nie należy też oczekiwać bajkowych happy endów. O bogactwie jej wyobraźni i wysokim poziomie warsztatu pisarskiego chyba nikogo nie trzeba przekonywać.
Utwory są ze sobą powiązane w zaledwie luźny sposób, każdy stanowi osobną całość. W każdym można jednak odnaleźć pewne elementy historii rasy Hain, unicestwionej Ligii Wszystkich Światów i powstającej na jej gruzach Ekumeny. Uwięzieni na „Planecie wygnania” osadnicy to zapewne wysłannicy Ligii, którzy nigdy nie dostali szansy na wypełnienie swej misji i powrót do domu z powodu zniszczenia organizacji. W prawdopodobnie najpóźniejszej czasowo książce „Lewa ręka ciemności” przedstawiciel Ekumeny stara się doprowadzić do przyłączenia do niej kolejnej planety. W „Mieście złudzeń” bohater ma do czynienia z Shingami, którzy unicestwili Ligię i którzy chcą zdobyć lokalizację planety Werel (prawdopodobnie tej samej, na której działa się akcja „Planety wygnania”).
„Sześć światów Hain” to pozycja zarówno dla zagorzałych fanów pisarki, którzy chcą mieć swoje ulubione książki w porządnym, ładnym wydaniu, jak i dla wielbicieli literatury fantastycznej, dopiero chcących poznać uniwersum Ekumeny.
koniec
28 października 2016

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Przeczytaj to jeszcze raz: Kraj strachów dziecinnych
Dawid Kantor

8 VIII 2022

Idąc tropem Stephena Kinga, Dan Simmons w „Letniej nocy” kreśli kameralne amerykańskie miasteczko z dziećmi jako bohaterami i grozą w tle. Autor „Terroru” i tym razem stworzył znakomity horror, choć radykalnie różny od tego zlokalizowanego w lodach Arktyki.

więcej »

Krótko o książkach: Polacy też swój cyberpunk mają
Miłosz Cybowski

7 VIII 2022

„Antologia polskiego cyberpunka” to pięć historii prezentujących różnorodne podejście do głównego tematu i tak samo różnorodną jakość.

więcej »

Mała Esensja: Na moje wąsy!
Joanna Kapica-Curzytek

6 VIII 2022

Czwarte spotkanie z kotem Winstonem „Na tropie truciciela” trzyma w napięciu i mrozi krew w żyłach. Naszemu ulubieńcowi grozi śmiertelne niebezpieczeństwo!

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Sześć światów Hain: Świat szósty – dwugłos
— Miłosz Cybowski, Beatrycze Nowicka

Sześć światów Hain: Świat piąty
— Miłosz Cybowski

Sześć światów Hain: Świat trzeci
— Miłosz Cybowski

Sześć światów Hain: Świat drugi
— Miłosz Cybowski

Sześć światów Hain: Świat pierwszy
— Miłosz Cybowski

Tegoż autora

Nie ma łatwych dróg
— Magdalena Kubasiewicz

Mistrzowie czarnego sportu
— Magdalena Kubasiewicz

Królewny i karliczka
— Magdalena Kubasiewicz

A na trakcie śpiewa bard
— Magdalena Kubasiewicz

Krucze opowieści
— Magdalena Kubasiewicz

Ciemny książę i drużyna bohaterów
— Magdalena Kubasiewicz

Witaj w ciemnym mieście Grimm
— Magdalena Kubasiewicz

Krąg zemsty ma swój koniec
— Magdalena Kubasiewicz

Trupy i pani Przecinek
— Magdalena Kubasiewicz

Czarownica wraca
— Magdalena Kubasiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.