Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 października 2021
w Esensji w Esensjopedii

J.K. Rowling
‹Baśnie barda Beedle’a›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBaśnie barda Beedle’a
Tytuł oryginalnyThe Tales of Beedle the Bard
Data wydania15 marca 2017
Autor
PrzekładAndrzej Polkowski
IlustracjeTomislav Tomić
Wydawca Media Rodzina
ISBN978-83-8008-297-7
Format144s. 135×205mm; oprawa twarda
Cena25,—
Gatunekdla dzieci i młodzieży, fantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Z biblioteki Hogwartu
[J.K. Rowling „Baśnie barda Beedle’a”, J.K. Rowling, Kennilworthy Whisp „Quidditch przez wieki”, J.K. Rowling, Newt Skamander „Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Któż z miłośników Harry′ego Pottera nie marzył kiedyś, by otrzymać list z Hogwartu w kopercie opisanej własnym imieniem i nazwiskiem? Teraz możemy chociaż zapoznać się z niektórymi tytułami z czarodziejskiej biblioteczki. Do księgarń znów trafiły bowiem „Baśnie Barda Beedle′a", „Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć" oraz „Quidditch przez wieki".

Dominika Cirocka

Z biblioteki Hogwartu
[J.K. Rowling „Baśnie barda Beedle’a”, J.K. Rowling, Kennilworthy Whisp „Quidditch przez wieki”, J.K. Rowling, Newt Skamander „Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć” - recenzja]

Któż z miłośników Harry′ego Pottera nie marzył kiedyś, by otrzymać list z Hogwartu w kopercie opisanej własnym imieniem i nazwiskiem? Teraz możemy chociaż zapoznać się z niektórymi tytułami z czarodziejskiej biblioteczki. Do księgarń znów trafiły bowiem „Baśnie Barda Beedle′a", „Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć" oraz „Quidditch przez wieki".
O przygodach młodego czarodzieja z blizną na czole słyszał już chyba każdy. Nic więc dziwnego – zważywszy na liczbę jego wiernych fanów – że gdy do polskich księgarń trafiły po raz pierwszy trzy książeczki stanowiące oficjalny dodatek do siedmiotomowej serii, rozeszły się one niczym ciepłe bułeczki. W bieżącym roku wydawnictwo Media Rodzina postanowiło dać czytelnikom kolejną szansę na uzupełnienie domowej biblioteczki. Nadało też całości bardzo spójną i elegancką szatę graficzną, która w połączeniu z twardą okładką prezentuje się naprawdę ładnie. I to na szczęście za cenę zdecydowanie niższą, niż ta, którą podobno miewały używane egzemplarze dostępne na portalach aukcyjnych w internecie. Choć trzeba przyznać, iż J. K. Rowling wyrobiła w sobie w pewnym momencie taką markę, że mogłaby nam chyba sprzedać prawie wszystko. I to w całkiem niezłym nakładzie.

J.K. Rowling
‹Baśnie barda Beedle’a›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBaśnie barda Beedle’a
Tytuł oryginalnyThe Tales of Beedle the Bard
Data wydania15 marca 2017
Autor
PrzekładAndrzej Polkowski
IlustracjeTomislav Tomić
Wydawca Media Rodzina
ISBN978-83-8008-297-7
Format144s. 135×205mm; oprawa twarda
Cena25,—
Gatunekdla dzieci i młodzieży, fantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
„Baśnie Barda Beedle’a” to moim zdaniem najciekawsza z trzech wznowionych niedawno pozycji rodem z potterowskiego świata. Ulubione opowieści młodych czarodziejów, opowiadane im przez rodziców na dobranoc, okraszone zostały komentarzem Albusa Dumbledora – dawnego dyrektora Hogwartu. Krótkie zapiski na temat znaczenia poszczególnych historii, bądź związanych z nimi anegdotek, pozwalają jeszcze głębiej zanurzyć się w czarodziejskim świecie. Spotkałam się z opinią, jakoby nie wiadomo było do jakiego czytelnika „Baśnie…” są właściwie skierowane – do dzieci czy może nieco starszych fanów twórczości J. K. Rowling? Generalnie teksty zawarte w tej cieniutkiej książeczce przypominają swoim klimatem opowieści, których sami słuchaliśmy do poduszki. Osobiście nie znajduję w nich elementów nienadających się dla najmłodszych – może poza „Włochatym sercem czarodzieja”. Bardziej obawiałabym się choćby lektury „Sinobrodego” Charles’a Perrault z jego zakrwawionym kluczem i pokojem pełnym martwych kobiet, która pozostała w mojej pamięci jako niezbyt miłe wspomnienie ze zbyt wczesnego dzieciństwa.
Mimo że jestem już chyba trochę za duża na bajki, „Baśnie…” pochłonęłam z przyjemnością. Jedyne, co mogłabym zarzucić to, że było ich zdecydowanie zbyt mało. Pięć krótkich opowiastek, w tym jedna zamieszczona wcześniej w całości w „Harrym Potterze i Insygniach Śmierci,” zdecydowanie nie wystarczy, by zaspokoić apetyt stęsknionego za magicznym światem czytelnika.

J.K. Rowling, Kennilworthy Whisp
‹Quidditch przez wieki›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułQuidditch przez wieki
Tytuł oryginalnyQuidditch Through the Ages
Data wydania15 marca 2017
Autorzy
PrzekładAndrzej Polkowski
IlustracjeTomislav Tomić
Wydawca Media Rodzina
ISBN978-83-8008-299-1
Format144s. 135×205mm; oprawa twarda
Cena25,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
O ile „Baśnie Barda Beedle’a” to pozycja właściwie nadająca się dla każdego, o tyle „Quidditch przez wieki” adresowany jest już raczej do zagorzałych fanów sagi o Harrym Potterze. Książka, której tytuł wielokrotnie przywoływano na kartach serii, opowiada o najpopularniejszej grze zespołowej w uniwersum stworzonym przez Rowling. Stanowi więc kolejny fikcyjny element ze świata magii niejako przeniesiony do rzeczywistości, a tym samym niezłą gratkę dla prawdziwych potteromaniaków. Dostajemy szansę, aby poznać zaskakującą historię powstania quidditcha, jego reguły oraz najznakomitsze drużyny. Jeśli więc kogoś naprawdę fascynują szczegóły ze świata czarodziejów lub traktuje tę książeczkę jako kolejny obowiązkowy gadżet w swojej kolekcji, zapewne będzie zadowolony, pozostałych natomiast do lektury namawiać nie zamierzam.
Tak czy inaczej, nie można odmówić autorce pomysłowości w kreowaniu wymyślonego przez siebie świata i nieustannym domalowywaniu kolejnych jego detali. Szczegółów jednak zdradzać nie będę, jako że całość jest naprawdę króciutka – dosłownie na jeden wieczór – i mogłabym komuś zepsuć zabawę.

J.K. Rowling, Newt Skamander
‹Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułFantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć
Tytuł oryginalnyFantastic Beasts and Where to Find Them
Data wydania15 marca 2017
Autorzy
PrzekładAndrzej Polkowski, Joanna Lipińska
IlustracjeTomislav Tomić
Wydawca Media Rodzina
ISBN978-83-8008-298-4
Format152s. 135×205mm; oprawa twarda
Cena25,—
Gatunekfantastyka, leksykon / poradnik
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
„Fatastyczne zwierzęta i jak je znaleźć” to „przeniesiony” na księgarniane półki fikcyjny podręcznik autorstwa Newta Skamandera (bohatera fabularnego przeboju kinowego o tym samym tytule) zgłębiany przez młodych czarodziejów w serii o Harrym Potterze. Na początku znajdujemy informacje o tym, na jakiej podstawie konkretne gatunki były na przestrzeni lat klasyfikowane jako zwierzęta (co w świecie magii, pełnym najrozmaitszych stworzeń takich jak np. centaury czy duchy, nie jest wcale takie oczywiste jak mogłoby się wydawać), potem zaś ich spis alfabetyczny.
Niestety odnoszę wrażenie, że potencjał tej książki został w pewnym stopniu zmarnowany, nawet, jeśli miała ona być przeznaczona tylko dla miłośników serii i w pewnym sensie stanowić związany z nią gadżet. Notatki dotyczące niektórych zwierząt są naprawdę króciutkie, okraszone bardzo małą liczbą ilustracji, co akurat w przypadku swego rodzaju kompendium, nawet fikcyjnego, wydaje się sporym zaniedbaniem. Tymczasem, gdyby przyłożyć nieco więcej uwagi do detali i trochę rozszerzyć tę pozycję, można by dostarczyć wiernym czytelnikom jeszcze więcej rozrywki.
koniec
26 sierpnia 2017

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Coś pozytywnego
Joanna Kapica-Curzytek

20 X 2021

Powieść „W drogę!” opiera się na niezłym pomyśle. Za sprawą zbiegu okoliczności piątka młodych ludzi znalazła się w jednym miejscu. Wszyscy niespodziewanie dla siebie muszą zmierzyć się z przeszłością. Co czeka ich w przyszłości?

więcej »

Niebo będzie już inne
Joanna Kapica-Curzytek

19 X 2021

„Mikołaj Kopernik. Geniusz, który wstrzymał Słońce”, opowieść przybliżająca młodszym czytelnikom życie i czasy wielkiego uczonego, to atrakcyjna propozycja zgłębienia podstaw astronomii, kultury i historii. Bez nudy i wysiłku!

więcej »

Wszyscy jesteśmy neandertalczykami (w jakichś dwóch procentach)
Miłosz Cybowski

18 X 2021

Do popularyzacji nauki niezbędne są dwie rzeczy: dogłębna znajomość tematu oraz umiejętność przystępnego pisania o nim. O ile tego pierwszego Rebecce Wragg Sykes nie sposób odmówić, to już w drugiej kwestii „Krewniacy” pozostawiają nieco do życzenia.

więcej »

Polecamy

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!

Stulecie Stanisława Lema:

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Powrót do dzieciństwa
— Aleksandra Otręba

Tegoż twórcy

Harry Potter i przeklęta chała
— Anna Nieznaj

Fantastycznie po raz drugi
— Dominika Cirocka

Co za dużo, to niezdrowo
— Dominika Cirocka

Nowa twarz Harry’ego Pottera
— Magdalena Kubasiewicz

Thriller o tematyce społecznej
— Joanna Kapica-Curzytek

Powrót do dzieciństwa
— Aleksandra Otręba

Mała Esensja: Harry Potter i deus ex machina
— Agnieszka Szady

Cudzego nie znacie: Koniec
— Karina Murawko-Wiśniewska, Michał R. Wiśniewski

Cudzego nie znacie: Burza przed burzą
— Michał R. Wiśniewski

Mała Esensja: Duże kłopoty Harry’ego
— Wojciech Gołąbowski

Tegoż autora

Mikrokosmos
— Dominika Cirocka

Igrzyska po drugiej stronie barykady
— Dominika Cirocka

Kalejdoskop zdarzeń
— Dominika Cirocka

Gniew ojca, miłość matki
— Dominika Cirocka

Wybawca lekki jak piórko
— Dominika Cirocka

Złe miejsce do życia
— Dominika Cirocka

Cena zwycięstwa
— Dominika Cirocka

Kryminalne dwa w jednym
— Dominika Cirocka

Amerykański sen
— Dominika Cirocka

Chichot losu
— Dominika Cirocka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.