Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 lipca 2022
w Esensji w Esensjopedii

Joanna Wachowiak
‹Ala Baba i dwóch rozbójników›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułAla Baba i dwóch rozbójników
Data wydania14 października 2016
Autor
IlustracjeTeresa Zalewska
Wydawca Wydawnictwo BIS
ISBN978-83-7551-500-8
Format160s. 140×192mm; oprawa twarda
Cena29,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Kosmiczne przygody we wspólnym pokoju
[Joanna Wachowiak „Ala Baba i dwóch rozbójników” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Wbrew nasuwającym się skojarzeniom, „Ala Baba i dwóch rozbójników” nie jest wariacją na temat znanej baśni, lecz wciągającą opowieścią o blaskach i cieniach posiadania młodszego rodzeństwa. Joanna Wachowiak potrafiła zaś nie tylko przyciągnąć uwagę czytelników, ale również uświadomić dzieciom kilka ważnych spraw.

Marcin Mroziuk

Mała Esensja: Kosmiczne przygody we wspólnym pokoju
[Joanna Wachowiak „Ala Baba i dwóch rozbójników” - recenzja]

Wbrew nasuwającym się skojarzeniom, „Ala Baba i dwóch rozbójników” nie jest wariacją na temat znanej baśni, lecz wciągającą opowieścią o blaskach i cieniach posiadania młodszego rodzeństwa. Joanna Wachowiak potrafiła zaś nie tylko przyciągnąć uwagę czytelników, ale również uświadomić dzieciom kilka ważnych spraw.

Joanna Wachowiak
‹Ala Baba i dwóch rozbójników›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułAla Baba i dwóch rozbójników
Data wydania14 października 2016
Autor
IlustracjeTeresa Zalewska
Wydawca Wydawnictwo BIS
ISBN978-83-7551-500-8
Format160s. 140×192mm; oprawa twarda
Cena29,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Główną bohaterką powieści jest tytułowa Ala, która nie mieszka na Bliskim Wschodzie, lecz w zwykłym bloku w Polsce. Z kolei jeśli chodzi o rozbójników, to są nimi dwaj młodsi bracia dziewczynki – Leon i Filip. Trzeba zaś przyznać, że bliźniacy naprawdę potrafią dać się we znaki siostrze. Kiedy dwóch kilkulatków się bawi, to Ala nie ma najmniejszej szansy na to, że będzie na tyle cicho, aby mogła w spokoju poczytać książkę. Dziewczynka wpada jednak na świetny pomysł, jak zapewnić sobie odrobinę prywatności. Roztacza przed braćmi wizję wspólnej kosmicznej podróży – i to nie kiedyś w odległej przyszłości, ale całkiem niedługo. Chłopcy nie tylko dają się złapać na tę przynętę, ale wkrótce z wypiekami na twarzy wysłuchują opowieści siostry o jej międzyplanetarnych wyprawach! Trzeba zaś przyznać, że ma ona naprawdę bujną wyobraźnię, więc historyjki te z pewnością zainteresują również młodych czytelników. Wkrótce możemy się też przekonać, że Ala potrafi nieźle zmyślać, kiedy próbuje wymigać się od odpowiedzi na różne trudne dla niej pytania. Czasem jednak z tego powodu wpada z deszczu pod rynnę…
W książce Joanny Wachowiak znajdziemy więc z jednej strony niesamowite kosmiczne przygody, z drugiej przedstawione z poczuciem humoru nie zawsze bezkonfliktowe relacje między rodzeństwem. Autorka znakomicie potrafiła przedstawić uczucia i sposób myślenia wrażliwej dziewczynki, która często puszcza wodze swojej fantazji, natomiast niekoniecznie łatwo nawiązuje kontakty z rówieśnikami. Rozwój wydarzeń pozwoli głównej bohaterce zrozumieć, że czasem warto uważniej przyjrzeć się ludziom wokół siebie. Ala przekona się, że inni też mają rozmaite kłopoty, a przy bliższym poznaniu niektórzy nie są wcale tacy, jak mogłoby jej się wydawać na pierwszy rzut oka. Nic dziwnego też, że z prawdziwym zainteresowaniem obserwujemy przemianę, jaka stopniowo zachodzi w dziewczynce. Bycie starszą siostrą w końcu do czegoś zobowiązuje!
Jeżeli do tego wszystkiego jeszcze dodać rewelacyjne poczucie humoru Joanny Wachowiak i świetne ilustracje Teresy Zalewskiej, to oczywiste się staje, że „Ala Baba i dwóch rozbójników” jest naprawdę znakomitą lekturą dla młodych czytelników.
koniec
16 stycznia 2018

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zbrodnie w stylu retro: Zbrodnia bez trupa
Sebastian Chosiński

3 VII 2022

„Drugie wydanie powieści”, czyli środkowa część kryminalnej trylogii Romana Orwid-Bulicza o sprawach prowadzonych przez komisarza Śliwińskiego, jest lepsza od swojej poprzedniczki, ale słabsza od kończącej cały cykl. I to chyba najlepsze rozwiązanie dla czytelnika, który dotarłszy do finału całej historii, nie będzie czuł rozczarowania.

więcej »

PRL w kryminale: Skazany na śmierć
Sebastian Chosiński

1 VII 2022

Dzisiaj takie zjawisko już nie istnieje. Prasa codzienna nie drukuje powieści w odcinkach. Ale jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku były one czymś najzupełniej naturalnym. Dla wielu gazet stawały się niemalże gwarancją sukcesu. Czasami nawet na łamy regionalnych tytułów trafiały interesujące teksty. Przykładem tego „Nie chcę umierać!” Krzysztofa T. Rosy z 1959 roku.

więcej »

Ziemia obca, lecz swoja
Sebastian Chosiński

30 VI 2022

W momencie kiedy zostały już przetłumaczone na język polski wszystkie wydane w postaci książek teksty beletrystyczne Izraela Joszuy Singera, warto zapoznać się z nimi właśnie zgodnie z chronologią publikacji. A więc po „Perłach” – debiutanckim tomie opowiadań – sięgnąć po pochodzący z 1925 roku zbiór „Na obcej ziemi”. A dopiero potem po jego wyśmienite powieści. W ten sposób łatwiej będzie nam dostrzec i docenić eksplozję talentu żydowskiego pisarza.

więcej »

Polecamy

Seksapokalipsa

W podziemnym kręgu:

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Pan życia i śmierci
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.