Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

J.S. Monroe
‹Znajdź mnie›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZnajdź mnie
Tytuł oryginalnyFind Me
Data wydania4 kwietnia 2018
Autor
PrzekładAgnieszka Walulik
Wydawca W.A.B.
ISBN978-83-280-5062-4
Format448s. 135×202mm
Cena39,99
Gatunekkryminał / sensacja / thriller
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 22,97 zł
Kup wTaniaKsiążka.pl: 27,99 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Tajne korytarze
[J.S. Monroe „Znajdź mnie” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Thriller „Znajdź mnie” nie zmęczy nas zawrotnym tempem akcji, za to pozwoli zastanowić się nad tym, jakie możliwości otwierają przed ludźmi technologie komunikacji oraz eksperymenty na psychice człowieka.

Joanna Kapica-Curzytek

Tajne korytarze
[J.S. Monroe „Znajdź mnie” - recenzja]

Thriller „Znajdź mnie” nie zmęczy nas zawrotnym tempem akcji, za to pozwoli zastanowić się nad tym, jakie możliwości otwierają przed ludźmi technologie komunikacji oraz eksperymenty na psychice człowieka.

J.S. Monroe
‹Znajdź mnie›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZnajdź mnie
Tytuł oryginalnyFind Me
Data wydania4 kwietnia 2018
Autor
PrzekładAgnieszka Walulik
Wydawca W.A.B.
ISBN978-83-280-5062-4
Format448s. 135×202mm
Cena39,99
Gatunekkryminał / sensacja / thriller
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 22,97 zł
Kup wTaniaKsiążka.pl: 27,99 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Jar stracił ukochaną dziewczynę, Rose. Popełniła samobójstwo. Ciała nie odnaleziono, ale były za to wiarygodne relacje świadków i nagrania z monitoringu. Chłopak jednak nie do końca pogodził się ze stratą, tym bardziej, że po pięciu latach od jej śmierci zaskoczyła go seria dziwnych zdarzeń i zbiegów okoliczności. Któregoś dnia Jar zobaczył Rose na ruchomych schodach w metrze. Nie ma wątpliwości, że to ona. On jechał w górę, ona – w dół i zanim mógł podążyć jej tropem, dziewczyna zniknęła.
Trzeba więc podjąć poszukiwania, ale Jar nie wie jeszcze, że w wielu sytuacjach będzie musiał podejmować działania z narażeniem życia. Ma wrażenie, że ktoś stale go śledzi. Włamano się do jego mieszkania. Tak, jakby komuś zależało na tym, aby Jar porzucił pomysł odszukania Rose. Sprawy jednak potoczyły się zbyt daleko. Okazuje się, że dziewczyna przed śmiercią (?) prowadziła dziennik. Jego fragmenty – a w nich między innymi retrospekcje dotyczące początków znajomości z Jarem i ich związku – pojawiają się na zmianę z opisem działań Jara.
Dziennik Rose jest taki sobie, przeciętny, jak gdyby wyjęty z jakiejś książki dla starszej młodzieży. Dowiadujemy się jednak z niego wielu szczegółów istotnych dla dalszego rozwoju sytuacji. Autor podzielił treść książki na stosunkowo krótkie rozdziały, co pozwala uniknąć nudy i wrażenia dłużyzn. Jar stopniowo zapoznaje się z pamiętnikiem dziewczyny, w którym znajduje wiele wskazówek dotyczących tego, co stało się z Rose oraz – być może – co dzieje się z nią nadal.
Wraz z Jarem docieramy do historii werbowania najzdolniejszych studentów uczelni do służb specjalnych (system budowania sieci powiązań brzmi zaskakująco wiarygodnie). Prawda o Rose okazuje się jednak o wiele bardziej skomplikowana i nic nie jest takie, jak się wydaje na początku. W tle pojawiają się mroczne historie i tematy, które można odszukać tylko w darknecie. Tajne technologiczne korytarze prowadzące do wyjaśnienia zagadki Rose są kręte i niebezpieczne.
Pojawia się tutaj także wątek eksperymentów psychologicznych, prowadzonych przez naukowców w latach 60. XX wieku. Autor w posłowiu dokładnie wyjaśnia, skąd wzięła się ta inspiracja. Ludzka psychika ma jeszcze wiele niezbadanych obszarów, a wpływ z zewnątrz, polegający na próbach manipulacji – niesie ze sobą wielkie niebezpieczeństwo. Jak pisze J. S.Monroe – w 2014 roku Komisja ds. Wywiadu Senatu Stanów Zjednoczonych opublikowała raport o torturach i wojnie z terroryzmem, który ujawnił niepokojącą rolę psychologii w programach więziennych i przesłuchaniach więźniów po 11 września 2001.
„Znajdź mnie” to także studium ludzkiej psychopatii, podszytej sadyzmem i socjopatyczną wizją świata. W połączeniu z mistrzowskim opanowaniem technologii komputerowych może to stanowić śmiertelne zagrożenie dla ludzi, jak wskazuje autor. Tym bardziej, że tak skrajnie groźni ludzie to z pozoru spokojni i normalni członkowie rodziny lub znajomi.
Powieść przynosi nam także jeszcze jedną refleksję: psychika ludzka może być niezłomna w obliczu skrajnego niebezpieczeństwa, a nawet fizycznego bólu. „Znajdź mnie” to ciekawie, spójnie i wiarygodnie skomponowany thriller, przenikający się z historią uczucia o niezwykłej sile.
koniec
23 maja 2018

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Święto zmarłych na ckliwie
Jarosław Loretz

21 VII 2019

W teorii „Halloween: Cukierek albo psikus” to antologia jedenastu opowiadań grozy, oplecionych tematycznie wokół Halloween. W praktyce – i owszem, jest to antologia jedenastu opowiadań. I tyle. Bo tak grozy, jak i Halloween, jest tam tyle, co kot napłakał.

więcej »

Mała Esensja: Najtrudniejszy punkt dnia
Joanna Kapica-Curzytek

20 VII 2019

Jak sprawić, żeby dziecko szybko zasnęło bez marudzenia i denerwowania dorosłych? To odwieczny problem wszystkich rodziców. Sami przeważnie padają na nos ze zmęczenia po całym dniu, a ich pociecha dalej chce się bawić i bawić…

więcej »

Obcy z głębin
Anna Nieznaj

19 VII 2019

W zwięzłym, precyzyjnie prowadzonym wywodzie autor wyjaśnia: czym jest ewolucja, czym świadomość i czym ewolucja układów nerwowych, a co za tym idzie: umysłu. Ilustruje to pięknymi opisami własnych podwodnych spotkań z głowonogami.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Tytuł nie jest przesadą!
— Joanna Kapica-Curzytek

Śląsk – przedmiot sporu
— Joanna Kapica-Curzytek

Czegoś takiego jeszcze nie jedliśmy
— Joanna Kapica-Curzytek

Pani Zofia na straży porządku publicznego
— Joanna Kapica-Curzytek

Dramat szekspirowskiego formatu
— Joanna Kapica-Curzytek

O budowaniu nastoletniej tożsamości
— Joanna Kapica-Curzytek

Lekarz też człowiek
— Joanna Kapica-Curzytek

Wielkie lustro
— Joanna Kapica-Curzytek

W pogoni za ideałem
— Joanna Kapica-Curzytek

Uczyniwszy na wieki wybór
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.