Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 2 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

J.S. Monroe
‹Znajdź mnie›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZnajdź mnie
Tytuł oryginalnyFind Me
Data wydania4 kwietnia 2018
Autor
PrzekładAgnieszka Walulik
Wydawca W.A.B.
ISBN978-83-280-5062-4
Format448s. 135×202mm
Cena39,99
Gatunekkryminał / sensacja / thriller
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Tajne korytarze
[J.S. Monroe „Znajdź mnie” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Thriller „Znajdź mnie” nie zmęczy nas zawrotnym tempem akcji, za to pozwoli zastanowić się nad tym, jakie możliwości otwierają przed ludźmi technologie komunikacji oraz eksperymenty na psychice człowieka.

Joanna Kapica-Curzytek

Tajne korytarze
[J.S. Monroe „Znajdź mnie” - recenzja]

Thriller „Znajdź mnie” nie zmęczy nas zawrotnym tempem akcji, za to pozwoli zastanowić się nad tym, jakie możliwości otwierają przed ludźmi technologie komunikacji oraz eksperymenty na psychice człowieka.

J.S. Monroe
‹Znajdź mnie›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZnajdź mnie
Tytuł oryginalnyFind Me
Data wydania4 kwietnia 2018
Autor
PrzekładAgnieszka Walulik
Wydawca W.A.B.
ISBN978-83-280-5062-4
Format448s. 135×202mm
Cena39,99
Gatunekkryminał / sensacja / thriller
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Jar stracił ukochaną dziewczynę, Rose. Popełniła samobójstwo. Ciała nie odnaleziono, ale były za to wiarygodne relacje świadków i nagrania z monitoringu. Chłopak jednak nie do końca pogodził się ze stratą, tym bardziej, że po pięciu latach od jej śmierci zaskoczyła go seria dziwnych zdarzeń i zbiegów okoliczności. Któregoś dnia Jar zobaczył Rose na ruchomych schodach w metrze. Nie ma wątpliwości, że to ona. On jechał w górę, ona – w dół i zanim mógł podążyć jej tropem, dziewczyna zniknęła.
Trzeba więc podjąć poszukiwania, ale Jar nie wie jeszcze, że w wielu sytuacjach będzie musiał podejmować działania z narażeniem życia. Ma wrażenie, że ktoś stale go śledzi. Włamano się do jego mieszkania. Tak, jakby komuś zależało na tym, aby Jar porzucił pomysł odszukania Rose. Sprawy jednak potoczyły się zbyt daleko. Okazuje się, że dziewczyna przed śmiercią (?) prowadziła dziennik. Jego fragmenty – a w nich między innymi retrospekcje dotyczące początków znajomości z Jarem i ich związku – pojawiają się na zmianę z opisem działań Jara.
Dziennik Rose jest taki sobie, przeciętny, jak gdyby wyjęty z jakiejś książki dla starszej młodzieży. Dowiadujemy się jednak z niego wielu szczegółów istotnych dla dalszego rozwoju sytuacji. Autor podzielił treść książki na stosunkowo krótkie rozdziały, co pozwala uniknąć nudy i wrażenia dłużyzn. Jar stopniowo zapoznaje się z pamiętnikiem dziewczyny, w którym znajduje wiele wskazówek dotyczących tego, co stało się z Rose oraz – być może – co dzieje się z nią nadal.
Wraz z Jarem docieramy do historii werbowania najzdolniejszych studentów uczelni do służb specjalnych (system budowania sieci powiązań brzmi zaskakująco wiarygodnie). Prawda o Rose okazuje się jednak o wiele bardziej skomplikowana i nic nie jest takie, jak się wydaje na początku. W tle pojawiają się mroczne historie i tematy, które można odszukać tylko w darknecie. Tajne technologiczne korytarze prowadzące do wyjaśnienia zagadki Rose są kręte i niebezpieczne.
Pojawia się tutaj także wątek eksperymentów psychologicznych, prowadzonych przez naukowców w latach 60. XX wieku. Autor w posłowiu dokładnie wyjaśnia, skąd wzięła się ta inspiracja. Ludzka psychika ma jeszcze wiele niezbadanych obszarów, a wpływ z zewnątrz, polegający na próbach manipulacji – niesie ze sobą wielkie niebezpieczeństwo. Jak pisze J. S.Monroe – w 2014 roku Komisja ds. Wywiadu Senatu Stanów Zjednoczonych opublikowała raport o torturach i wojnie z terroryzmem, który ujawnił niepokojącą rolę psychologii w programach więziennych i przesłuchaniach więźniów po 11 września 2001.
„Znajdź mnie” to także studium ludzkiej psychopatii, podszytej sadyzmem i socjopatyczną wizją świata. W połączeniu z mistrzowskim opanowaniem technologii komputerowych może to stanowić śmiertelne zagrożenie dla ludzi, jak wskazuje autor. Tym bardziej, że tak skrajnie groźni ludzie to z pozoru spokojni i normalni członkowie rodziny lub znajomi.
Powieść przynosi nam także jeszcze jedną refleksję: psychika ludzka może być niezłomna w obliczu skrajnego niebezpieczeństwa, a nawet fizycznego bólu. „Znajdź mnie” to ciekawie, spójnie i wiarygodnie skomponowany thriller, przenikający się z historią uczucia o niezwykłej sile.
koniec
23 maja 2018

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Na wysokich obrotach
Joanna Kapica-Curzytek

29 XI 2021

Rezolutna Jaga, młoda czarownica, musi stawić czoło bandzie zmorów i uratować uprowadzonych rodziców. Powieść „Jaga i dom na orlich nogach” nie pozwala się nudzić i z humorem prowadzi młodych czytelników do granic wyobraźni.

więcej »

Polecamy

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)

Stulecie Stanisława Lema:

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Na wysokich obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Mistrz przewrotnego humoru
— Joanna Kapica-Curzytek

Nowa wielka powieść latynoamerykańska
— Joanna Kapica-Curzytek

Szukać należy sercem
— Joanna Kapica-Curzytek

Z perspektywy osobistej
— Joanna Kapica-Curzytek

Najmłodsze i najsłodsze
— Joanna Kapica-Curzytek

Nikt nie dostrzega drzew
— Joanna Kapica-Curzytek

Osobność, samotność…
— Joanna Kapica-Curzytek

Morderstwo w sekcji klarnetów
— Joanna Kapica-Curzytek

Chopin – globalny fenomen
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.