Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 17 sierpnia 2018
w Esensji w Esensjopedii

Aleksandra Janusz
‹Cień Gildii›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
80,0 (0,0) % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCień Gildii
Data wydania13 września 2017
Autor
Wydawca Nasza Księgarnia
CyklKroniki Rozdartego Świata
ISBN978-83-10-13184-3
Format592s. 135×204mm
Cena44,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 36,47 zł
Kup wTaniaKsiążka.pl: 34,12 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Szpiedzy, smoki i różniczki

Esensja.pl
Esensja.pl
Trzecia, nie ostatnia, część „Kronik Rozdartego Świata” spełnia podstawowy warunek powodzenia przygodowego cyklu: nawet jeżeli czytelnikowi umykają z pamięci szczegóły intryg w poprzednich tomach, bohaterów traktuje jak żywe osoby, o których los należy się niepokoić.

Anna Nieznaj

Szpiedzy, smoki i różniczki

Trzecia, nie ostatnia, część „Kronik Rozdartego Świata” spełnia podstawowy warunek powodzenia przygodowego cyklu: nawet jeżeli czytelnikowi umykają z pamięci szczegóły intryg w poprzednich tomach, bohaterów traktuje jak żywe osoby, o których los należy się niepokoić.

Aleksandra Janusz
‹Cień Gildii›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
80,0 (0,0) % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCień Gildii
Data wydania13 września 2017
Autor
Wydawca Nasza Księgarnia
CyklKroniki Rozdartego Świata
ISBN978-83-10-13184-3
Format592s. 135×204mm
Cena44,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 36,47 zł
Kup wTaniaKsiążka.pl: 34,12 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Nadal pozostają w mocy wszystkie moje ciepłe słowa o postaciach z tej serii zawarte w łącznej recenzji dwóch pierwszych tomów. Każde z nich jest pełną osobą, z własnym charakterem, zdolnościami i narowami. Chciałam napisać „sympatyczną osobą”, lecz może niekoniecznie zgodziliby się tutaj nieszczęśnicy, którym nie było dane docenić w pełni złożonej osobowości Szalonej Meg – postrachu studentów i doktorantów, to znaczy, przepraszam: uczniów magii. Czytelnik jednak wie swoje, a w trzecim tomie gwiazda tej wybitnej czarodziejki lśni jasno – w sensie literackim. Podążamy za nią między innymi na Oddział Dla Chorych Na Piętno czyli również w tej części autorka doprawia fantastyczną opowieść niepokojąco poważnymi nutami.
Tom pierwszy przeprowadzał nas z realiów krainy mniej więcej dziewiętnastowiecznej (z magią zamiast pary i paliw kopalnych), z całą konstrukcją akademicko uprawianych czarów, wymagających sprawnego operowania wyższą matematyką – do krainy fantasy heroicznej z adekwatnymi dla niej tropami, rozgrywanymi czasem nieco przewrotnie. „Cień Gildii” za to wrzuca czytelnika wprost w szpiegowski thriller z elementami politycznych intryg i sytuacji typu „samotnie przeciw wszystkim” (w różnych konfiguracjach). Zakończenie „Utraconej Bretanii” oraz piękny balon pasażerski z okładki jej kontynuacji sugerowały inny przebieg akcji, niż przypuszczałam. W efekcie po przeczytaniu trzech tomów nadal nie jestem pewna, jakiego zakończenia całej historii się spodziewać, a nawet według której z użytych fabularnych konwencji.
Jest to jednak bardzo spójny świat, gdzie forma literacka nie podważa zawieszenia niewiary. Autorka bawi się klasycznymi tropami, lecz one nie wykluczają się wzajemnie, tylko sumują w logiczne konsekwencje: królewski smok nie wyklucza ataku terrorystycznego, codzienność funkcjonowania placówki naukowej – faktu, że gdzieś w odległej stolicy ambasador będzie ryzykował życie dla monarchini, a możliwość nabycia ekskluzywnego wydania czasopisma podróżniczego – kontaktów w snach z Wyrocznią, która jednak jest przecież konstruktem starożytnych. Spod tego wszystkiego migają jeszcze sugestie interesującego wątku dotyczącego przybycia ludzi na Ziemię Drzew, jej wpływu na nich i istnienia „ostańców przedarboriańskich” czyli roślin, które były tam… wcześniej. W momencie, gdy w fantasy zaczynamy się zastanawiać, jak ludzie zjawili się gdzieś, gdzie ich wcześniej nie było (a dysponowali wtedy, jak wiemy, taką niesamowitą magią), to być może to już nie jest Kansas. Czyli fantasy. Jestem szalenie ciekawa, jaką tutaj woltę planuje dla nas autorka.
Przemyślana psychologia postaci pozwala śledzić z przyjemnością perypetie miłosne, problemy wychowawcze (nie zapominajmy, że Liliana nadal jest dzieckiem, nawet jeżeli – nie tylko) czy trudności z odnalezieniem się w zupełnie nowej roli (królowej, maga czy działającej incognito, lecz czynnej polityczki w niespokojnych czasach). Równocześnie pieczołowicie konstruowany świat daje możliwość zauważenia pewnych nieoczywistych spraw okiem zewnętrznego obserwatora. Już nie jest to zderzenie „prawie współczesnych” bohaterów z „dawnymi czasami”, teraz mamy inteligentnego przybysza odnotowującego standardy świata nam bliższego. Mniejsza o obecność lub brak „wodnych klozetów” – czy myśleliśmy o sobie, że jesteśmy „dumni”? Owszem, jesteśmy. Uważamy, że wolność osobista dana jest nam w sposób bezdyskusyjny. Przybysze z Bretanii mają na ten temat zupełnie inne zdanie: jeden z fascynacją, drugi z dezaprobatą wobec panujących w Arborii obyczajów.
„Kroniki Rozdartego Świata” to smakowita rozrywka, wciągająca w rozpędzoną przygodową fabułę, wywołująca szczerą troskę o wszystkich tych barwnych bohaterów, a przy tym – jak się czytelnik bardziej przyjrzy, to pod fajerwerkami akcji i dowcipu jest coś więcej. Światotwórczo i psychologicznie. Świetnie, że będzie jeszcze ciąg dalszy.
koniec
13 czerwca 2018

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Ten okrutny XX wiek: Pisarz z wyrokiem
Sebastian Chosiński

17 VIII 2018

Polacy o czeskim reportażyście i prozaiku Ocie Pavlu usłyszeli dopiero trzy lata po jego śmierci, gdy ukazały się – nakładem PIW-u – jego autobiograficzne opowiadania z tomów „Śmierć pięknych saren” i „Jak spotkałem się z rybami”. Kilka lat później jego nazwisko przywołał Andrzej Garczarek w swej na wskroś politycznej balladzie „Przyjaciół nikt nie będzie mi wybierał”. Teraz możemy wziąć do ręki biografię pisarza – „Pod powierzchnią” autorstwa Aleksandra Kaczorowskiego.

więcej »

Samsara
Joanna Kapica-Curzytek

16 VIII 2018

„Ułuda” to zapis podróży w czasie i przestrzeni: przed siebie, w głąb duszy i poza umysł. Proza Artura Cieślara pozostawia czytelnika z wieloma refleksjami na temat życia i jego sensu, daje nadzieję, uwrażliwia i otwiera. Zmienia.

więcej »

Ten okrutny XX wiek: „Pan Mariusz” czy „Szatan z Piotrkowa”?
Sebastian Chosiński

15 VIII 2018

Przez długie lata opinia publiczna nie pamiętała o nim. Dopiero na kilka miesięcy przed końcem odbywania przez niego kary dwudziestu pięć lat więzienia rozgorzał spór polityków i prawników o to, co zrobić z Mariuszem Trynkiewiczem, „Szatanem z Piotrkowa”, który latem 1988 roku zamordował czterech chłopców. Ostatecznie nie wyszedł na wolność. Dlaczego? Między innymi na to pytanie odpowiada Ewa Żarska w reportażowej książce „Łowca. Sprawa Trynkiewicza”.

więcej »

Polecamy

W odmętach miasta bez dna

Przeczytaj to jeszcze raz:

W odmętach miasta bez dna
— Miłosz Cybowski

Pierwsze Zeszyty Iskier, cz. 10 i 12
— Wojciech Gołąbowski

Pierwsze Zeszyty Iskier, cz. 9 i 11
— Wojciech Gołąbowski

Pierwsze Zeszyty Iskier, cz. 7 i 8
— Wojciech Gołąbowski

Ogień nie do ugaszenia
— Dominika Cirocka

Pierwsze Zeszyty Iskier, cz. 5 i 6
— Wojciech Gołąbowski

Pierwsze Zeszyty Iskier, cz. 3 i 4
— Wojciech Gołąbowski

Pierwsze Zeszyty Iskier, cz. 1 i 2
— Wojciech Gołąbowski

Człowiek, który widzi
— Anna Nieznaj

Przemiana fazowa
— Anna Nieznaj

Zobacz też

Inne recenzje

Długa droga do Avalonu
— Zofia Marduła

Tegoż twórcy

Vivat Academia, vivant cantatrices!
— Anna Nieznaj

Doskonały przepis na placek po bretańsku
— Zofia Marduła

Całkiem zwyczajny czarodziej
— Magdalena Kubasiewicz

Esensja czyta: Wrzesień 2016
— Dominika Cirocka, Miłosz Cybowski, Jarosław Loretz, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Lipiec 2016
— Miłosz Cybowski, Anna Kańtoch, Magdalena Kubasiewicz, Jarosław Loretz, Anna Nieznaj, Beatrycze Nowicka, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Przeczytaj to jeszcze raz: Bliżej nas bale naszej wyobraźni
— Beatrycze Nowicka

Cichostopy
— Aleksandra Janusz

Maestro
— Aleksandra Janusz

Magia, przyjaźń i rock’n’roll
— Agnieszka Szady

Tegoż autora

Smok w szkatułce
— Anna Nieznaj

Zbawienie dla katorżnika
— Anna Nieznaj

Trudna sztuka celności
— Anna Nieznaj

Głupi chłopiec w krainie czarów
— Anna Nieznaj

Harry Potter i przeklęta chała
— Anna Nieznaj

Krew jego dawne bohatery
— Anna Nieznaj

Vivat Academia, vivant cantatrices!
— Anna Nieznaj

Potwory i spółka
— Anna Nieznaj

Kosmiczne stulecie
— Anna Nieznaj

Święć się, kupalnocko!
— Anna Nieznaj

Wkrótce

zobacz na mapie »
Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.