Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 18 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Cezary Harasimowicz
‹Uśmiech›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułUśmiech
Data wydania29 marca 2017
Autor
IlustracjeJoanna Rusinek
Wydawca Zielona Sowa
ISBN978-83-8073-318-3
Format208s. 128×198mm; oprawa twarda
Cena29,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 20,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Uśmiech
[Cezary Harasimowicz „Uśmiech” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Uśmiech”to książka dla dzieci o smutnym dzieciństwie, na które niełatwo znaleźć lekarstwo.

Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Uśmiech
[Cezary Harasimowicz „Uśmiech” - recenzja]

„Uśmiech”to książka dla dzieci o smutnym dzieciństwie, na które niełatwo znaleźć lekarstwo.

Cezary Harasimowicz
‹Uśmiech›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułUśmiech
Data wydania29 marca 2017
Autor
IlustracjeJoanna Rusinek
Wydawca Zielona Sowa
ISBN978-83-8073-318-3
Format208s. 128×198mm; oprawa twarda
Cena29,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 20,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Tekla ma dziesięć lat, ale jej dzieciństwo już nie jest szczęśliwe, odkąd mama dziewczynki zginęła w wypadku samochodowym. Jej tata stara się, jak może, by córka nie czuła się smutna i samotna, ale niestety, w życiu Tekli już nic nie będzie takie samo. Dziewczynka od śmierci mamy przestała się uśmiechać, przestała lubić siebie i trudno jej też dogadać się z resztą klasy. Pewnego razu jednak odwiedza ją niespodziewanie Pani z Bilbordu, której hipnotyzujący uśmiech reklamuje pastę do zębów. To uruchamia ciąg niespodziewanych i często szalonych zdarzeń… Tekla decyduje się na ucieczkę razem z Panią z Bilbordu. Akcja powieści przyspiesza, pojawia się szpieg i policjanci, a nawet… Brat Dyrektor. Wszystko wskazuje na to, że mamy do czynienia z porwaniem! Młody czytelnik z niecierpliwością będzie przewracał kolejne strony książki, wraz z Teklą przemierzając Warszawę i okolice. „Uśmiech” to świetny pretekst, by porozmawiać z dzieckiem o świecie reklamy i mediów społecznościowych oraz jego twardych regułach, prawdzie i fikcji. Taka refleksja przyda się także i dorosłym czytelnikom. Autor wraz z postacią Czarliego przywołuje słynną scenę z „Gorączki złota” Chaplina, inspirując do przemyśleń o cenie sukcesu i o tym, co w życiu powinno być najważniejsze. Może tylko trudno pogodzić się z przeraźliwie stereotypowym obrazem i mentalnością podwarszawskiej prowincji (mama Pani z Bilbordu), ale ostatecznie wszystko służy temu, aby Tekla odzyskała uśmiech i radość życia. Zwracają uwagę dynamiczne ilustracje Joanny Rusinek, z satyrycznymi akcentami.
koniec
17 czerwca 2018

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Tytuł nie jest przesadą!
Joanna Kapica-Curzytek

18 VII 2019

Historia o parze różowych maluchów, które zostają ulubieńcami rodziny, jest tylko częściowo przewidywalna. „Zaskakujący geniusz świń” to opis niełatwych i zabawnych zmagań z nimi, ale też naukowy obraz inteligencji i potencjału tych zwierząt.

więcej »

Życie seksualne profesorów
Agnieszka Hałas

17 VII 2019

„O zmierzchu” opisuje uczuciowe perypetie, z których nie umie się wywikłać szwedzka historyczka sztuki. „Piękna młoda żona” – trudności w niedobranym wiekowo małżeństwie holenderskiego profesora wirusologii. Karolinę Andersson i Edwarda Landauera oprócz pozycji w światku akademickim łączy jedna cecha – egoizm, niezdolność do wyjścia poza własne „ja chcę” i „bo mi się należy”.

więcej »

Brudne szpony bioenergoterapeutów
Jarosław Loretz

16 VII 2019

Chłystowie, radienija, Rasputin – to całkiem ciekawy zestaw, na którym można zbudować fascynującą powieść grozy. Niestety, jak uczy przykład „Ciemnych sił” Jacka Piekiełki, sam pomysł to za mało. Przydałoby się jeszcze jako takie opanowanie warsztatu pisarskiego.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Zatrzymane w kadrze
— Konrad Wągrowski

Ta starsza, mroczniejsza magia
— Anna Nieznaj

Burza w szklance wody
— Miłosz Cybowski

Tylko ginu żal
— Miłosz Cybowski

Książka (powinna być) zakazana
— Marcin Osuch

Mniej nie znaczy łatwiej
— Beatrycze Nowicka

Koszmar do uniknięcia
— Miłosz Cybowski

Warszawiak w białoruskiej dziczy
— Miłosz Cybowski

Od kołyski
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie tylko na morzu
— Miłosz Cybowski

Tegoż twórcy

Tam, gdzie nie ma ludzi
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Tytuł nie jest przesadą!
— Joanna Kapica-Curzytek

Śląsk – przedmiot sporu
— Joanna Kapica-Curzytek

Czegoś takiego jeszcze nie jedliśmy
— Joanna Kapica-Curzytek

Pani Zofia na straży porządku publicznego
— Joanna Kapica-Curzytek

Dramat szekspirowskiego formatu
— Joanna Kapica-Curzytek

O budowaniu nastoletniej tożsamości
— Joanna Kapica-Curzytek

Lekarz też człowiek
— Joanna Kapica-Curzytek

Wielkie lustro
— Joanna Kapica-Curzytek

W pogoni za ideałem
— Joanna Kapica-Curzytek

Uczyniwszy na wieki wybór
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.