Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 18 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Wojtek Miłoszewski
‹Farba›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułFarba
Data wydania23 maja 2018
Autor
Wydawca W.A.B.
CyklInwazja
ISBN978-83-280-5361-8
Format640s. 142×202mm
Cena39,99
Gatunekkryminał / sensacja / thriller
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Polska znów walcząca
[Wojtek Miłoszewski „Farba” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W „Farbie” Wojtka Miłoszewskiego poznajemy dalszy ciąg losów bohaterów „Inwazji”, a także wchodzimy w sam środek politycznej fikcji, jaką jest życie w Polsce pod okupacją Rosji.

Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Polska znów walcząca
[Wojtek Miłoszewski „Farba” - recenzja]

W „Farbie” Wojtka Miłoszewskiego poznajemy dalszy ciąg losów bohaterów „Inwazji”, a także wchodzimy w sam środek politycznej fikcji, jaką jest życie w Polsce pod okupacją Rosji.

Wojtek Miłoszewski
‹Farba›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułFarba
Data wydania23 maja 2018
Autor
Wydawca W.A.B.
CyklInwazja
ISBN978-83-280-5361-8
Format640s. 142×202mm
Cena39,99
Gatunekkryminał / sensacja / thriller
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Nasz kraj wszedł w skład Imperium Rosyjskiego jako teoretycznie niezależne państwo, a Władimir Putin ogłosił się carem. W takich realiach powstaje tytułowa FARBA – konspiracyjna organizacja sabotażowa, działająca na rzecz odzyskania niepodległości. Trzeba docenić inwencję autora w zarysowaniu realiów (fikcyjnego na szczęście) życia w mocno zniszczonym przez działania wojenne podbitym kraju, nękanego brakami w zaopatrzeniu i pod całkowitą kontrolą okupanta. Tu za nieopatrznie opowiedziany polityczny dowcip można trafić do wiezienia, zaś za służbę na rzecz nowych władz Polski jest się sowicie wynagradzanym. Na Syberię trafia żona Michała, Barbara z córką, a ich losy są tak dramatyczne, jak tylko mogły być losy poprzednich pokoleń polskich zesłańców. Nie można odmówić autorowi sprawności w konstruowaniu akcji i kreowaniu napięcia, wnikliwych obserwacji dotyczących zachowań ludzi w krytycznych momentach. Są kolaboranci i rebelianci, szpiedzy i efektowne akcje, sceny z więzień i obozów, tortury, morderstwo i śledztwa. Chwilami jednak można się w lekturze pogubić, bo zaczętych wątków jest tu naprawdę sporo, dzieje się tutaj na tyle dużo, że nieraz tracimy orientację, co jest tutaj motywem głównym, a co – drugoplanowym. Autor nie ułatwia zadania, wprowadzając coraz to nowe poboczne postacie (może przydałby się jakiś indeks?), które nieraz odwracają naszą uwagę od głównych bohaterów. Może tylko warto było sobie darować sceny z udziałem zagranicznych polityków, debatujących nad strategią wobec Rosji i Polski. To najsłabsze ogniwo „Farby”. Całość jednak jest przyzwoita, komu podobała się „Inwazja” z pewnością przeczyta „Farbę” z wielkim zainteresowaniem. Zakończenia oceniać nie będę – autor wyraźnie daje do zrozumienia, że dalszy ciąg, czyli tom trzeci jest w przygotowaniu.
koniec
30 czerwca 2018

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Tytuł nie jest przesadą!
Joanna Kapica-Curzytek

18 VII 2019

Historia o parze różowych maluchów, które zostają ulubieńcami rodziny, jest tylko częściowo przewidywalna. „Zaskakujący geniusz świń” to opis niełatwych i zabawnych zmagań z nimi, ale też naukowy obraz inteligencji i potencjału tych zwierząt.

więcej »

Życie seksualne profesorów
Agnieszka Hałas

17 VII 2019

„O zmierzchu” opisuje uczuciowe perypetie, z których nie umie się wywikłać szwedzka historyczka sztuki. „Piękna młoda żona” – trudności w niedobranym wiekowo małżeństwie holenderskiego profesora wirusologii. Karolinę Andersson i Edwarda Landauera oprócz pozycji w światku akademickim łączy jedna cecha – egoizm, niezdolność do wyjścia poza własne „ja chcę” i „bo mi się należy”.

więcej »

Brudne szpony bioenergoterapeutów
Jarosław Loretz

16 VII 2019

Chłystowie, radienija, Rasputin – to całkiem ciekawy zestaw, na którym można zbudować fascynującą powieść grozy. Niestety, jak uczy przykład „Ciemnych sił” Jacka Piekiełki, sam pomysł to za mało. Przydałoby się jeszcze jako takie opanowanie warsztatu pisarskiego.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Zatrzymane w kadrze
— Konrad Wągrowski

Ta starsza, mroczniejsza magia
— Anna Nieznaj

Burza w szklance wody
— Miłosz Cybowski

Tylko ginu żal
— Miłosz Cybowski

Książka (powinna być) zakazana
— Marcin Osuch

Mniej nie znaczy łatwiej
— Beatrycze Nowicka

Koszmar do uniknięcia
— Miłosz Cybowski

Warszawiak w białoruskiej dziczy
— Miłosz Cybowski

Od kołyski
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie tylko na morzu
— Miłosz Cybowski

Tegoż autora

Tytuł nie jest przesadą!
— Joanna Kapica-Curzytek

Śląsk – przedmiot sporu
— Joanna Kapica-Curzytek

Czegoś takiego jeszcze nie jedliśmy
— Joanna Kapica-Curzytek

Pani Zofia na straży porządku publicznego
— Joanna Kapica-Curzytek

Dramat szekspirowskiego formatu
— Joanna Kapica-Curzytek

O budowaniu nastoletniej tożsamości
— Joanna Kapica-Curzytek

Lekarz też człowiek
— Joanna Kapica-Curzytek

Wielkie lustro
— Joanna Kapica-Curzytek

W pogoni za ideałem
— Joanna Kapica-Curzytek

Uczyniwszy na wieki wybór
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.