Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 12 grudnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Terry Pratchett
‹Wolni Ciutludzie›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWolni Ciutludzie
Tytuł oryginalnyThe Wee Free Men
Data wydania10 stycznia 2005
Autor
PrzekładDorota Malinowska-Grupińska
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklŚwiat Dysku
ISBN83-7337-935-5
Format224s. 142×202mm
Cena29,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, fantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Myślenie nie boli!
[Terry Pratchett „Wolni Ciutludzie”, Terry Pratchett „Kapelusz pełen nieba” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Wolni ciutludzie” i „Kapelusz pełen nieba” to dwie z Opowieści ze Świata Dysku Terry′ego Pratchetta. W porównaniu do Powieści z ww. Świata, nieco mniej w nich szalonego humoru - nie zabraknie jednak mądrej zadumy nad człowiekiem.

Michał R. Wiśniewski

Mała Esensja: Myślenie nie boli!
[Terry Pratchett „Wolni Ciutludzie”, Terry Pratchett „Kapelusz pełen nieba” - recenzja]

„Wolni ciutludzie” i „Kapelusz pełen nieba” to dwie z Opowieści ze Świata Dysku Terry′ego Pratchetta. W porównaniu do Powieści z ww. Świata, nieco mniej w nich szalonego humoru - nie zabraknie jednak mądrej zadumy nad człowiekiem.

Terry Pratchett
‹Wolni Ciutludzie›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWolni Ciutludzie
Tytuł oryginalnyThe Wee Free Men
Data wydania10 stycznia 2005
Autor
PrzekładDorota Malinowska-Grupińska
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklŚwiat Dysku
ISBN83-7337-935-5
Format224s. 142×202mm
Cena29,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, fantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Przyczyny, dla których na Tiffany – główną bohaterkę obu Opowieści – spadła Klątwa Tłumoka, nie są dokładnie znane (dlaczego miast Piotra W. Cholewy podserię tłumaczy Dorota Malinowska-Grupińska?); w każdym razie, polscy czytelnicy będą znać ją jako Akwilę Dokuczliwą. W pytkę aliasik, nieprawdaż? No nieważne. Wspomniana dziewczynka (czytelnikiem docelowym Opowieści jest bowiem młodzież) pochodzi z Kredy, krainy prostych ludzi i owiec. I, jak się okaże, Fik Mik Migli – znanych również jako Wolni Ciutludzie małych, błękitnych ludków – które poza kolorem i ilością samic w stadzie nie mają nic wspólnego ze Smerfami. Mają za to skłonność do pijaństwa, bijatyk, złodziejstwa i ordynarnego słownictwa; większość slangu zaś zapożyczają sobie ze Szkocji – co jednak ginie w polskim przekładzie. Ich nieokrzesana nieokiełznaność stanowi przeciwwagę dla chłodno myślącej Akwili.
Bo Akwila jest właśnie bohaterką myślącą. Nie bierze niczego na słowo, nie wierzy pozorom – potrafi widzieć rzeczy takimi, jakimi są naprawdę. Jest to umiejętność właściwa wiedźmom – takim jak Babcia Wheaterwax – i okaże się bardzo przydatna, gdy dziewczynka będzie musiała stawić czoła Królowej z Krainy Baśni. Oczywiście, samo myślenie nie wystarczy, ale to dobry początek. Zwłaszcza, że w tym trudnym zadaniu pomogą niesforne Fik Mik Figle. I wszystko, czego Akwila nauczyła się kiedyś od swojej zmarłej już babci – która wbrew pozorom znała się znakomicie nie tylko na przeróżnych aspektach hodowli owiec. I patelnia, którą znakomicie tłucze się potwory. I o tym opowiadają „Wolni ciutludzie”. Pratchett bawi się tu, trochę na podobieństwo „Wyprawy czarownic”, baśniami i legendami, doprawiając je szczyptą ciepłego humoru i prawdy o życiu.

Terry Pratchett
‹Kapelusz pełen nieba›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKapelusz pełen nieba
Tytuł oryginalnyA Hat Full of Sky
Data wydania11 sierpnia 2005
Autor
PrzekładDorota Malinowska-Grupińska
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklŚwiat Dysku
ISBN83-7469-049-6
Format142×202mm
Cena29,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, fantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
W „Kapeluszu pełnym nieba” Akwila staje przed większym wyzwaniem – już jako uczennica czarownicy musi się zmierzyć z potężnym przeciwnikiem – własną słabością. To opowieść o dorastaniu do prawdziwej mądrości, uczeniu się tego, co naprawdę liczy się w życiu, które jest przecież pełne pokus i pułapek. A bycie prawdziwą wiedźmą nie polega na paradowaniu w fikuśnych ciuchach i zabawach dziwacznymi czarodziejskimi przedmiotami, ale na umiejętności podejmowania trudnych, codziennych – i niecodziennych – wyborów. Pozory pozostawmy pozorantom.
Akwila udała się Pratchettowi znakomicie – ulepionej z tej samej gliny co Babcia Weatherwax dziewczynie brakuje jednak pewności starej, doświadczonej wiedźmy, a co za tym idzie, błądząc i popełniając błędy, staje się ona żywsza i bliższa czytelnikowi. A sposób, w jaki radzi sobie z przeciwnościami, daje do myślenia. Nomen omen.
Opowieści ze Świata Dysku – te, a także wcześniejszy „Niesamowity Maurycy i jego uczone szczury” – są znakomitym kneblem dla każdego, kto myśli, że młodszego czytelnika można karmić rzeczami, za które nie zabrałby się starszy (w domyśle – wyrobiony?) miłośnik fantasy. Otóż nie – nie widzę najmniejszego powodu, by niczym za grzech pierworodny karać kogokolwiek różniastymi eragonami. Lepiej niech pod choinką znajdą się wciągające i mądre książki Pratchetta.
koniec
23 października 2005

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

PRL w kryminale: Milicjant na stercie złomu
Sebastian Chosiński

12 XII 2019

To, jak na razie, ostatni z przypomnianych w tej dekadzie kryminałów Jacka Wołowskiego z lat 50. i 60. ubiegłego wieku. Miejmy jednak nadzieję, że specjalizujące się w „powieściach milicyjnych” wydawnictwa Wielki Sen i CM sięgną również po jego późniejsze książki. Pochodząca z 1966 roku „Akcja Jaśmin” jedynie podsyca apetyt.

więcej »

Krótko o książkach: Wspólnie
Joanna Kapica-Curzytek

11 XII 2019

Ta pięknie zilustrowana opowiastka wprowadzi małych czytelników w świąteczny, zimowy nastrój i wzbudzi wiele emocji.

więcej »

Krótko o książkach: Esej o realizmie
Miłosz Cybowski

10 XII 2019

„Osobiście nie widzę wiele sensu w dyskutowaniu o gdyby” pisze w podsumowaniu swojej książki Ziemkiewicz. I może nie jest „Jakie piękne samobójstwo” pełnym alternatyw dziełem pokroju tworów Zychowicza, ale autor daje się ponieść fantazji i gdybaniu.

więcej »

Polecamy

„Bycie” jest kalejdoskopem

Na rubieżach rzeczywistości:

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Nowe rozdanie
— Marcin Knyszyński

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Jak pokonać w sobie ulnika
— Agnieszka Szady

Z tego cyklu

Przerwane beztroskie dzieciństwo
— Marcin Mroziuk

Słów nie rzuca się na wiatr
— Marcin Mroziuk

Wszystko się może zdarzyć
— Joanna Kapica-Curzytek

To nie jest bajka
— Marcin Mroziuk

Królewna na scenie
— Marcin Mroziuk

Guzik szczęścia
— Marcin Mroziuk

Każdy pies może być wyjątkowy
— Marcin Mroziuk

Skarby ukryte w ziemi
— Marcin Mroziuk

Wszystkie sekrety geografa
— Marcin Mroziuk

Przyjaźń i ochrona środowiska
— Marcin Mroziuk

Tegoż twórcy

Esensja czyta: Maj 2017
— Miłosz Cybowski, Dawid Kantor, Joanna Kapica-Curzytek, Magdalena Kubasiewicz, Jarosław Loretz, Marcin Mroziuk, Katarzyna Piekarz

Esensja czyta: Lipiec 2016
— Miłosz Cybowski, Anna Kańtoch, Magdalena Kubasiewicz, Jarosław Loretz, Anna Nieznaj, Beatrycze Nowicka, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Pożegnanie ze Światem Dysku
— Magdalena Kubasiewicz

Esensja czyta: Wrzesień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Jarosław Loretz, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Maj 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Wrzesień 2014
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Daniel Markiewicz, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek

Śmierć Świata Dysku?
— Magdalena Kubasiewicz

Magia odchodzi
— Agnieszka Szady

Esensja czyta: Kwiecień 2014
— Miłosz Cybowski, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek, Agnieszka Szady

Milion naszych światów
— Magdalena Kubasiewicz

Tegoż autora

#occupygotham
— Michał R. Wiśniewski

Dlaczego robisz mi to, Polsko
— Michał R. Wiśniewski

W domach z betonu nie ma wolnej miłości
— Michał R. Wiśniewski

Galeria Tytusa: Tytus
— Michał R. Wiśniewski

Terminator: Serce cyborga
— Michał R. Wiśniewski

Superheros patrzy na człowieka, widzi robaka, ale po chwili przygląda się uważniej
— Michał R. Wiśniewski

007: Strawberry Fields Forever
— Michał R. Wiśniewski

Powieść środka
— Michał R. Wiśniewski

Mroczny Rycerz: A ty?
— Michał R. Wiśniewski

Galeria Batmana: Who watches the Batman
— Michał R. Wiśniewski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.