Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 24 sierpnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Piotr Pawlukiewicz, Bogusław Kowalski
‹Czarny humor›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCzarny humor
Data wydania4 grudnia 2017
Autorzy
Wydawca RTCK
ISBN978-83-65927-00-2
Format160s.
Cena34,—
Gatunekbiograficzna / wywiad / wspomnienia, humor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 38,97 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: O łotrze przybitym do krzyża, który bił się w piersi, żałując za grzechy
[Piotr Pawlukiewicz, Bogusław Kowalski „Czarny humor” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Co się dzieje, gdy dwaj doświadczeni, obdarzeni wielkim poczuciem humoru kaznodzieje zasiadają do mikrofonu? Audycje, przy których można się popłakać ze śmiechu. A gdy ktoś spisze ich treść? „Czarny humor” w wydaniu książkowym.

Wojciech Gołąbowski

Krótko o książkach: O łotrze przybitym do krzyża, który bił się w piersi, żałując za grzechy
[Piotr Pawlukiewicz, Bogusław Kowalski „Czarny humor” - recenzja]

Co się dzieje, gdy dwaj doświadczeni, obdarzeni wielkim poczuciem humoru kaznodzieje zasiadają do mikrofonu? Audycje, przy których można się popłakać ze śmiechu. A gdy ktoś spisze ich treść? „Czarny humor” w wydaniu książkowym.

Piotr Pawlukiewicz, Bogusław Kowalski
‹Czarny humor›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCzarny humor
Data wydania4 grudnia 2017
Autorzy
Wydawca RTCK
ISBN978-83-65927-00-2
Format160s.
Cena34,—
Gatunekbiograficzna / wywiad / wspomnienia, humor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 38,97 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Tytuł książki – „Czarny humor” – jest grą słów i sam z siebie zapowiada zawartość. Bo choć fraza ta ma swoje ukute znaczenie, to w tym przypadku jest to nawiązanie do koloru sutanny. Choć, owszem, o nieboszczkach i nieboszczykach też jest miejscami mowa. A humor oznacza nie tyle mniej lub bardziej abstrakcyjne kawały, dowcipy, lecz anegdoty wzięte z życia, często opowiadane z pierwszej ręki, to jest takie, których albo księża Piotr i Bogusław byli świadkami, albo wręcz… bohaterami.
Zapewne wszyscy znamy „Imię róży” i pamiętamy, za lekturę jakiej to księgi ginęli mnisi (i z jakiego powodu). W krótkim „zamiast-wstępie” kaznodzieje obalają mity na temat śmiechu w kościele, także podsumowanie wręcz zachęca by nie tylko „płakać z płaczącymi”, lecz także „śmiać się ze śmiejącymi”. By w ten sposób ożywiać wiarę, by nie sprawiać wrażenia, że chrześcijaństwo jest tylko dla osób arcypoważnych, wręcz – smutnych.
Zaś cała reszta książki – ponad 150 stron – to spisane anegdoty. O innych księżach (w tym biskupach), o ich gospodyniach, o siostrach zakonnych, o ministrantach, o paniach z kółek różańcowych… O gafach popełnionych podczas kazań (przykładem niech będzie tytuł niniejszej recenzji), o chodzeniu po kolędzie, o zbieraniu na tacę, o pielgrzymowaniu… Także o tym, że czasem nie wolno bądź nie wypada się roześmiać (np. podczas odprawiania mszy, ceremonii pogrzebowych), a tu się przydarza taka a taka sytuacja…
Zarówno zebrany materiał, jak i forma przekazu sprawia, że jest to generalnie bardzo ciepła odmiana humoru. Może nie przy każdej anegdocie roześmiejemy się na pełne gardło, często natomiast „rozweselimy się”. Może przy okazji nabierzemy też dystansu do siebie?
koniec
26 listopada 2018

Komentarze

26 XI 2018   12:21:04

KIedyś na stronie internetowej jednej z parafii widniało hasło "ministrant tygodnia". Chyba chodziło o to, kto ma kiedy dyżur, ale wpadłam na to dopiero duuuużo później.

26 XI 2018   15:17:06

Już tytuł recenzji mnie zachęcił, książka ląduje na półeczce- sobie albo innym na święta. Oby dorównała "Szabasowym świecom".
PS- to był Barabasz, on długie łapy miał ;-)

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mała Esensja: Wiedza nie musi być nudna
Joanna Kapica-Curzytek

23 VIII 2019

Autor książki „Puk, puk! Zastałem króla?” znalazł znakomitą receptę na to, jak zaprzyjaźnić współczesnych młodych czytelników z postaciami i wydarzeniami z historii.

więcej »

PRL w kryminale: Rzeźnik wyklęty i zdradziecki inteligent
Sebastian Chosiński

22 VIII 2019

W latach 50. ubiegłego wieku Andrzej Piwowarczyk był jednym z najpopularniejszych autorów kryminałów w Polsce Ludowej. Stworzona przez niego postać kapitana Gleba, chociaż krótko, to jednak dorównywała popularnością późniejszemu komiksowemu kapitanowi Żbikowi czy filmowemu porucznikowi Borewiczowi. Ba! trafiła nawet na karty opowieści rysunkowej. A po raz pierwszy pojawiła się w opowiadaniu (czy też mikropowieści) „Stary zegar”.

więcej »

Mała Esensja: Magia, która zmienia świat
Joanna Kapica-Curzytek

21 VIII 2019

Pakistanka Malala Yousafzai, najmłodsza w historii laureatka pokojowej nagrody Nobla, napisała książkę dla dzieci. „Malala i jej czarodziejski ołówek” jest unikalnym połączeniem autobiografii i baśni, ma nieocenione walory edukacyjne i jest pochwałą odwagi i społecznej wrażliwości.

więcej »

Polecamy

Prawdziwe kłamstwa

Na rubieżach rzeczywistości:

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Nie jedzcie bajkowych kucyków
— Wojciech Gołąbowski

Nic nowego
— Dawid Kantor

Korpo na wakacjach
— Joanna Kapica-Curzytek

I wśród hałd może być kolorowo
— Jarosław Loretz

Zatrzymane w kadrze
— Konrad Wągrowski

Ta starsza, mroczniejsza magia
— Anna Nieznaj

Burza w szklance wody
— Miłosz Cybowski

Tylko ginu żal
— Miłosz Cybowski

Książka (powinna być) zakazana
— Marcin Osuch

Mniej nie znaczy łatwiej
— Beatrycze Nowicka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.