Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Magdalena Kordel
‹Pejzaż z Aniołem›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPejzaż z Aniołem
Data wydania14 listopada 2018
Autor
Wydawca Znak
CyklMalownicze
ISBN978-83-240-5511-1
Format400s. 144×205mm
Cena35,90
Gatunekobyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Świąteczny powrót do Malowniczego
[Magdalena Kordel „Pejzaż z Aniołem” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Dla bohaterów „Pejzażu z Aniołem” Boże Narodzenie to czas, by podsumować przeszłość i z nową siłą stawić czoło przyszłości.

Joanna Kapica-Curzytek

Świąteczny powrót do Malowniczego
[Magdalena Kordel „Pejzaż z Aniołem” - recenzja]

Dla bohaterów „Pejzażu z Aniołem” Boże Narodzenie to czas, by podsumować przeszłość i z nową siłą stawić czoło przyszłości.

Magdalena Kordel
‹Pejzaż z Aniołem›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPejzaż z Aniołem
Data wydania14 listopada 2018
Autor
Wydawca Znak
CyklMalownicze
ISBN978-83-240-5511-1
Format400s. 144×205mm
Cena35,90
Gatunekobyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Dostajemy kolejną, tym razem świąteczną część cieszącej się sympatią czytelników serii „Malownicze”. To nazwa miasteczka, położonego gdzieś w Sudetach, gdzie wszyscy się znają, co czasami może być nie do zniesienia, ale też jest błogosławieństwem, gdy spadają na kogoś kłopoty. W „Pejzażu z Aniołem” spotkamy się ponownie z Magdą, Markiem i ich rodziną. Pojawi się też pani Leontyna, wspominająca swoje dzieciństwo i dawne święta na kresach. Nie trzeba jednak znać poprzednich książek z serii, by w pełni cieszyć się lekturą „Pejzażu z Aniołem”.
Jest w tej powieści wszystko, co buduje świąteczny nastrój: sypiący śnieg, gorączkowe przygotowania do wigilijnej wieczerzy, choinka, dekoracje i magia oczekiwania na prezenty. Wśród tego wszystkiego – ludzie ze swoimi problemami, wspomnieniami, ale też i nadzieją, że być może przyszłość przyniesie odmianę na lepsze.
Adrianna nie znosi świąt Bożego Narodzenia. Przypominają jej o zmarłym przedwcześnie ojcu i potęgują poczucie osamotnienia. Tym bardziej, że jej relacje z matką są gorzej niż złe. Czy i w tym roku czekają ją samotne, przepłakane święta? Tym razem jednak decyduje się wyjechać – obojętnie dokąd, byle tylko nie tkwić na miejscu i nie rozpamiętywać tego, co złe.
I tak Adrianna trafia do Malowniczego, wynajmując pokój w domu Magdy i Marka… Gdzie od pierwszych chwil nie jest tak, jak to sobie wyobrażała. Już pierwsze spotkanie na rynku z tak zwanym „kolorytem lokalnym” budzi jej zdziwienie. Co więcej, wkrótce trafia pod (anielskie?) skrzydła żywotnej i uczuciowej pani Leontyny, co sprawia, że w gruncie rzeczy nie ma nawet czasu, by myśleć o swoich kłopotach.
Czekają nas oczywiście wzruszające chwile, ale też nie brakuje zabawnych scenek, które zarażą dobrym humorem. Może tylko pewnym nieporozumieniem jest scena picia na umór z obcym facetem w parku, jak dla mnie nie za bardzo pasująca do całości książki. Przeważnie sympatycznej i refleksyjnej w nastroju, ale też nie przemilczającej tematów poważniejszych, jak na przykład zaniedbywanie dzieci.
Magdalena Kordel porusza też inny bardzo ważny społeczny problem: pozbywania się z domu na okres świąt starszych ludzi – dziadków, rodziców. Rodziny starają się ich umieścić na oddziałach szpitalnych lub w domach opieki pod byle pretekstem. Tak, niestety, często się dzieje; sezon świąteczny to nie tylko czas czynienia dobrych rzeczy. Bo sędziwi członkowie rodziny „przeszkadzają” i nie można na święta wyjechać, ani też zorganizować ich po swojej myśli. Jeden z bohaterów książki, wdowiec Stefan, ma na to wszystko mocną odpowiedź i przekonamy się, że nie poddał się swoim bliskim i nie powiedział jeszcze w życiu ostatniego słowa.
Również Adrianna „robi porządek” ze swoją matką, a co z jej przyszłością? Wkrótce upomni się o Adriannę, ale o tym dowiemy się już więcej, gdy przeczytamy książkę. Dla niej i kilkorga innych bohaterów „Pejzażu z Aniołem” czas Bożego Narodzenia to okazja, by rozliczyć się nie tylko z tym, co było, ale także ze swoim dawniejszym „ja”. To punkt wyjścia do tego, by następne dni już nie raniły i by można było z nich czerpać to, co w życiu najlepsze.
koniec
13 grudnia 2018

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Święto zmarłych na ckliwie
Jarosław Loretz

21 VII 2019

W teorii „Halloween: Cukierek albo psikus” to antologia jedenastu opowiadań grozy, oplecionych tematycznie wokół Halloween. W praktyce – i owszem, jest to antologia jedenastu opowiadań. I tyle. Bo tak grozy, jak i Halloween, jest tam tyle, co kot napłakał.

więcej »

Mała Esensja: Najtrudniejszy punkt dnia
Joanna Kapica-Curzytek

20 VII 2019

Jak sprawić, żeby dziecko szybko zasnęło bez marudzenia i denerwowania dorosłych? To odwieczny problem wszystkich rodziców. Sami przeważnie padają na nos ze zmęczenia po całym dniu, a ich pociecha dalej chce się bawić i bawić…

więcej »

Obcy z głębin
Anna Nieznaj

19 VII 2019

W zwięzłym, precyzyjnie prowadzonym wywodzie autor wyjaśnia: czym jest ewolucja, czym świadomość i czym ewolucja układów nerwowych, a co za tym idzie: umysłu. Ilustruje to pięknymi opisami własnych podwodnych spotkań z głowonogami.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Przy filiżance herbaty
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Tytuł nie jest przesadą!
— Joanna Kapica-Curzytek

Śląsk – przedmiot sporu
— Joanna Kapica-Curzytek

Czegoś takiego jeszcze nie jedliśmy
— Joanna Kapica-Curzytek

Pani Zofia na straży porządku publicznego
— Joanna Kapica-Curzytek

Dramat szekspirowskiego formatu
— Joanna Kapica-Curzytek

O budowaniu nastoletniej tożsamości
— Joanna Kapica-Curzytek

Lekarz też człowiek
— Joanna Kapica-Curzytek

Wielkie lustro
— Joanna Kapica-Curzytek

W pogoni za ideałem
— Joanna Kapica-Curzytek

Uczyniwszy na wieki wybór
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.