Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 19 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Jonathan Phillips
‹Druga krucjata›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDruga krucjata
Tytuł oryginalnyThe Second Crusade
Data wydania18 czerwca 2013
Autor
PrzekładNorbert Radomski
Wydawca Rebis
ISBN978-83-7510-805-7
Format528s. 150×225mm; oprawa twarda, obwoluta
Gatunekhistoryczna, non-fiction, podręcznik / popularnonaukowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 47,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Walka na trzy fronty
[Jonathan Phillips „Druga krucjata” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Druga krucjata” Phillipsa nie stara się zrewolucjonizować naszego spojrzenia na tę wyprawę krzyżową. Nie znaczy to wcale, że jest to książka zła.

Miłosz Cybowski

Krótko o książkach: Walka na trzy fronty
[Jonathan Phillips „Druga krucjata” - recenzja]

„Druga krucjata” Phillipsa nie stara się zrewolucjonizować naszego spojrzenia na tę wyprawę krzyżową. Nie znaczy to wcale, że jest to książka zła.

Jonathan Phillips
‹Druga krucjata›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDruga krucjata
Tytuł oryginalnyThe Second Crusade
Data wydania18 czerwca 2013
Autor
PrzekładNorbert Radomski
Wydawca Rebis
ISBN978-83-7510-805-7
Format528s. 150×225mm; oprawa twarda, obwoluta
Gatunekhistoryczna, non-fiction, podręcznik / popularnonaukowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 47,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Phillips prezentuje szczegółową i dość mało nowatorską historię drugiej krucjaty. Za jedyne novum należałoby uznać spojrzenie na tę wyprawę w szerszej perspektywie. Może nie aż tak szerokiej, jak Frankopan i jego obszerne wykorzystanie bizantyjskich źródeł, ale wykraczające poza zwyczajowy opis samej wyprawy Konrada III i Ludwika VIII na wschód.
Interpretację autora zdradza podtytuł książki: „Rozszerzanie granic chrześcijaństwa”. Głównym argumentem przedstawionym przez Phillipsa jest twierdzenie, że równocześnie z akcjami militarnymi w Ziemi Świętej podejmowane były walki z niewiernymi na innych obszarach – w szczególności na Półwyspie Iberyjskim i, w zdecydowanie mniejszym stopniu, także nad Bałtykiem (o tych ostatnich pisał dokładniej Christiansen). Jak twierdzi autor, od czasów drugiej krucjaty idea obrony i szerzenia chrześcijaństwa przestała być ograniczona do Bliskiego Wschodu. Choć przedstawione fakty prezentują to dość wyraźnie w przypadku iberyjskich podbojów, epizod z w dużej mierze nieudaną „krucjatą bałtycką” wydaje się być dodany trochę na wyrost. Jak zauważa sam Phillips, dla północnoniemieckich możnowładców współpraca oraz możliwość ściągania podatków z ich pogańskich sąsiadów były o wiele ważniejsze niż ich chrystianizacja.
Ponad sto stron przypisów i bibliografii, łącznie z dość suchym stylem autora, wyraźnie wskazują, że mamy tu do czynienia z książką typowo naukową. Jeżeli dodamy do tego niespójną w niektórych miejscach narrację (szczególnie w rozdziale poświęconym ruchowi krucjatowemu na terenach iberyjskich) oraz oparcie w większości na zachodnioeuropejskim materiale źródłowym, dostaniemy książkę, którą można uznać za dobre wprowadzenie w temat drugiej krucjaty. Tylko tyle i aż tyle.
koniec
30 grudnia 2018

Komentarze

30 XII 2018   23:46:42

Sęk w tym, że Bliski Wschód i Półwysep Iberyjski przed przybyciem Arabów były jak najbardziej chrześcijańskie. W kontekście tego podtytuł książki o rozszerzaniu granic chrześcijaństwa jest niezbyt precyzyjny. Z punktu widzenia ówczesnych mieszkańców Europy to było raczej przywracanie a nie rozszerzanie granic.

W historii nic nie jest ani proste, ani wieczne ;-)

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Obcy z głębin
Anna Nieznaj

19 VII 2019

W zwięzłym, precyzyjnie prowadzonym wywodzie autor wyjaśnia: czym jest ewolucja, czym świadomość i czym ewolucja układów nerwowych, a co za tym idzie: umysłu. Ilustruje to pięknymi opisami własnych podwodnych spotkań z głowonogami.

więcej »

Tytuł nie jest przesadą!
Joanna Kapica-Curzytek

18 VII 2019

Historia o parze różowych maluchów, które zostają ulubieńcami rodziny, jest tylko częściowo przewidywalna. „Zaskakujący geniusz świń” to opis niełatwych i zabawnych zmagań z nimi, ale też naukowy obraz inteligencji i potencjału tych zwierząt.

więcej »

Życie seksualne profesorów
Agnieszka Hałas

17 VII 2019

„O zmierzchu” opisuje uczuciowe perypetie, z których nie umie się wywikłać szwedzka historyczka sztuki. „Piękna młoda żona” – trudności w niedobranym wiekowo małżeństwie holenderskiego profesora wirusologii. Karolinę Andersson i Edwarda Landauera oprócz pozycji w światku akademickim łączy jedna cecha – egoizm, niezdolność do wyjścia poza własne „ja chcę” i „bo mi się należy”.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Zatrzymane w kadrze
— Konrad Wągrowski

Ta starsza, mroczniejsza magia
— Anna Nieznaj

Burza w szklance wody
— Miłosz Cybowski

Tylko ginu żal
— Miłosz Cybowski

Książka (powinna być) zakazana
— Marcin Osuch

Mniej nie znaczy łatwiej
— Beatrycze Nowicka

Koszmar do uniknięcia
— Miłosz Cybowski

Warszawiak w białoruskiej dziczy
— Miłosz Cybowski

Od kołyski
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie tylko na morzu
— Miłosz Cybowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.