Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 17 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Sven Nordqvist
‹Spacer z psem›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSpacer z psem
Tytuł oryginalnyHundpromenaden
Data wydania1 marca 2019
Autor
IlustracjeSven Nordqvist
Wydawca Media Rodzina
ISBN978-83-8008-544-2
Format32s. 335×275mm; oprawa twarda
Cena39,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 33,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Uczta wyobraźni
[Sven Nordqvist „Spacer z psem” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W „Spacerze z psem” wprawdzie nie pada ani jedno słowo, ale i tak jest to niezwykle wciągająca lektura. Dzieje się tak za sprawą wspaniałych rysunków Svena Nordqvista, które nie tylko skutecznie przyciągają nasz wzrok, ale także układają się w doprawdy fantastyczną opowieść.

Marcin Mroziuk

Mała Esensja: Uczta wyobraźni
[Sven Nordqvist „Spacer z psem” - recenzja]

W „Spacerze z psem” wprawdzie nie pada ani jedno słowo, ale i tak jest to niezwykle wciągająca lektura. Dzieje się tak za sprawą wspaniałych rysunków Svena Nordqvista, które nie tylko skutecznie przyciągają nasz wzrok, ale także układają się w doprawdy fantastyczną opowieść.

Sven Nordqvist
‹Spacer z psem›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSpacer z psem
Tytuł oryginalnyHundpromenaden
Data wydania1 marca 2019
Autor
IlustracjeSven Nordqvist
Wydawca Media Rodzina
ISBN978-83-8008-544-2
Format32s. 335×275mm; oprawa twarda
Cena39,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 33,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Tak jak sugeruje to tytuł, w książce towarzyszymy chłopcu, wyprowadzającemu na spacer wielkiego białego psa. Jeszcze na pierwszym obrazku nie dzieje się nic nadzwyczajnego – ot, widzimy głównego bohatera w charakterystycznej czerwonej czapce z daszkiem machającego do starszej pani na pożegnanie. Kolejna plansza jest już zdecydowanie bardziej intrygująca, gdyż chłopiec z psem znaleźli się w wagoniku dość niecodzienne wyglądającej kolejki. Następne rysunki zaś są już zapełnione niesamowitymi pejzażami, fantastycznymi stworzeniami, a wytwory wyobraźni autora potrafią nas wprawić w zdumienie i po prostu oczarować.
Trzeba dodać, że odszukanie na poszczególnych planszach głównego bohatera i jego czworonożnego towarzysza wcale nie zawsze jest aż tak banalnym zadaniem. Nie zawsze znajdują się oni w centrum przedstawionych na danym rysunku wydarzeń, bo na przykład całkiem często pies ciągnie chłopca do kolejnego kadru, a kiedy indziej są oni ledwie niewielkim elementem obrazu pełnego najrozmaitszych detali. I właśnie bogactwo szczegółów na rysunkach Svena Nordqvista sprawia, że każdą stronę można podziwiać przez dłuższy czas, a sięgając po raz kolejny po „Spacer z psem” zawsze mamy szansę odkryć tutaj coś zupełnie nowego.
Oczywiście książki obrazkowe są tworzone przede wszystkim z myślą o maluchach, które jeszcze nie potrafią czytać. I z pewnością „Spacer z psem” zachwyci takich najmłodszych czytelników, ale pozycja ta może dostarczyć równie wiele przyjemności także nieco starszym dzieciom, a nawet dorosłym. Nie ulega bowiem wątpliwości, że jest to naprawdę mistrzowski popis sztuki ilustratorskiej.
koniec
25 lutego 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Życie seksualne profesorów
Agnieszka Hałas

17 VII 2019

„O zmierzchu” opisuje uczuciowe perypetie, z których nie umie się wywikłać szwedzka historyczka sztuki. „Piękna młoda żona” – trudności w niedobranym wiekowo małżeństwie holenderskiego profesora wirusologii. Karolinę Andersson i Edwarda Landauera oprócz pozycji w światku akademickim łączy jedna cecha – egoizm, niezdolność do wyjścia poza własne „ja chcę” i „bo mi się należy”.

więcej »

Brudne szpony bioenergoterapeutów
Jarosław Loretz

16 VII 2019

Chłystowie, radienija, Rasputin – to całkiem ciekawy zestaw, na którym można zbudować fascynującą powieść grozy. Niestety, jak uczy przykład „Ciemnych sił” Jacka Piekiełki, sam pomysł to za mało. Przydałoby się jeszcze jako takie opanowanie warsztatu pisarskiego.

więcej »

Lepiej byłoby już pozostać w Paryżu!
Sebastian Chosiński

15 VII 2019

Kiedy na zasłużony urlop wybiera się szary obywatel, można przypuszczać, że będzie mu dane uczciwie odpocząć – poopalać się na plaży, popływać w morzu bądź oceanie. Ale co dzieje się, kiedy tym obywatelem jest funkcjonariusz policji, na dodatek tak znany i popularny, jak komisarz Maigret? Wówczas na sto procent zostanie popełniona w okolicy zbrodnia. I tak właśnie dzieje się w „Maigrecie na wakacjach”.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Jak z czerwonym smokiem wojowano
— Marcin Mroziuk

Muzyka porywająca polskie serca
— Marcin Mroziuk

Wielki plusk
— Marcin Mroziuk

Na wakacje!
— Joanna Kapica-Curzytek

Jak Grześ został pisarzem
— Marcin Mroziuk

Straszny listonosz i ptasi posłańcy
— Marcin Mroziuk

Zło dobrem zwyciężaj
— Marcin Mroziuk

Wiecznie zapatrzony w niebo
— Marcin Mroziuk

Czym skorupka za młodu nasiąknie
— Marcin Mroziuk

Wszystko widzę jako sztukę w Białymstoku
— Galeria Arsenał

Tegoż twórcy

Esensja czyta: Maj 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Kwiecień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Esensja czyta: Styczeń 2014
— Joanna Kapica-Curzytek, Daniel Markiewicz, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka

Tegoż autora

Tajemnice nie tylko królewskie
— Marcin Mroziuk

Jak przegrał głupi malarz
— Marcin Mroziuk

Ziarno prawdy ukryte w legendzie
— Marcin Mroziuk

Trudne chwile
— Marcin Mroziuk

I męskie dziwki mogą marzyć o miłości
— Marcin Mroziuk

Nowe życie po drugiej stronie Wisły
— Marcin Mroziuk

Prostaczek o złotym sercu
— Marcin Mroziuk

Magia i ekologia
— Marcin Mroziuk

Walka o dusze wymaga ofiar
— Marcin Mroziuk

Dobro zostawia po sobie dobre ślady
— Marcin Mroziuk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.