Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 24 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Pedro Juan Gutiérrez
‹Brudna trylogia o Hawanie›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBrudna trylogia o Hawanie
Tytuł oryginalnyTrilogía sucia de La Habana
Data wydania21 stycznia 2019
Autor
PrzekładPiotr Fornelski
Wydawca Zysk i S-ka
ISBN978-83-8116-490-0
Format508s. 140×205mm; oprawa twarda, obwoluta
Cena49,90
Gatunekmainstream
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 42,97 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Dystopijny pornol
[Pedro Juan Gutiérrez „Brudna trylogia o Hawanie” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Wznowienie „Brudnej trylogii o Hawanie” przynosi nam smutny i wstrząsający obraz społeczeństwa w skrajnym rozkładzie.

Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Dystopijny pornol
[Pedro Juan Gutiérrez „Brudna trylogia o Hawanie” - recenzja]

Wznowienie „Brudnej trylogii o Hawanie” przynosi nam smutny i wstrząsający obraz społeczeństwa w skrajnym rozkładzie.

Pedro Juan Gutiérrez
‹Brudna trylogia o Hawanie›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBrudna trylogia o Hawanie
Tytuł oryginalnyTrilogía sucia de La Habana
Data wydania21 stycznia 2019
Autor
PrzekładPiotr Fornelski
Wydawca Zysk i S-ka
ISBN978-83-8116-490-0
Format508s. 140×205mm; oprawa twarda, obwoluta
Cena49,90
Gatunekmainstream
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 42,97 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Pedro Juan Gutiérrez jest jednym z najbardziej znanych pisarzy kubańskich starszego pokolenia. Jako dziennikarz i artysta świetnie zna społeczne problemy swojego rodzinnego kraju. „Brudna trylogia…” została pierwotnie opublikowana w 1998 roku. Lata 90. XX wieku to szczególny okres dla Kuby, gdzie po upadku muru berlińskiego przestał działać sowiecki parasol ochronny, a kraj pogrążył się w jeszcze głębszym niż dotąd, wszechogarniającym kryzysie. Jego przejawy obserwujemy w powieści, będącej wstrząsającą kroniką rozpadu, marazmu i beznadziei. Gutiérrez posługuje się tu konwencją tzw. brudnego realizmu, a jego narracja to właściwie jeden długi, wulgarny pornol… To skrajnie szokuje, obrzydza i bulwersuje, pod koniec także mocno męczy i wyczerpuje (utwór liczy 500 stron). Jednak nie wolno zapominać, że jest to oczywiście artystyczna kreacja. Jej przesłanie jak najbardziej czytelne: książka przynosi nam obraz zbiorowości, w której rozpadły się i zanikły jakiekolwiek społeczne więzi. Nie ma tu już nic, żadnych wartości, historii, dążeń czy pomysłów naprawy, nawet nadziei na zmianę. To już nie tyle humanitarna, ale post-humanitarna katastrofa. Nastąpiła animalizacja społeczeństwa, w którym seks to narzędzie ekonomicznej wymiany lub ewentualnie metoda zachowania władzy. Dla jednych będzie to dystopia, ale może także i przestroga, by nie przekraczać granic w nieodpowiedzialnym zarządzaniu państwem i rozwiązywaniu spraw społecznych.
koniec
15 marca 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Duch miejsca
Joanna Kapica-Curzytek

23 VII 2019

„Córka zegarmistrza” powieść z duchami i tajemnicami w tle, tak angielska w klimacie, nawiązuje do najlepszych tradycji prozy brytyjskiej. I tu zaskoczenie: jej autorka, Kate Morton, wywodzi się z Australii.

więcej »

Śpioch w Warszawie
Marcin Mroziuk

22 VII 2019

W „Dzikiej” możemy z zainteresowaniem obserwować, jak grupka harcerzy z Saskiej Kępy próbuje rozwikłać kolejną już zagadkę kryminalną. W tym przypadku zaletą jest nie tylko atrakcyjna fabuła, ale również sposób, w jaki Małgorzata Karolina Piekarska ukazuje rasistowskie zachowania zarówno wśród młodzieży, jak i u dorosłych.

więcej »

Święto zmarłych na ckliwie
Jarosław Loretz

21 VII 2019

W teorii „Halloween: Cukierek albo psikus” to antologia jedenastu opowiadań grozy, oplecionych tematycznie wokół Halloween. W praktyce – i owszem, jest to antologia jedenastu opowiadań. I tyle. Bo tak grozy, jak i Halloween, jest tam tyle, co kot napłakał.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Zatrzymane w kadrze
— Konrad Wągrowski

Ta starsza, mroczniejsza magia
— Anna Nieznaj

Burza w szklance wody
— Miłosz Cybowski

Tylko ginu żal
— Miłosz Cybowski

Książka (powinna być) zakazana
— Marcin Osuch

Mniej nie znaczy łatwiej
— Beatrycze Nowicka

Koszmar do uniknięcia
— Miłosz Cybowski

Warszawiak w białoruskiej dziczy
— Miłosz Cybowski

Od kołyski
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie tylko na morzu
— Miłosz Cybowski

Tegoż autora

Duch miejsca
— Joanna Kapica-Curzytek

Mała Esensja: Najtrudniejszy punkt dnia
— Joanna Kapica-Curzytek

Tytuł nie jest przesadą!
— Joanna Kapica-Curzytek

Śląsk – przedmiot sporu
— Joanna Kapica-Curzytek

Czegoś takiego jeszcze nie jedliśmy
— Joanna Kapica-Curzytek

Pani Zofia na straży porządku publicznego
— Joanna Kapica-Curzytek

Dramat szekspirowskiego formatu
— Joanna Kapica-Curzytek

O budowaniu nastoletniej tożsamości
— Joanna Kapica-Curzytek

Lekarz też człowiek
— Joanna Kapica-Curzytek

Wielkie lustro
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.