Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 10 grudnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Pedro Juan Gutiérrez
‹Brudna trylogia o Hawanie›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBrudna trylogia o Hawanie
Tytuł oryginalnyTrilogía sucia de La Habana
Data wydania21 stycznia 2019
Autor
PrzekładPiotr Fornelski
Wydawca Zysk i S-ka
ISBN978-83-8116-490-0
Format508s. 140×205mm; oprawa twarda, obwoluta
Cena49,90
Gatunekmainstream
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Dystopijny pornol
[Pedro Juan Gutiérrez „Brudna trylogia o Hawanie” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Wznowienie „Brudnej trylogii o Hawanie” przynosi nam smutny i wstrząsający obraz społeczeństwa w skrajnym rozkładzie.

Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Dystopijny pornol
[Pedro Juan Gutiérrez „Brudna trylogia o Hawanie” - recenzja]

Wznowienie „Brudnej trylogii o Hawanie” przynosi nam smutny i wstrząsający obraz społeczeństwa w skrajnym rozkładzie.

Pedro Juan Gutiérrez
‹Brudna trylogia o Hawanie›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBrudna trylogia o Hawanie
Tytuł oryginalnyTrilogía sucia de La Habana
Data wydania21 stycznia 2019
Autor
PrzekładPiotr Fornelski
Wydawca Zysk i S-ka
ISBN978-83-8116-490-0
Format508s. 140×205mm; oprawa twarda, obwoluta
Cena49,90
Gatunekmainstream
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Pedro Juan Gutiérrez jest jednym z najbardziej znanych pisarzy kubańskich starszego pokolenia. Jako dziennikarz i artysta świetnie zna społeczne problemy swojego rodzinnego kraju. „Brudna trylogia…” została pierwotnie opublikowana w 1998 roku. Lata 90. XX wieku to szczególny okres dla Kuby, gdzie po upadku muru berlińskiego przestał działać sowiecki parasol ochronny, a kraj pogrążył się w jeszcze głębszym niż dotąd, wszechogarniającym kryzysie. Jego przejawy obserwujemy w powieści, będącej wstrząsającą kroniką rozpadu, marazmu i beznadziei. Gutiérrez posługuje się tu konwencją tzw. brudnego realizmu, a jego narracja to właściwie jeden długi, wulgarny pornol… To skrajnie szokuje, obrzydza i bulwersuje, pod koniec także mocno męczy i wyczerpuje (utwór liczy 500 stron). Jednak nie wolno zapominać, że jest to oczywiście artystyczna kreacja. Jej przesłanie jak najbardziej czytelne: książka przynosi nam obraz zbiorowości, w której rozpadły się i zanikły jakiekolwiek społeczne więzi. Nie ma tu już nic, żadnych wartości, historii, dążeń czy pomysłów naprawy, nawet nadziei na zmianę. To już nie tyle humanitarna, ale post-humanitarna katastrofa. Nastąpiła animalizacja społeczeństwa, w którym seks to narzędzie ekonomicznej wymiany lub ewentualnie metoda zachowania władzy. Dla jednych będzie to dystopia, ale może także i przestroga, by nie przekraczać granic w nieodpowiedzialnym zarządzaniu państwem i rozwiązywaniu spraw społecznych.
koniec
15 marca 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Krótko o książkach: Esej o realizmie
Miłosz Cybowski

10 XII 2019

„Osobiście nie widzę wiele sensu w dyskutowaniu o gdyby” pisze w podsumowaniu swojej książki Ziemkiewicz. I może nie jest „Jakie piękne samobójstwo” pełnym alternatyw dziełem pokroju tworów Zychowicza, ale autor daje się ponieść fantazji i gdybaniu.

więcej »

Stara miłość nie rdzewieje. Ale nienawiść też
Marcin Mroziuk

9 XII 2019

Dziewięć opowiadań zebranych w „Kamiennym posłaniu” różni się pod wieloma względami, ale ich wspólną cechą bez wątpienia jest wysoki poziom literacki. Margaret Atwood potrafi nas tutaj zarówno przerazić, jak i rozbawić, ale przede wszystkim wnikliwie przygląda się ludzkiej naturze.

więcej »

Uszczęśliwić wszystkie dzieci
Joanna Kapica-Curzytek

8 XII 2019

„Życie i przygody świętego Mikołaja” to zbiór pięknych, pełnych magii opowieści wyjaśniających, skąd wziął się Mikołaj i bożonarodzeniowe tradycje.

więcej »

Polecamy

„Bycie” jest kalejdoskopem

Na rubieżach rzeczywistości:

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Nowe rozdanie
— Marcin Knyszyński

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Esej o realizmie
— Miłosz Cybowski

Tam, gdzie mieszka Mikołaj
— Joanna Kapica-Curzytek

Kobalt czy kobold?
— Marcin Osuch

Życie snem
— Miłosz Cybowski

Specjalne moce Szymona
— Joanna Kapica-Curzytek

Końce i początki
— Miłosz Cybowski

Przydługa klasyka
— Miłosz Cybowski

Mumie, dentysta i tajemniczy dźwięk
— Joanna Kapica-Curzytek

Lektura w splotach
— Jarosław Loretz

Oczami cudzoziemców
— Miłosz Cybowski

Tegoż autora

Uszczęśliwić wszystkie dzieci
— Joanna Kapica-Curzytek

Rozświetlić zimowe dni
— Joanna Kapica-Curzytek

Przed zapoznaniem się z treścią ulotek
— Joanna Kapica-Curzytek

Na wiele rzeczy w życiu nigdy nie jest za późno
— Joanna Kapica-Curzytek

Gorszy sort
— Joanna Kapica-Curzytek

Na Ziemi Lubuskiej
— Joanna Kapica-Curzytek

Anarchia?
— Joanna Kapica-Curzytek

Architekt
— Joanna Kapica-Curzytek

To skomplikowane
— Joanna Kapica-Curzytek

Poza snopem światła
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.