Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 23 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Marzenna Plich-Nowak
‹W czasie deszczu dzieci się nudzą›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułW czasie deszczu dzieci się nudzą
Data wydania20 września 2018
Autor
IlustracjeKatarzyna Kołodziej
Wydawca Literatura
SeriaTo lubię
ISBN978-83-7672-647-2
Format160s. 145×205mm; oprawa twarda
Cena24,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 18,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Mieszczuchy wcale tak łatwo się nie poddają
[Marzenna Plich-Nowak „W czasie deszczu dzieci się nudzą” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Uczciwi ludzie nierzadko bywają wystrychnięci na dudka przez rozmaitych spryciarzy, ale po skończonej lekturze „W czasie deszczu dzieci się nudzą…?” przekonamy się, że dla rodziny Walków skutki kawału spłatanego przez znajomego ojca okażą się wręcz zadziwiająco pomyślne. Cóż z tego bowiem, że bohaterowie książki Marzenny Plich-Nowak nie spędzą wakacji tak, jak zaplanowali, jeżeli dwa tygodnie spędzone na odludziu dostarczą im więcej przyjemności niż pobyt w luksusowym ośrodku wypoczynkowym.

Marcin Mroziuk

Mała Esensja: Mieszczuchy wcale tak łatwo się nie poddają
[Marzenna Plich-Nowak „W czasie deszczu dzieci się nudzą” - recenzja]

Uczciwi ludzie nierzadko bywają wystrychnięci na dudka przez rozmaitych spryciarzy, ale po skończonej lekturze „W czasie deszczu dzieci się nudzą…?” przekonamy się, że dla rodziny Walków skutki kawału spłatanego przez znajomego ojca okażą się wręcz zadziwiająco pomyślne. Cóż z tego bowiem, że bohaterowie książki Marzenny Plich-Nowak nie spędzą wakacji tak, jak zaplanowali, jeżeli dwa tygodnie spędzone na odludziu dostarczą im więcej przyjemności niż pobyt w luksusowym ośrodku wypoczynkowym.

Marzenna Plich-Nowak
‹W czasie deszczu dzieci się nudzą›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułW czasie deszczu dzieci się nudzą
Data wydania20 września 2018
Autor
IlustracjeKatarzyna Kołodziej
Wydawca Literatura
SeriaTo lubię
ISBN978-83-7672-647-2
Format160s. 145×205mm; oprawa twarda
Cena24,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 18,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Jasne, że niepogoda w czasie wakacyjnego wyjazdu potrafi dać się we znaki. Kiedy pada, większość wczasowiczów siedzi w domu wczasowym, ogląda telewizję i czeka na zmianę pogody. Tak też wyglądało to poprzednimi laty w przypadku pobytu Walków w Stokrotce. A że byli już tam trzykrotnie, to nic dziwnego, że zarówno Matylda, jak i jej starsze rodzeństwo – Diana i Gabriel (znany wszystkim jako Gogo) z entuzjazmem powitali pomysł taty, aby w tym roku urlop spędzić w użyczonej mu przez kolegę willi z ogrodem i lasem za progiem. I choć już sama podróż pociągiem do Bagienka okazała się dość męcząca, to na miejscu czekała na Walków niemiła niespodzianka. Zamiast willi z wszelkimi wygodami znaleźli się w opuszczonej od dawna, zaniedbanej chałupie, nawet bez bieżącej wody!
Wkrótce możemy się jednak przekonać, że Walkowie wcale nie zamierzają od razu uciekać z powrotem na łono cywilizacji. Wręcz przeciwnie – zakasują rękawy i doprowadzają dom do stanu używalności, a dzięki pomocy życzliwych sąsiadów zaczynają odkrywać, że w Bagienku jest co robić nawet, jeśli pada bez przerwy przez kilka dni. I tak Matylda dość nieoczekiwanie rozsmakuje się w czytaniu powieści, Diana rozwinie skrzydła jako malarka i poetka (a nawet się zakocha!), natomiast Gogo będzie mógł razem z tatą budować altankę. Oczywiście atrakcjami będą też spacery po lesie (także w czasie deszczu – wystarczą wszak kalosze i nieprzemakalne kurtki) i możliwość oddychania naprawdę czystym powietrzem.
Marzenna Plich-Nowak zadbała też o to, żeby w książce nie zabrakło szczypty humoru, a jako wisienkę na torcie zaserwowała czytelnikom odkrycie jeszcze jednego sekretu domu w Bagienku, związanego z jego poprzednią właścicielką. W efekcie będziemy świadkami dość nieoczekiwanego starcia głowy rodziny Walków z jego „dowcipnym” kolegą z pracy. Wszystko to razem sprawia, że „W czasie deszczu dzieci się nudzą…?” czyta się z niekłamaną przyjemnością.
koniec
20 marca 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Duch miejsca
Joanna Kapica-Curzytek

23 VII 2019

„Córka zegarmistrza” powieść z duchami i tajemnicami w tle, tak angielska w klimacie, nawiązuje do najlepszych tradycji prozy brytyjskiej. I tu zaskoczenie: jej autorka, Kate Morton, wywodzi się z Australii.

więcej »

Śpioch w Warszawie
Marcin Mroziuk

22 VII 2019

W „Dzikiej” możemy z zainteresowaniem obserwować, jak grupka harcerzy z Saskiej Kępy próbuje rozwikłać kolejną już zagadkę kryminalną. W tym przypadku zaletą jest nie tylko atrakcyjna fabuła, ale również sposób, w jaki Małgorzata Karolina Piekarska ukazuje rasistowskie zachowania zarówno wśród młodzieży, jak i u dorosłych.

więcej »

Święto zmarłych na ckliwie
Jarosław Loretz

21 VII 2019

W teorii „Halloween: Cukierek albo psikus” to antologia jedenastu opowiadań grozy, oplecionych tematycznie wokół Halloween. W praktyce – i owszem, jest to antologia jedenastu opowiadań. I tyle. Bo tak grozy, jak i Halloween, jest tam tyle, co kot napłakał.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Najtrudniejszy punkt dnia
— Joanna Kapica-Curzytek

Jak z czerwonym smokiem wojowano
— Marcin Mroziuk

Muzyka porywająca polskie serca
— Marcin Mroziuk

Wielki plusk
— Marcin Mroziuk

Na wakacje!
— Joanna Kapica-Curzytek

Jak Grześ został pisarzem
— Marcin Mroziuk

Straszny listonosz i ptasi posłańcy
— Marcin Mroziuk

Zło dobrem zwyciężaj
— Marcin Mroziuk

Wiecznie zapatrzony w niebo
— Marcin Mroziuk

Czym skorupka za młodu nasiąknie
— Marcin Mroziuk

Tegoż autora

Śpioch w Warszawie
— Marcin Mroziuk

Tajemnice nie tylko królewskie
— Marcin Mroziuk

Jak przegrał głupi malarz
— Marcin Mroziuk

Ziarno prawdy ukryte w legendzie
— Marcin Mroziuk

Trudne chwile
— Marcin Mroziuk

I męskie dziwki mogą marzyć o miłości
— Marcin Mroziuk

Nowe życie po drugiej stronie Wisły
— Marcin Mroziuk

Prostaczek o złotym sercu
— Marcin Mroziuk

Magia i ekologia
— Marcin Mroziuk

Walka o dusze wymaga ofiar
— Marcin Mroziuk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.