Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Marta Guzowska
‹Zagadka królowej myszy›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZagadka królowej myszy
Data wydania3 kwietnia 2019
Autor
IlustracjeAgata Raczyńska
Wydawca Nasza Księgarnia
CyklDetektywi z Tajemniczej 5
ISBN978-83-10-13242-0
Format144s. 140×192mm
Cena22,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, kryminał / sensacja / thriller
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Zagadka królowej myszy - recenzja
[Marta Guzowska „Zagadka królowej myszy” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W „Zagadce królowej myszy” – podobnie jak w poprzednich tomach „Detektywów z Tajemniczej 5” – młodzi czytelnicy mogą obserwować swoich rówieśników, którzy na własną rękę próbują rozwiązać interesującą zagadkę kryminalną. Warto dodać, że tym razem Marta Guzowska przy okazji przemyca też trochę informacji o Oldze Boznańskiej, gdyż to właśnie jej obraz zostaje skradziony.

Marcin Mroziuk

Mała Esensja: Zagadka królowej myszy - recenzja
[Marta Guzowska „Zagadka królowej myszy” - recenzja]

W „Zagadce królowej myszy” – podobnie jak w poprzednich tomach „Detektywów z Tajemniczej 5” – młodzi czytelnicy mogą obserwować swoich rówieśników, którzy na własną rękę próbują rozwiązać interesującą zagadkę kryminalną. Warto dodać, że tym razem Marta Guzowska przy okazji przemyca też trochę informacji o Oldze Boznańskiej, gdyż to właśnie jej obraz zostaje skradziony.

Marta Guzowska
‹Zagadka królowej myszy›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZagadka królowej myszy
Data wydania3 kwietnia 2019
Autor
IlustracjeAgata Raczyńska
Wydawca Nasza Księgarnia
CyklDetektywi z Tajemniczej 5
ISBN978-83-10-13242-0
Format144s. 140×192mm
Cena22,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, kryminał / sensacja / thriller
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Detale bywają istotne
Anka, Piotrek i Jaga nie mogli się spodziewać, że zwiedzanie pracowni słynnej malarki dostarczy im aż tylu wrażeń. Już na początku okazuje się, że szczur Sherlock postanowił właśnie tam na chwilę się oddalić, a Piotrek nie może go odnaleźć. Trudno dostępnych zakamarków jest zaś tam sporo, więc poszukiwania nie zapowiadają się łatwo, szczególnie że chłopiec nie chce zdradzić się przed mamą, że bez jej pozwolenia wziął na wycieczkę zwierzątko. Ale to jeszcze nic w porównaniu z zamieszaniem, jakie wywołuje odkrycie, że ktoś podmienił „Dziewczynkę z chryzantemami” na kopię.
Jak łatwo się domyślić, troje młodych bohaterów nie przepuści takiej okazji do wykazania się zdolnościami detektywistycznymi. Sprawa jest poważna, dlatego przed przybyciem policji przede wszystkim nie można pozacierać śladów. Nie wyklucza to jednak przyjrzenia się miejscu popełnienia przestępstwa oraz zadawania pytań przebywającym właśnie w muzeum osobom. Wkrótce staje się jasne, że sprawcą może być jedna z nich, ale znacznie trudniej będzie ustalić, czy „Dziewczynkę z chryzantemami” ukradł dyrektor muzeum, woźna, sekretarz Towarzystwa Przyjaciół Olgi Boznańskiej czy może studentka Akademii Sztuk Pięknych, która w tym czasie malowała w muzeum kopię innego wiszącego tam obrazu.
W trakcie lektury „Zagadki królowej myszy” z przyjemnością będziemy więc obserwować, jak Anka i Piotrek skrupulatnie ustalają kolejne fakty i stopniowo udaje im się odtworzyć najbardziej prawdopodobny przebieg wydarzeń poprzedzających zniknięcie obrazu. Nie można też nie wspomnieć o tym, że do odkrycia tożsamości złodzieja przyczyni się też mała Jaga, która swoim zachowaniem i nieustającymi pytaniami wnosi tutaj również sporo humoru. A wszystko to sprawia, że nowa książka Marty Guzowskiej z pewnością przypadnie do gustu młodym wielbicielom powieści detektywistycznych.
koniec
20 kwietnia 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Święto zmarłych na ckliwie
Jarosław Loretz

21 VII 2019

W teorii „Halloween: Cukierek albo psikus” to antologia jedenastu opowiadań grozy, oplecionych tematycznie wokół Halloween. W praktyce – i owszem, jest to antologia jedenastu opowiadań. I tyle. Bo tak grozy, jak i Halloween, jest tam tyle, co kot napłakał.

więcej »

Mała Esensja: Najtrudniejszy punkt dnia
Joanna Kapica-Curzytek

20 VII 2019

Jak sprawić, żeby dziecko szybko zasnęło bez marudzenia i denerwowania dorosłych? To odwieczny problem wszystkich rodziców. Sami przeważnie padają na nos ze zmęczenia po całym dniu, a ich pociecha dalej chce się bawić i bawić…

więcej »

Obcy z głębin
Anna Nieznaj

19 VII 2019

W zwięzłym, precyzyjnie prowadzonym wywodzie autor wyjaśnia: czym jest ewolucja, czym świadomość i czym ewolucja układów nerwowych, a co za tym idzie: umysłu. Ilustruje to pięknymi opisami własnych podwodnych spotkań z głowonogami.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Najtrudniejszy punkt dnia
— Joanna Kapica-Curzytek

Jak z czerwonym smokiem wojowano
— Marcin Mroziuk

Muzyka porywająca polskie serca
— Marcin Mroziuk

Wielki plusk
— Marcin Mroziuk

Na wakacje!
— Joanna Kapica-Curzytek

Jak Grześ został pisarzem
— Marcin Mroziuk

Straszny listonosz i ptasi posłańcy
— Marcin Mroziuk

Zło dobrem zwyciężaj
— Marcin Mroziuk

Wiecznie zapatrzony w niebo
— Marcin Mroziuk

Czym skorupka za młodu nasiąknie
— Marcin Mroziuk

Tegoż twórcy

Esensja czyta: Grudzień 2015
— Dominika Cirocka, Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Anna Kańtoch, Tomasz Kujawski, Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Tajemnice nie tylko królewskie
— Marcin Mroziuk

Jak przegrał głupi malarz
— Marcin Mroziuk

Ziarno prawdy ukryte w legendzie
— Marcin Mroziuk

Trudne chwile
— Marcin Mroziuk

I męskie dziwki mogą marzyć o miłości
— Marcin Mroziuk

Nowe życie po drugiej stronie Wisły
— Marcin Mroziuk

Prostaczek o złotym sercu
— Marcin Mroziuk

Magia i ekologia
— Marcin Mroziuk

Walka o dusze wymaga ofiar
— Marcin Mroziuk

Dobro zostawia po sobie dobre ślady
— Marcin Mroziuk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.