Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 19 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Magdalena Kordel
‹Serce w obłokach›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSerce w obłokach
Data wydania13 marca 2019
Autor
Wydawca Znak
ISBN978-83-240-5835-8
Format400s. 144×205mm
Cena37,90
Gatunekobyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 34,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Przy filiżance herbaty
[Magdalena Kordel „Serce w obłokach” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Serce w obłokach” trzecia część popularnego cyklu rozgrywającego się w Miasteczku, odsłania przed nami mroczną tajemnicę z przeszłości.

Joanna Kapica-Curzytek

Przy filiżance herbaty
[Magdalena Kordel „Serce w obłokach” - recenzja]

„Serce w obłokach” trzecia część popularnego cyklu rozgrywającego się w Miasteczku, odsłania przed nami mroczną tajemnicę z przeszłości.

Magdalena Kordel
‹Serce w obłokach›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSerce w obłokach
Data wydania13 marca 2019
Autor
Wydawca Znak
ISBN978-83-240-5835-8
Format400s. 144×205mm
Cena37,90
Gatunekobyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 34,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
W poprzednim tomie główna bohaterka Klementyna, samotnie wychowująca córkę Dobrochnę, zdecydowała się na wyjazd do Miasteczka, gdzie czekała na nią odziedziczona w spadku stara kamienica. Spełniła swoje marzenia i otworzyła cukiernię, przyciągającą klientów nie tylko słodkimi łakociami, ale i domową, serdeczną atmosferą. Klementyna wyjechała przede wszystkim z powodu podupadającej na zdrowiu babki Agaty. Wszystko wskazuje na to, że dla starszej pani była to dobra decyzja. Powrót w rodzinne strony okazał się dla niej korzystny.
Nawet jeśli nie czytaliśmy poprzednich dwóch części cyklu („Serce w skowronkach” i „Serce z piernika”), tyle informacji wystarczy, aby w pełni cieszyć się lekturą „Serca w obłokach”. Klementyna, Dobrochna i babka Agata zaaklimatyzowały się już w nowym otoczeniu, a ich cukiernia oraz dom są zawsze otwarte dla gości. Na stole zawsze znajdzie się herbata i coś słodkiego, można porozmawiać na różne tematy.
Tylko jedna z najstarszych mieszkanek Miasteczka, Stara Anna, obdarzona telepatycznymi zdolnościami, przeczuwa, że niedługo stabilne i spokojne życie małej społeczności zaburzy coś złego. Coś, co ma źródło w przeszłości i nadal ma ścisły związek z tym, co dzieje się obecnie. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj stary, zrujnowany dwór i jego mroczna historia. Okazuje się, że znalazła się chętna osoba do kupienia dworu. Transakcja kończy się dosyć zaskakująco, a my zastanawiamy się, czy przedmioty materialne rzeczywiście mogą mieć swoją pamięć i „duszę”?
Ogólny zamysł powieści nie jest specjalnie oryginalny, ale na tyle intrygujący, że dałoby się napisać książkę bardziej zapadającą w pamięć, a przede wszystkim – z ciekawszą, bardziej wyrazistą akcją. Tymczasem wszystko tutaj jest mocno „rozwodnione”: dialogi (szczególnie te toczące się w kuchni u Klementyny) przegadane i o niczym, a poszczególne wątki niespecjalnie się ze sobą wiążą, z konsekwencją ich prowadzenia też bywa różnie. Przez pierwszych sześćdziesiąt stron książki wszyscy zajmują się znalezioną przez małą Dobrochnę sroczką, „która równa się goście”, jak twierdzi Stara Anna. Ci rzeczywiście się zjawią, ale o sroczce dalej nie będzie już prawie ani słowa. Scena „odzyskania” przez Klementynę Kuby jest chyba najbardziej zabawna w tej książce, ale też raczej oderwana od reszty.
W powieści są dwie perspektywy czasowe: dowiemy się, że przed laty stary dwór był świadkiem tragicznych wydarzeń. Niestety, świat dawniej nie był przyjazny dla kobiet. Szkoda, że i ten wątek z przeszłości tak mało przekonująco łączy się z tym współczesnym. Być może autorka chce go rozwinąć w dalszej części cyklu, ale jak na razie tutaj nie są one szczególnie ściśle powiązane. To, że dalszy ciąg rzeczywiście będzie – sugeruje także zakończenie powieści. Przybycie gości do domu Klementyny spowoduje w jej życiu sporo zmian, o których zapewne przeczytamy w nowym tomie.
„Serce w obłokach” będzie atrakcyjną lekturą raczej dla tych, którzy czekali na dalszy ciąg cyklu o Miasteczku. Dla pozostałych – miłą i niezobowiązującą rozrywką na dwa, trzy popołudnia, książką, którą najlepiej czyta się przy filiżance herbaty z domowym ciastem.
koniec
30 kwietnia 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Obcy z głębin
Anna Nieznaj

19 VII 2019

W zwięzłym, precyzyjnie prowadzonym wywodzie autor wyjaśnia: czym jest ewolucja, czym świadomość i czym ewolucja układów nerwowych, a co za tym idzie: umysłu. Ilustruje to pięknymi opisami własnych podwodnych spotkań z głowonogami.

więcej »

Tytuł nie jest przesadą!
Joanna Kapica-Curzytek

18 VII 2019

Historia o parze różowych maluchów, które zostają ulubieńcami rodziny, jest tylko częściowo przewidywalna. „Zaskakujący geniusz świń” to opis niełatwych i zabawnych zmagań z nimi, ale też naukowy obraz inteligencji i potencjału tych zwierząt.

więcej »

Życie seksualne profesorów
Agnieszka Hałas

17 VII 2019

„O zmierzchu” opisuje uczuciowe perypetie, z których nie umie się wywikłać szwedzka historyczka sztuki. „Piękna młoda żona” – trudności w niedobranym wiekowo małżeństwie holenderskiego profesora wirusologii. Karolinę Andersson i Edwarda Landauera oprócz pozycji w światku akademickim łączy jedna cecha – egoizm, niezdolność do wyjścia poza własne „ja chcę” i „bo mi się należy”.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Świąteczny powrót do Malowniczego
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Tytuł nie jest przesadą!
— Joanna Kapica-Curzytek

Śląsk – przedmiot sporu
— Joanna Kapica-Curzytek

Czegoś takiego jeszcze nie jedliśmy
— Joanna Kapica-Curzytek

Pani Zofia na straży porządku publicznego
— Joanna Kapica-Curzytek

Dramat szekspirowskiego formatu
— Joanna Kapica-Curzytek

O budowaniu nastoletniej tożsamości
— Joanna Kapica-Curzytek

Lekarz też człowiek
— Joanna Kapica-Curzytek

Wielkie lustro
— Joanna Kapica-Curzytek

W pogoni za ideałem
— Joanna Kapica-Curzytek

Uczyniwszy na wieki wybór
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.