Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 lipca 2022
w Esensji w Esensjopedii

Magdalena Kordel
‹Serce w obłokach›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSerce w obłokach
Data wydania13 marca 2019
Autor
Wydawca Znak
ISBN978-83-240-5835-8
Format400s. 144×205mm
Cena37,90
Gatunekobyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Przy filiżance herbaty
[Magdalena Kordel „Serce w obłokach” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Serce w obłokach” trzecia część popularnego cyklu rozgrywającego się w Miasteczku, odsłania przed nami mroczną tajemnicę z przeszłości.

Joanna Kapica-Curzytek

Przy filiżance herbaty
[Magdalena Kordel „Serce w obłokach” - recenzja]

„Serce w obłokach” trzecia część popularnego cyklu rozgrywającego się w Miasteczku, odsłania przed nami mroczną tajemnicę z przeszłości.

Magdalena Kordel
‹Serce w obłokach›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSerce w obłokach
Data wydania13 marca 2019
Autor
Wydawca Znak
ISBN978-83-240-5835-8
Format400s. 144×205mm
Cena37,90
Gatunekobyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
W poprzednim tomie główna bohaterka Klementyna, samotnie wychowująca córkę Dobrochnę, zdecydowała się na wyjazd do Miasteczka, gdzie czekała na nią odziedziczona w spadku stara kamienica. Spełniła swoje marzenia i otworzyła cukiernię, przyciągającą klientów nie tylko słodkimi łakociami, ale i domową, serdeczną atmosferą. Klementyna wyjechała przede wszystkim z powodu podupadającej na zdrowiu babki Agaty. Wszystko wskazuje na to, że dla starszej pani była to dobra decyzja. Powrót w rodzinne strony okazał się dla niej korzystny.
Nawet jeśli nie czytaliśmy poprzednich dwóch części cyklu („Serce w skowronkach” i „Serce z piernika”), tyle informacji wystarczy, aby w pełni cieszyć się lekturą „Serca w obłokach”. Klementyna, Dobrochna i babka Agata zaaklimatyzowały się już w nowym otoczeniu, a ich cukiernia oraz dom są zawsze otwarte dla gości. Na stole zawsze znajdzie się herbata i coś słodkiego, można porozmawiać na różne tematy.
Tylko jedna z najstarszych mieszkanek Miasteczka, Stara Anna, obdarzona telepatycznymi zdolnościami, przeczuwa, że niedługo stabilne i spokojne życie małej społeczności zaburzy coś złego. Coś, co ma źródło w przeszłości i nadal ma ścisły związek z tym, co dzieje się obecnie. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj stary, zrujnowany dwór i jego mroczna historia. Okazuje się, że znalazła się chętna osoba do kupienia dworu. Transakcja kończy się dosyć zaskakująco, a my zastanawiamy się, czy przedmioty materialne rzeczywiście mogą mieć swoją pamięć i „duszę”?
Ogólny zamysł powieści nie jest specjalnie oryginalny, ale na tyle intrygujący, że dałoby się napisać książkę bardziej zapadającą w pamięć, a przede wszystkim – z ciekawszą, bardziej wyrazistą akcją. Tymczasem wszystko tutaj jest mocno „rozwodnione”: dialogi (szczególnie te toczące się w kuchni u Klementyny) przegadane i o niczym, a poszczególne wątki niespecjalnie się ze sobą wiążą, z konsekwencją ich prowadzenia też bywa różnie. Przez pierwszych sześćdziesiąt stron książki wszyscy zajmują się znalezioną przez małą Dobrochnę sroczką, „która równa się goście”, jak twierdzi Stara Anna. Ci rzeczywiście się zjawią, ale o sroczce dalej nie będzie już prawie ani słowa. Scena „odzyskania” przez Klementynę Kuby jest chyba najbardziej zabawna w tej książce, ale też raczej oderwana od reszty.
W powieści są dwie perspektywy czasowe: dowiemy się, że przed laty stary dwór był świadkiem tragicznych wydarzeń. Niestety, świat dawniej nie był przyjazny dla kobiet. Szkoda, że i ten wątek z przeszłości tak mało przekonująco łączy się z tym współczesnym. Być może autorka chce go rozwinąć w dalszej części cyklu, ale jak na razie tutaj nie są one szczególnie ściśle powiązane. To, że dalszy ciąg rzeczywiście będzie – sugeruje także zakończenie powieści. Przybycie gości do domu Klementyny spowoduje w jej życiu sporo zmian, o których zapewne przeczytamy w nowym tomie.
„Serce w obłokach” będzie atrakcyjną lekturą raczej dla tych, którzy czekali na dalszy ciąg cyklu o Miasteczku. Dla pozostałych – miłą i niezobowiązującą rozrywką na dwa, trzy popołudnia, książką, którą najlepiej czyta się przy filiżance herbaty z domowym ciastem.
koniec
30 kwietnia 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zbrodnie w stylu retro: Zbrodnia bez trupa
Sebastian Chosiński

3 VII 2022

„Drugie wydanie powieści”, czyli środkowa część kryminalnej trylogii Romana Orwid-Bulicza o sprawach prowadzonych przez komisarza Śliwińskiego, jest lepsza od swojej poprzedniczki, ale słabsza od kończącej cały cykl. I to chyba najlepsze rozwiązanie dla czytelnika, który dotarłszy do finału całej historii, nie będzie czuł rozczarowania.

więcej »

PRL w kryminale: Skazany na śmierć
Sebastian Chosiński

1 VII 2022

Dzisiaj takie zjawisko już nie istnieje. Prasa codzienna nie drukuje powieści w odcinkach. Ale jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku były one czymś najzupełniej naturalnym. Dla wielu gazet stawały się niemalże gwarancją sukcesu. Czasami nawet na łamy regionalnych tytułów trafiały interesujące teksty. Przykładem tego „Nie chcę umierać!” Krzysztofa T. Rosy z 1959 roku.

więcej »

Ziemia obca, lecz swoja
Sebastian Chosiński

30 VI 2022

W momencie kiedy zostały już przetłumaczone na język polski wszystkie wydane w postaci książek teksty beletrystyczne Izraela Joszuy Singera, warto zapoznać się z nimi właśnie zgodnie z chronologią publikacji. A więc po „Perłach” – debiutanckim tomie opowiadań – sięgnąć po pochodzący z 1925 roku zbiór „Na obcej ziemi”. A dopiero potem po jego wyśmienite powieści. W ten sposób łatwiej będzie nam dostrzec i docenić eksplozję talentu żydowskiego pisarza.

więcej »

Polecamy

Seksapokalipsa

W podziemnym kręgu:

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Pan życia i śmierci
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Krótko o książkach: Bożonarodzeniowa baśń
— Joanna Kapica-Curzytek

Czas magii
— Joanna Kapica-Curzytek

Rozświetlić zimowe dni
— Joanna Kapica-Curzytek

Świąteczny powrót do Malowniczego
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Dokonywanie wyboru
— Joanna Kapica-Curzytek

Kultura potrzebna światu
— Joanna Kapica-Curzytek

Na pełnych obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Wojna niezmiennie przeraża
— Joanna Kapica-Curzytek

Przyrzeknij mi, że wyjaśnisz, co się stało…
— Joanna Kapica-Curzytek

Podróż intelektualna
— Joanna Kapica-Curzytek

Dla zainteresowanych
— Joanna Kapica-Curzytek

Zawsze jest dobry moment na nowy początek
— Joanna Kapica-Curzytek

Okrutne piękno egzystencji
— Joanna Kapica-Curzytek

Magiczna różdżka i platforma wiertnicza
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.