Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

‹nanoFantazje 1.0›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułnanoFantazje 1.0
Data wydania21 grudnia 2018
Wydawca Fantazmaty
SeriananoFantazje
ISBN978-83-66058-13-2
FormatePub
Cena
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz czytniki w
Skąpiec.pl
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Mniej nie znaczy łatwiej
[„nanoFantazje 1.0” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Lektura „Nanofantazji” – niewielkiego, darmowego zbiorku przygotowanego przez ekipę od „Fantazmatów” pokazuje, że nie jest wcale łatwo stworzyć dobre, krótkie opowiadanie.

Beatrycze Nowicka

Krótko o książkach: Mniej nie znaczy łatwiej
[„nanoFantazje 1.0” - recenzja]

Lektura „Nanofantazji” – niewielkiego, darmowego zbiorku przygotowanego przez ekipę od „Fantazmatów” pokazuje, że nie jest wcale łatwo stworzyć dobre, krótkie opowiadanie.

‹nanoFantazje 1.0›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułnanoFantazje 1.0
Data wydania21 grudnia 2018
Wydawca Fantazmaty
SeriananoFantazje
ISBN978-83-66058-13-2
FormatePub
Cena
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz czytniki w
Skąpiec.pl
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
W porównaniu z dosyć obszernymi „Fantazmatami”, „Nanofantazje” to lektura na jeden czytelniczy łyk. Idea przyświecająca jego powstaniu była dobra – zebrać i zaprezentować czytelnikom opowiadania krótkie. Niejeden autor ma takowe w swojej szufladzie, a nie jest łatwo je opublikować, gdyż redaktorzy magazynów literackich zazwyczaj wolą bardziej rozbudowane historie.
Okazuje się, że stworzyć taki tekst to sztuka niełatwa. Dobry szort może zapaść w pamięć tylko ze względu na pomysł, czy puentę. Dłuższa forma pozwala natomiast autorowi barwniej nakreślić świat przedstawiony, a czytelnikowi poznać i przywiązać się do bohaterów. W utworach długości pośredniej moc pojedynczego pomysłu lub efektownego zakończenia ulega rozmyciu, a z kolei miejsca jest niedużo i niełatwo zaangażować odbiorcę emocjonalnie.
Spośród dziesięciu zaprezentowanych tekstów, dziewięć zostało napisane przyzwoitym stylem, autorzy mieli także różnorodne pomysły. Niemniej, treść tych opowiadań ulatywała z mej pamięci niemal natychmiast po ich przeczytaniu. Najbardziej spodobało mi się „Muerte Blanca” Magdaleny Świerczek-Gryboś – ze względu na oryginalny pomysł na tytułowe miasto i jego mieszkańców. Niestety, zakończenie mnie rozczarowało, niwecząc nadzieję, że ta historia ku czemuś ciekawemu zmierza. W „Oddziale dla opętanych” Krzysztofa Rewiuka spodobał mi się pomysł na klinikę dla nieśmiertelnych, a w „Chwycie” Łukasza Krukowskiego – klimat i idea pętli. Reszta tekstów utonęła w odmętach niepamięci.
Gdyby „Nanofantazje” były wydaniem papierowym, wystawiłabym ocenę niższą, ale mam w zwyczaju łagodniej oceniać darmowe antologie. Zatem – można ściągnąć i choćby zajrzeć – może akurat któryś tekst uwagę przyciągnie.
koniec
8 maja 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Święto zmarłych na ckliwie
Jarosław Loretz

21 VII 2019

W teorii „Halloween: Cukierek albo psikus” to antologia jedenastu opowiadań grozy, oplecionych tematycznie wokół Halloween. W praktyce – i owszem, jest to antologia jedenastu opowiadań. I tyle. Bo tak grozy, jak i Halloween, jest tam tyle, co kot napłakał.

więcej »

Mała Esensja: Najtrudniejszy punkt dnia
Joanna Kapica-Curzytek

20 VII 2019

Jak sprawić, żeby dziecko szybko zasnęło bez marudzenia i denerwowania dorosłych? To odwieczny problem wszystkich rodziców. Sami przeważnie padają na nos ze zmęczenia po całym dniu, a ich pociecha dalej chce się bawić i bawić…

więcej »

Obcy z głębin
Anna Nieznaj

19 VII 2019

W zwięzłym, precyzyjnie prowadzonym wywodzie autor wyjaśnia: czym jest ewolucja, czym świadomość i czym ewolucja układów nerwowych, a co za tym idzie: umysłu. Ilustruje to pięknymi opisami własnych podwodnych spotkań z głowonogami.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Zatrzymane w kadrze
— Konrad Wągrowski

Ta starsza, mroczniejsza magia
— Anna Nieznaj

Burza w szklance wody
— Miłosz Cybowski

Tylko ginu żal
— Miłosz Cybowski

Książka (powinna być) zakazana
— Marcin Osuch

Koszmar do uniknięcia
— Miłosz Cybowski

Warszawiak w białoruskiej dziczy
— Miłosz Cybowski

Od kołyski
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie tylko na morzu
— Miłosz Cybowski

Dystopijny pornol
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Całkiem zacny zestaw
— Beatrycze Nowicka

Trzynastu twórców
— Beatrycze Nowicka

Lamy, lisy, obcy i latające okręty
— Beatrycze Nowicka

Zatrzymać koło
— Beatrycze Nowicka

Powrót do Belorii
— Beatrycze Nowicka

Wracać wciąż do domu
— Beatrycze Nowicka

Smoki wiecznie żywe
— Beatrycze Nowicka

Sernik bez rodzynek
— Beatrycze Nowicka

Fantastyczne rozmaitości
— Beatrycze Nowicka

Zeszłoroczne zbiory
— Beatrycze Nowicka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.