Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 24 sierpnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Raman Prinja
‹Planetarium›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPlanetarium
Tytuł oryginalnyPlanetarium
Data wydania12 lutego 2019
Autor
PrzekładJeremi K. Ochab
IlustracjeChris Wormell
Wydawca Dwie Siostry
ISBN978-83-8150-009-8
Format104s. 272×370mm; oprawa twarda
Cena64,90
Gatunekalbum / atlas, dla dzieci i młodzieży, non-fiction, podręcznik / popularnonaukowa
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 50,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Książka (powinna być) zakazana
[Raman Prinja „Planetarium” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
– Jak astronomowie zobaczyli czarną dziurę?
– Czarnej dziury nie widać, bo ona pochłania nawet światło.
– To skąd wiadomo, że ona jest?

Marcin Osuch

Krótko o książkach: Książka (powinna być) zakazana
[Raman Prinja „Planetarium” - recenzja]

– Jak astronomowie zobaczyli czarną dziurę?
– Czarnej dziury nie widać, bo ona pochłania nawet światło.
– To skąd wiadomo, że ona jest?

Raman Prinja
‹Planetarium›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPlanetarium
Tytuł oryginalnyPlanetarium
Data wydania12 lutego 2019
Autor
PrzekładJeremi K. Ochab
IlustracjeChris Wormell
Wydawca Dwie Siostry
ISBN978-83-8150-009-8
Format104s. 272×370mm; oprawa twarda
Cena64,90
Gatunekalbum / atlas, dla dzieci i młodzieży, non-fiction, podręcznik / popularnonaukowa
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 50,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Jeśli chcecie uniknąć dyskusji jak powyżej (i podobnych), w żadnym wypadku nie kupujcie swoim dociekliwym pociechom „Planetarium”. Będzie to oczywiście dosyć trudne, bo jeśli mieliście już do czynienia z wcześniejszym pozycjami wydawnictwa Dwie Siostry („Animalium” i „Botanicum”) to wiecie, że są to albumy wydane niezwykle starannie i robią duże wrażenie swoimi rozmiarami oraz ogólnie poziomem edytorskim. Sytuacji nie poprawiają ilustracje autorstwa Chrisa Wormella. Stylizowane na dziewiętnastowieczne ryciny mogą przyciągać wzrok młodych czytelników i pobudzać ich wyobraźnię.
Obszarów do zadawania niewygodnych pytań, które mogą obnażyć niewiedzę rodziców, jest wiele. W książce został omówiony cały Układ Słoneczny, komety i asteroidy, gwiazdozbiory, cykl życia gwiazd, galaktyki. Z moich osobistych doświadczeń wynika, że najgroźniejsze są rozdziały poświęcone śmierci Słońca i wspomnianym na początku czarnym dziurom.
Jakby tego było mało, nieostrożny rodzic może zostać zaatakowany tematami z dziedziny obserwacji kosmosu, promieniowania i obserwatoriów astronomicznych zarówno tych naziemnych jak i tych unoszących się nad naszymi głowami.
Mam nadzieję, że precyzyjnie przedstawiłem zagrożenia związane z kupnem tej książki. Jeśli jednak ktoś nie posłucha moich przestróg, sam sobie będzie winien.
koniec
17 maja 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mała Esensja: Wiedza nie musi być nudna
Joanna Kapica-Curzytek

23 VIII 2019

Autor książki „Puk, puk! Zastałem króla?” znalazł znakomitą receptę na to, jak zaprzyjaźnić współczesnych młodych czytelników z postaciami i wydarzeniami z historii.

więcej »

PRL w kryminale: Rzeźnik wyklęty i zdradziecki inteligent
Sebastian Chosiński

22 VIII 2019

W latach 50. ubiegłego wieku Andrzej Piwowarczyk był jednym z najpopularniejszych autorów kryminałów w Polsce Ludowej. Stworzona przez niego postać kapitana Gleba, chociaż krótko, to jednak dorównywała popularnością późniejszemu komiksowemu kapitanowi Żbikowi czy filmowemu porucznikowi Borewiczowi. Ba! trafiła nawet na karty opowieści rysunkowej. A po raz pierwszy pojawiła się w opowiadaniu (czy też mikropowieści) „Stary zegar”.

więcej »

Mała Esensja: Magia, która zmienia świat
Joanna Kapica-Curzytek

21 VIII 2019

Pakistanka Malala Yousafzai, najmłodsza w historii laureatka pokojowej nagrody Nobla, napisała książkę dla dzieci. „Malala i jej czarodziejski ołówek” jest unikalnym połączeniem autobiografii i baśni, ma nieocenione walory edukacyjne i jest pochwałą odwagi i społecznej wrażliwości.

więcej »

Polecamy

Prawdziwe kłamstwa

Na rubieżach rzeczywistości:

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Nie jedzcie bajkowych kucyków
— Wojciech Gołąbowski

Nic nowego
— Dawid Kantor

Korpo na wakacjach
— Joanna Kapica-Curzytek

I wśród hałd może być kolorowo
— Jarosław Loretz

Zatrzymane w kadrze
— Konrad Wągrowski

Ta starsza, mroczniejsza magia
— Anna Nieznaj

Burza w szklance wody
— Miłosz Cybowski

Tylko ginu żal
— Miłosz Cybowski

Mniej nie znaczy łatwiej
— Beatrycze Nowicka

Koszmar do uniknięcia
— Miłosz Cybowski

Tegoż autora

MIasto w trzech odsłonach
— Marcin Osuch

Jaka milusieńka rybka
— Marcin Osuch

Tetris, historia prawdziwa
— Marcin Osuch

Łza smutku, uśmiech wspomnień
— Marcin Osuch

Lucky Luke na szlaku bezprawia
— Marcin Osuch

Poszukiwani nowi zbójcerze
— Marcin Osuch

No bo co w końcu, kurcze blade!
— Marcin Osuch

Nie zadzieraj ze skrzatami
— Marcin Osuch

Do trzech razy sztuka?
— Marcin Osuch

Gdzie te papierosy?
— Marcin Osuch

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.