Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 6 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Małgorzata Karolina Piekarska
‹Tropiciele›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTropiciele
Data wydania16 marca 2016
Autor
IlustracjeAgnieszka Świętek
Wydawca Nasza Księgarnia
ISBN978-83-10-12997-0
Format256s. 140×202mm
Cena29,90
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Nowe życie po drugiej stronie Wisły
[Małgorzata Karolina Piekarska „Tropiciele” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W „Tropicielach” z zapartym tchem możemy śledzić przygody gimnazjalistów próbujących rozwikłać zagadkę wiążącą się z wydarzeniami sprzed kilkudziesięciu lat. Intrygująca fabuła doprawiona odrobiną humoru i uczuciowości sprawia, że powieść Małgorzaty Karoliny Piekarskiej powinna przypaść do gustu nie tylko rówieśnikom bohaterów.

Marcin Mroziuk

Nowe życie po drugiej stronie Wisły
[Małgorzata Karolina Piekarska „Tropiciele” - recenzja]

W „Tropicielach” z zapartym tchem możemy śledzić przygody gimnazjalistów próbujących rozwikłać zagadkę wiążącą się z wydarzeniami sprzed kilkudziesięciu lat. Intrygująca fabuła doprawiona odrobiną humoru i uczuciowości sprawia, że powieść Małgorzaty Karoliny Piekarskiej powinna przypaść do gustu nie tylko rówieśnikom bohaterów.

Małgorzata Karolina Piekarska
‹Tropiciele›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTropiciele
Data wydania16 marca 2016
Autor
IlustracjeAgnieszka Świętek
Wydawca Nasza Księgarnia
ISBN978-83-10-12997-0
Format256s. 140×202mm
Cena29,90
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Nie da się ukryć, że harcerstwo nie jest obecnie tak popularne jak w czasach PRL-u. Ba, dla wielu nastolatków paradowanie w mundurku kojarzy się po prostu ze strasznym obciachem. Początkowo tak myślał też Kuba, który właśnie przeprowadził się z rodzicami z Żoliborza na Saską Kępę. Główny bohater „Tropicieli” po prostu nie chciał mieć nic wspólnego z musztrą, pompkami i całym tym syfem, a na zbiórkę trafił zaś tylko dlatego, że musiał czekać na młodszą siostrę Olę, która uparła się, żeby zostać zuchem. I to tylko dzięki temu spotkał Jagodę, która szybko zawładnęła jego myślami… Aby mieć pretekst do jej spotykania, dołączył do tytułowego harcerskiego zastępu, a wkrótce zrozumiał również, że w ten sposób może zyskać nowych kumpli.
Oczywiście nie wszystko w harcerstwie przypadło Kubie do gustu. Ciężką próbą okazała się dla niego choćby akcja pomocy seniorom – chłopak nawet nie przypuszczał, jak bardzo może być zapuszczone mieszkanie samotnej starszej pani. W ogólnym rozrachunku plusów było jednak więcej niż minusów, dzięki czemu możemy z zainteresowaniem obserwować, jak główny bohater wraz z Tropicielami podąża tropem tajemnic związanych z ręcznie malowanymi pocztówkami, które znalazł na strychu domu odziedziczonego po dziadku. Okazuje się, że ich twórcą był krewny Kuby, z którym wiąże się z kolei opowieść o ukrytym skarbie. Jak łatwo się domyślić, rozpala to wyobraźnię młodych ludzi i nie zrażają się początkowymi niepowodzeniami, lecz próbują odnaleźć wiadomość, którą podobno malarz ukrył na jednym ze swoich dzieł. A jakby tego było mało, to pocztówki wzbudzają zainteresowanie pewnego typa spod ciemnej gwiazdy…
W „Tropicielach” znajdziemy nie tylko naprawdę wciągającą historię przygodową, ale i przekonująco nakreślone portrety młodych bohaterów. Małgorzata Karolina Piekarska ukazuje w swej powieści, jak trudne dla nastolatka jest wyrwanie z dotychczasowego środowiska i nawiązywanie nowych znajomości, a także jak ważne w tym wieku są przyjaźnie i pierwsze miłości. Co istotne, choć bohaterowie książki to harcerze, to bynajmniej nie są oni rodem z minionej epoki, lecz tak jak ich rówieśnicy uwielbiają gry komputerowe i nie rozstają się z komórkami. Autorka umiejętnie wplotła też w fabułę całkiem sporo informacji o Saskiej Kępie oraz o powstaniu warszawskim, dzięki czemu być młodzi czytelnicy może – podobnie jak Kuba – bardziej zainteresują się przeszłością swego miasta i historią własnej rodziny.
koniec
26 maja 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Każdy ma swoje demony
Marcin Mroziuk

5 XII 2021

Dla młodych czytelników lektura „Chuligani” jest okazją do poznania problemów rówieśników, którym życie nie rozpieszcza. Katarzyna Ryrych kreśli tutaj z dużą empatią intrygujący portret nastolatki muszącej stawić czoło światu po śmierci rodziców.

więcej »

Krótko o książkach: Wzloty i (głównie) upadki
Miłosz Cybowski

4 XII 2021

Pomysł na „Miasto Archipelag” Filip Springer miał całkiem niezły – wyruszyć w Polskę i odwiedzić niegdysiejsze miasta wojewódzkie, które straciły swoją pozycję w wyniku reformy administracyjnej z 1999 roku. Gorzej z wykonaniem.

więcej »

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Śpioch w Warszawie
— Marcin Mroziuk

Dla uczniów i byłych uczniów
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Każdy ma swoje demony
— Marcin Mroziuk

Przekraczanie granic
— Marcin Mroziuk

Średniowieczna propaganda
— Marcin Mroziuk

Niezrealizowane marzenia cesarza i księcia
— Marcin Mroziuk

Coś więcej niż dźwięki
— Marcin Mroziuk

Trudne początki niezwykłej przyjaźni
— Marcin Mroziuk

Brune, gdzie jesteś?
— Marcin Mroziuk

Cisza przed burzą
— Marcin Mroziuk

Gdy tropikalny raj staje się piekłem na ziemi
— Marcin Mroziuk

Sojusz państwa i kościoła
— Marcin Mroziuk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.