Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 sierpnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Philip Wilkinson
‹Architektura – wizje niezrealizowane›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułArchitektura – wizje niezrealizowane
Tytuł oryginalnyPhantom Architecture
Data wydania18 września 2018
Autor
PrzekładMaciej Szymański
Wydawca Rebis
ISBN978-83-8062-287-6
Format256s. 152×226mm; oprawa twarda
Cena69,—
Gatuneknon-fiction
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 63,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Niespełnione marzenia
[Philip Wilkinson „Architektura – wizje niezrealizowane” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Cmentarz piramidowy, słoń triumfalny lub wieżowiec wysoki na milę, to zaledwie trzy z pięćdziesięciu projektów wybranych przez Philipa Wilkinsona. Autor znany między innymi z książek „50 teorii architektury, które powinieneś znać”, „Budowle” i „100 największych wynalazków”, tym razem zdecydował się na wybranie najciekawszych wizji architektów, które nigdy nie zostały zrealizowane.

Katarzyna Piekarz

Niespełnione marzenia
[Philip Wilkinson „Architektura – wizje niezrealizowane” - recenzja]

Cmentarz piramidowy, słoń triumfalny lub wieżowiec wysoki na milę, to zaledwie trzy z pięćdziesięciu projektów wybranych przez Philipa Wilkinsona. Autor znany między innymi z książek „50 teorii architektury, które powinieneś znać”, „Budowle” i „100 największych wynalazków”, tym razem zdecydował się na wybranie najciekawszych wizji architektów, które nigdy nie zostały zrealizowane.

Philip Wilkinson
‹Architektura – wizje niezrealizowane›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułArchitektura – wizje niezrealizowane
Tytuł oryginalnyPhantom Architecture
Data wydania18 września 2018
Autor
PrzekładMaciej Szymański
Wydawca Rebis
ISBN978-83-8062-287-6
Format256s. 152×226mm; oprawa twarda
Cena69,—
Gatuneknon-fiction
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 63,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Ludzie od zawsze tworzyli budowle, które zaskakiwały swoim wyglądem, wielkością lub przeznaczeniem. Niektóre powstawały i po dzisiejszy dzień cieszą swoim pięknem, inne pozostały na etapie projektu i zapewne nigdy nie zostaną wybudowane. Przyczyny niezrealizowania wizji architekta mogą być różne. Czasem projekty są zbyt śmiałe, wymagają ogromnych nakładów finansowych lub pojawiają się nieoczekiwane problemy konstrukcyjne, których nie udaje się rozwiązać. Zdarza się, że wizja autora projektu nie pokrywa się z zamysłem inwestora, ewentualnie zostaje wybrany plan kogoś innego. Na szczęście szkice projektowe nie zaginęły i dzięki temu możemy je podziwiać w książce „Architektura – wizje niezrealizowane”.
Philip Wilkinson wybrał pięćdziesiąt niezrealizowanych projektów i uporządkował je w sposób chronologiczny. Najstarszy plan, jaki możemy zobaczyć i dowiedzieć się o okolicznościach jego powstania, to projekt opactwa św. Galla z ok. 820 roku, natomiast najnowszy to azjatyckie kopce z 2013 r. W książce możemy przeczytać o budynkach sakralnych, pomnikach, traktach czy nawet przejrzeć plany idealnych miast. Uwagę szczególnie przykuwa Słoń triumfalny autorstwa Charlesa-Francoisa Ribarta de Chamoust z 1758 r., który miał być gmachem wybudowanym ku czci Ludwika XV w samym centrum Paryża – na Polach Elizejskich. Ilustracja przedstawiająca projekt tej budowli znalazła się na okładce książki, podobnie jak plan Mauzoleum Isaaca Newtona autorstwa Etienne-Louis Boullee z 1784 r.
Książka została napisana w sposób przystępny, a tematy w niej poruszane zapewne zainteresują nie tylko architektów. Przy każdym projekcie zamieszczono krótki opis zawierający okoliczności powstania, krótką historię oraz powody, z jakich nie doszło do zrealizowania zamysłu autora. Nie brakuje ciekawostek oraz zabawnych anegdot, które łatwo zapadają w pamięć. Należy również podkreślić sposób w jaki książka została wykonana. Twarda oprawa, gruby papier oraz przepiękne ilustracje zaskakujące swoimi barwami i licznymi szczegółami.
„Architektura – wizje nierealizowane” Philipa Wilkinsona to pozycja, która zainteresuje miłośników architektury, ale również osoby uwielbiające ciekawostki historyczne i interesujące grafiki. To opracowanie, które warto mieć w swojej biblioteczce.
koniec
8 czerwca 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

W gąszczu tajemnic
Marcin Mroziuk

20 VIII 2019

W rozgrywających się w powojennym Londynie „Światłach wojny” możemy śledzić perypetie pewnej tylko na pozór zwykłej rodziny. Przy czym w powieści Michaela Ondaatje pełno jest nie tylko rozmaitych sekretów, ale również zapadających w pamięć postaci.

więcej »

Krótko o książkach: Nie jedzcie bajkowych kucyków
Wojciech Gołąbowski

19 VIII 2019

Czy można napisać cokolwiek odkrywczego o dziewiątym już tomie opowiadań o przygodach Jakuba Wędrowycza?

więcej »

Klepsydra nad morzem
Joanna Kapica-Curzytek

18 VIII 2019

Klimat wakacji, burze dorastania i pięknie opisane ludzkie emocje. „Moje lato w Tenby”, choć schematyczne, mocno broni się rozmachem i niepowtarzalną atmosferą wielowątkowej opowieści.

więcej »

Polecamy

Prawdziwe kłamstwa

Na rubieżach rzeczywistości:

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

W świecie gangreny i ropy
— Katarzyna Piekarz

Siedem dekad poszukiwań
— Katarzyna Piekarz

Cel uświęca środki
— Katarzyna Piekarz

Królestwo zjednoczone
— Katarzyna Piekarz

Wszystko się kiedyś kończy
— Katarzyna Piekarz

Wasale i robale
— Katarzyna Piekarz

Sir Roland pod Mroczną Wieżą stanął
— Katarzyna Piekarz

Światy zmyślone
— Katarzyna Piekarz

Podróż do świata grozy
— Katarzyna Piekarz

Schematycznie i przyjemnie
— Katarzyna Piekarz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.