Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 26 sierpnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Zuzanna Orlińska
‹Pisklak›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPisklak
Data wydania10 kwietnia 2019
Autor
Wydawca Nasza Księgarnia
ISBN978-83-10-13476-9
Format224s. 140×192mm; oprawa twarda
Cena31,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, obyczajowa
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 26,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Trudne chwile
[Zuzanna Orlińska „Pisklak” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Pisklak” to mądra i poruszająca powieść, którą nastolatkowie na pewno przeczytają z prawdziwym zainteresowaniem. Zuzanna Orlińska bowiem naprawdę przekonująco ukazała tutaj zmagania ich rówieśniczki z rodzinnymi problemami oraz własnymi uczuciami.

Marcin Mroziuk

Trudne chwile
[Zuzanna Orlińska „Pisklak” - recenzja]

„Pisklak” to mądra i poruszająca powieść, którą nastolatkowie na pewno przeczytają z prawdziwym zainteresowaniem. Zuzanna Orlińska bowiem naprawdę przekonująco ukazała tutaj zmagania ich rówieśniczki z rodzinnymi problemami oraz własnymi uczuciami.

Zuzanna Orlińska
‹Pisklak›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPisklak
Data wydania10 kwietnia 2019
Autor
Wydawca Nasza Księgarnia
ISBN978-83-10-13476-9
Format224s. 140×192mm; oprawa twarda
Cena31,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, obyczajowa
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 26,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Kiedy pojawia się młodsze rodzeństwo starsze dziecko może poczuć się odsunięte na dalszy plan. I choć główna bohaterka „Pisklaka” doskonale rozumie, że mama musi być w szpitalu z Piotrusiem, który urodził się za wcześnie, to mimo to Klara tęskni za nią, chciałaby móc się przytulić czy porozmawiać. Tata jest przecież w porządku, ale nie zastąpi mamy. W dodatku te kłopoty sprawiają, że często nie ma go w domu, a nawet gdy jest, to myślami błądzi gdzie indziej.
Tymczasem w życiu dziewczynki wiele się dzieje. W zrujnowanej willi, zwanej Domem Wariatki, dotychczas często spotykała się z Hanką bądź w samotności oddawała się marzeniom. To w tym miejscu znajdowała najłatwiej natchnienie do tworzenia kolejnych fragmentów romantycznej opowieści o wampirze Szymonie Asterlingu. Niespodziewanie odkrywa jednak w willi ślady czyjejś obecności. Wkrótce z zainteresowaniem obserwujemy, co wyniknie z jej znajomości z dwoma chłopcami, którzy postanowili na własną rękę dotrzeć do pracującej w Irlandii matki. Klarę bowiem coś ciągnie do starszego z nich, ale kłopot w tym, że Cyryl podoba się też Hance… A jakby było mało komplikacji, to adoratorem tej ostatniej jest syn miejscowego bogacza, przewodzący grupce miejscowych wyrostków szalejących na quadach. Co gorsza, zaczyna on podejrzewać, że dziewczyny przebywają w Domu Wariatki nie tylko w swoim towarzystwie. Efektem tych zawirowań uczuciowych będą zaś wydarzenia, które sprawią, że serce będzie podchodzić do gardła zarówno bohaterkom, jak i czytelnikom.
W „Pisklaku” znajdziemy więc nie tylko wciągającą fabułę, ale również wnikliwie nakreślony portret psychologiczny dorastającej dziewczynki, która musi odnaleźć się w nowej sytuacji w swojej rodzinie, a jednocześnie zmaga się z uczuciami, jakich wcześniej nie doświadczyła. Na początku Klara jest jeszcze nieco dziecinna, ale w miarę rozwoju wydarzeń staje znacznie dojrzalsza i inaczej patrzy na świat. Szczególnie poruszająca jest zaś scena, w której bohaterka natrafia na bezbronnego pisklaka, który wypadł z gniazda. Dziewczynka bowiem długo nie może się pogodzić z tym, że takie bezbronne istoty jak mały ptaszek czy jej braciszek muszą walczyć o życie i co gorsza nie zawsze im się to udaje.
Istotne jest, że lektura „Pisklaka” może dostarczyć czytelnikom naprawdę wielu emocji, a ich wyobraźnię dodatkowo rozpala opowieść o tajemnicach, które skrywa Dom Wariatki. Niewątpliwie ozdobą książki są ilustracje Wandy Orlińskiej (notabene matki autorki), które też pomagają wczuć się w klimat tej historii. Wszystko to sprawia, że perypetie Klary śledzimy z wypiekami na twarzy, a kolejne strony pochłaniamy błyskawicznie. Bez wątpienia jest to więc pozycja, która powinna zainteresować rówieśników bohaterki.
koniec
10 czerwca 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Krótko o książkach: Pokochać matematykę
Miłosz Cybowski

26 VIII 2019

Nie należy traktować „Miłości i matematyki” Edwarda Frenkela jako popularnonaukowego podręcznika. To raczej opowieść – nie tylko o matematyce.

więcej »

Z drugiej strony sutanny
Wojciech Gołąbowski

25 VIII 2019

Młody, pełen zapału neoprezbiter zostaje skierowany do wiejskiej parafii, przywiązanej do lokalnych tradycji. Takie jest tło pełnych ciepła i humoru opowieści zebranych w książce „Ależ księże proboszczu…” o. Jakuba Waszkowiaka OFM

więcej »

Mała Esensja: Bukiet godzien podziwu
Marcin Mroziuk

24 VIII 2019

Wprawdzie w pięknie wydanym „Ilustrowanym inwentarzu kwiatów” pierwszoplanową rolę odgrywa warstwa graficzna, ale towarzyszący rysunkom roślin tekst Virginie Aladjidi też czyta się z zainteresowaniem. Co istotne, przyjemność z tej lektury mogą mieć zarówno dzieci, jak i dorośli czytelnicy.

więcej »

Polecamy

Nowe rozdanie

Na rubieżach rzeczywistości:

Nowe rozdanie
— Marcin Knyszyński

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

W gąszczu tajemnic
— Marcin Mroziuk

Młodzi poszukiwacze skarbów
— Marcin Mroziuk

Śpioch w Warszawie
— Marcin Mroziuk

Tajemnice nie tylko królewskie
— Marcin Mroziuk

Jak przegrał głupi malarz
— Marcin Mroziuk

Ziarno prawdy ukryte w legendzie
— Marcin Mroziuk

I męskie dziwki mogą marzyć o miłości
— Marcin Mroziuk

Nowe życie po drugiej stronie Wisły
— Marcin Mroziuk

Prostaczek o złotym sercu
— Marcin Mroziuk

Magia i ekologia
— Marcin Mroziuk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.