Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 22 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Magdalena Kubasiewicz
‹Wiedźma Jego Królewskiej Mości›

WASZ EKSTRAKT:
70,0 (0,0) % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWiedźma Jego Królewskiej Mości
Data wydania30 września 2017
Autor
Wydawca Genius Creations
CyklSanika
ISBN978-83-7995-114-7
Format360s. 125×195mm
Cena34,99
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Kup wMadBooks.pl: 0,00 zł
Kup wSelkar.pl: 25,47 zł
Kup wTaniaKsiążka.pl: 24,49 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Ta starsza, mroczniejsza magia
[Magdalena Kubasiewicz „Wiedźma Jego Królewskiej Mości” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Druga część historii o królewskiej czarownicy z alternatywnego Krakowa stanowi smakowitą kontynuację powieści „Spalić wiedźmę”. Współczesne realia mieszają się tu z mroczną baśniowością.

Anna Nieznaj

Krótko o książkach: Ta starsza, mroczniejsza magia
[Magdalena Kubasiewicz „Wiedźma Jego Królewskiej Mości” - recenzja]

Druga część historii o królewskiej czarownicy z alternatywnego Krakowa stanowi smakowitą kontynuację powieści „Spalić wiedźmę”. Współczesne realia mieszają się tu z mroczną baśniowością.

Magdalena Kubasiewicz
‹Wiedźma Jego Królewskiej Mości›

WASZ EKSTRAKT:
70,0 (0,0) % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWiedźma Jego Królewskiej Mości
Data wydania30 września 2017
Autor
Wydawca Genius Creations
CyklSanika
ISBN978-83-7995-114-7
Format360s. 125×195mm
Cena34,99
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Kup wMadBooks.pl: 0,00 zł
Kup wSelkar.pl: 25,47 zł
Kup wTaniaKsiążka.pl: 24,49 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Zazwyczaj nie czytam książek ponownie, gnana kompulsywną potrzebą dowiedzenia się, co też napisano w kolejnych. Czasem robię wyjątki i niech miarą mojego zaangażowania w świat Saniki, nadwornej czarownicy króla Polanii, będzie fakt, że przed rozpoczęciem tomu drugiego przypomniałam sobie pierwszy w całości. Uznałam, że nie wystarczy przekartkowanie po łebkach głównego toku fabuły. Z przyjemnością zanurzyłam się ponownie w klimat opowieści, a ponadto zależało mi na odświeżeniu sobie rozsianych po niej wskazówek dotyczących przeszłości głównej bohaterki.
Na zakończenie tomu „Spalić wiedźmę” zostaliśmy z przeczuciami co do tożsamości Saniki, a co za tym idzie, natury magii tego świata – ale aż prosi się o porównanie ich do odłamków rozbitego zwierciadła (kto powieść czytał, pokręci głową: no, toż próbuję błysnąć analogią!). „Wiedźma Jego Królewskiej Mości” te migawki spina w całość i pozwala im wybrzmieć.
Konwencja urban fantasy rządzi się swoimi prawami: opiera się na genius loci, na lokalnych legendach, buduje wyobrażenie czarów ściśle powiązanych z daną przestrzenią. Czyta się te książki dla bohaterów i specyficznej atmosfery. Według mnie tutaj autorce udało się uzyskać charakterystyczny nastrój, właściwy temu właśnie cyklowi. Lubię takie wyobrażenie magii: w świecie, w którym jest ona wpisana w codzienność, nagle okazuje się siłą mroczniejszą i bardziej nieokiełznaną, opierając fundament opowieści na typowym tropie historii o czarach – że kiedyś były one o wiele potężniejsze niż dziś.
Łącznie dwa tomy „Wiedźm” stanowią w zasadzie zamkniętą całość, więc intensywnie zachęcam: sięgajcie śmiało. Jednak nie ukrywam, że jestem ciekawa, czy ukaże się jeszcze ciąg dalszy, czy też pewne sprawy pozostawiono celowo naszym domysłom.
koniec
8 lipca 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Święto zmarłych na ckliwie
Jarosław Loretz

21 VII 2019

W teorii „Halloween: Cukierek albo psikus” to antologia jedenastu opowiadań grozy, oplecionych tematycznie wokół Halloween. W praktyce – i owszem, jest to antologia jedenastu opowiadań. I tyle. Bo tak grozy, jak i Halloween, jest tam tyle, co kot napłakał.

więcej »

Mała Esensja: Najtrudniejszy punkt dnia
Joanna Kapica-Curzytek

20 VII 2019

Jak sprawić, żeby dziecko szybko zasnęło bez marudzenia i denerwowania dorosłych? To odwieczny problem wszystkich rodziców. Sami przeważnie padają na nos ze zmęczenia po całym dniu, a ich pociecha dalej chce się bawić i bawić…

więcej »

Obcy z głębin
Anna Nieznaj

19 VII 2019

W zwięzłym, precyzyjnie prowadzonym wywodzie autor wyjaśnia: czym jest ewolucja, czym świadomość i czym ewolucja układów nerwowych, a co za tym idzie: umysłu. Ilustruje to pięknymi opisami własnych podwodnych spotkań z głowonogami.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Zatrzymane w kadrze
— Konrad Wągrowski

Burza w szklance wody
— Miłosz Cybowski

Tylko ginu żal
— Miłosz Cybowski

Książka (powinna być) zakazana
— Marcin Osuch

Mniej nie znaczy łatwiej
— Beatrycze Nowicka

Koszmar do uniknięcia
— Miłosz Cybowski

Warszawiak w białoruskiej dziczy
— Miłosz Cybowski

Od kołyski
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie tylko na morzu
— Miłosz Cybowski

Dystopijny pornol
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż twórcy

Uporać się z przeszłością
— Joanna Kapica-Curzytek

Esensja czyta: Lipiec 2016
— Miłosz Cybowski, Anna Kańtoch, Magdalena Kubasiewicz, Jarosław Loretz, Anna Nieznaj, Beatrycze Nowicka, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Wiedźma, ale taka bez miotły
— Dominika Cirocka

Pieśń końca
— Magdalena Kubasiewicz

Tegoż autora

Obcy z głębin
— Anna Nieznaj

Prywatne dramaty
— Anna Nieznaj

Przeczytaj to jeszcze raz: Panienka Hale i strajki robotnicze
— Anna Nieznaj

W niewoli bóstwa i jego skrzydlatych
— Anna Nieznaj

Absolutnie uroczy dżentelmen
— Anna Nieznaj

Niewrogie przejęcie
— Anna Nieznaj

Groza na rajskich wyspach
— Anna Nieznaj

Wespół w zespół – spojrzenie zza kulis
— Anna Nieznaj

Rewolucja!
— Anna Nieznaj

Wiedźmie kłamstwa
— Anna Nieznaj

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.