Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 22 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Jakub Kuza
‹Krótka historia jednego zdjęcia›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKrótka historia jednego zdjęcia
Data wydania10 maja 2019
Autor
Wydawca Znak
ISBN978-83-240-5865-5
Format256s. 165×215mm; oprawa twarda
Cena49,90
Gatuneknon-fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Zatrzymane w kadrze
[Jakub Kuza „Krótka historia jednego zdjęcia” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Ładnie wydany album zdjęć z różnych epok z komentarzami powinien przypaść do gustu każdemu, kto interesuje się historią.

Konrad Wągrowski

Krótko o książkach: Zatrzymane w kadrze
[Jakub Kuza „Krótka historia jednego zdjęcia” - recenzja]

Ładnie wydany album zdjęć z różnych epok z komentarzami powinien przypaść do gustu każdemu, kto interesuje się historią.

Jakub Kuza
‹Krótka historia jednego zdjęcia›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKrótka historia jednego zdjęcia
Data wydania10 maja 2019
Autor
Wydawca Znak
ISBN978-83-240-5865-5
Format256s. 165×215mm; oprawa twarda
Cena49,90
Gatuneknon-fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Na początku był… facebookowy fanpage. Jakub Kuza stworzył go, by móc dzielić się z czytelnikami zdjęciami, które go zaintrygowały i kryjącymi się za nimi historiami. Zdjęcia były tak różnorodnie i ciekawie dobierane, a opisy tak zajmujące, że fanpage szybko stał się bardzo popularny – na dzień dzisiejszy ma już ponad 100 000 fanów! Kuza pisał nie tylko ciekawie, ale też potrafił łączyć osobisty komentarz z dosyć obiektywnym, niezależnym spojrzeniem (co nierzadko w przypadku zdjęć związanych z historią Polski może mieć niemałe znaczenie). Widać było też w tych opisach autentyczną wiedzę i umiejętność korzystania ze źródeł – praktycznie nie było podstaw do kwestionowania obserwacji autora, choć oczywiście zdjęcia i ich interpretacje nierzadko wywoływały gorące dyskusje.
„Krótka historia jednego zdjęcia”, książka zatytułowana tak jak sam fanpage, jest po prostu wyborem zdjęć i opisów z Internetu. Nieco ponad setka wyselekcjonowanych zdjęć stanowi dobrą reprezentację wersji facebookowej. Posortowane chronologicznie, przedstawiają cały przekrój historii – oczywiście ograniczonej czasowo do okresu istnienia fotografii. Pierwsze zdjęcie w książce pochodzi z roku 1826, ostatnie z 2017, wybór jest mniej więcej równo rozdzielony po dekadach. Są tu zdjęcia słynne (jak na przykład amerykański marynarz całujący pielęgniarkę po zakończeniu II wojny światowej), są zdjęcia mniej znane. Są postacie znane z historii (czasem w nietypowych dla siebie sytuacjach), są też osoby anonimowe. Opisy praktycznie zawsze wnoszą coś do zdjęcia – czasem tylko komentarz, czasem kontekst, bez którego zdjęcie byłoby niezrozumiałe, ale nierzadko też informacje, które mogą całkowicie zmienić spojrzenie na fotografię. Polecam więc czytać książkę w następujący sposób: najpierw obejrzeć zdjęcie, zastanowić się co może przedstawiać, o czym świadczyć, a dopiero potem przeczytać komentarz autora.
No dobrze, ale po co sięgać po książkę, skoro zdjęcia są w Internecie? Ano, bo dla wielu łatwiej, wygodniej, przyjemniej, a wypada też nadmienić, że książka jest bardzo ładnie wydana i z pewnością nada się też na ciekawy prezent – choćby dla osób, które niekoniecznie na co dzień obcują z Facebookiem.
koniec
10 lipca 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Święto zmarłych na ckliwie
Jarosław Loretz

21 VII 2019

W teorii „Halloween: Cukierek albo psikus” to antologia jedenastu opowiadań grozy, oplecionych tematycznie wokół Halloween. W praktyce – i owszem, jest to antologia jedenastu opowiadań. I tyle. Bo tak grozy, jak i Halloween, jest tam tyle, co kot napłakał.

więcej »

Mała Esensja: Najtrudniejszy punkt dnia
Joanna Kapica-Curzytek

20 VII 2019

Jak sprawić, żeby dziecko szybko zasnęło bez marudzenia i denerwowania dorosłych? To odwieczny problem wszystkich rodziców. Sami przeważnie padają na nos ze zmęczenia po całym dniu, a ich pociecha dalej chce się bawić i bawić…

więcej »

Obcy z głębin
Anna Nieznaj

19 VII 2019

W zwięzłym, precyzyjnie prowadzonym wywodzie autor wyjaśnia: czym jest ewolucja, czym świadomość i czym ewolucja układów nerwowych, a co za tym idzie: umysłu. Ilustruje to pięknymi opisami własnych podwodnych spotkań z głowonogami.

więcej »

Polecamy

„Normalni” szaleńcy

Na rubieżach rzeczywistości:

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Prawda Absolutna kontra prawdy subiektywne
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Ta starsza, mroczniejsza magia
— Anna Nieznaj

Burza w szklance wody
— Miłosz Cybowski

Tylko ginu żal
— Miłosz Cybowski

Książka (powinna być) zakazana
— Marcin Osuch

Mniej nie znaczy łatwiej
— Beatrycze Nowicka

Koszmar do uniknięcia
— Miłosz Cybowski

Warszawiak w białoruskiej dziczy
— Miłosz Cybowski

Od kołyski
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie tylko na morzu
— Miłosz Cybowski

Dystopijny pornol
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Ten dziwny przycisk „dojrzewanie”
— Konrad Wągrowski

Sympatyczny seryjny morderca
— Konrad Wągrowski

Finał poniżej oczekiwań
— Konrad Wągrowski

Inwazja ekojaszczurów
— Konrad Wągrowski

Kryminalny egzystencjalizm
— Konrad Wągrowski

900 metrów w pionie
— Konrad Wągrowski

Mam wiersz
— Konrad Wągrowski

Obiecaliśmy już wszystko. Czego jeszcze chcecie?
— Konrad Wągrowski

Powojenny melodramat
— Konrad Wągrowski

Pomysł na życie zawodowe po osiemdziesiątce
— Konrad Wągrowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.