Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Katarzyna Ryrych
‹Mała wojna›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMała wojna
Data wydania27 maja 2019
Autor
IlustracjeJoanna Rusinek
Wydawca Literatura
SeriaWojny dorosłych – historie dzieci
ISBN978-83-7672-655-7
Format80s. 165×235mm; oprawa twarda
Cena26,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, historyczna
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Tajemnica Maestra
[Katarzyna Ryrych „Mała wojna” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W „Małej wojnie” z zainteresowaniem obserwujemy, jak dwie dziewczynki próbują odkryć, co naprawdę się dzieje w domu ich sąsiada. Książka Katarzyny Ryrych nie jest jednak zwykłą powieścią detektywistyczną dla młodych czytelników, lecz przybliża im wydarzenia z okresu II wojny światowej.

Marcin Mroziuk

Mała Esensja: Tajemnica Maestra
[Katarzyna Ryrych „Mała wojna” - recenzja]

W „Małej wojnie” z zainteresowaniem obserwujemy, jak dwie dziewczynki próbują odkryć, co naprawdę się dzieje w domu ich sąsiada. Książka Katarzyny Ryrych nie jest jednak zwykłą powieścią detektywistyczną dla młodych czytelników, lecz przybliża im wydarzenia z okresu II wojny światowej.

Katarzyna Ryrych
‹Mała wojna›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMała wojna
Data wydania27 maja 2019
Autor
IlustracjeJoanna Rusinek
Wydawca Literatura
SeriaWojny dorosłych – historie dzieci
ISBN978-83-7672-655-7
Format80s. 165×235mm; oprawa twarda
Cena26,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, historyczna
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Oczywiście przed dziećmi trudno byłoby ukryć, że toczy się wojna, ale zazwyczaj nie zdawały sobie one w pełni sprawy nie tylko z tego, co działo się na froncie, ale nawet w ich najbliższej okolicy. Nie inaczej było w przypadku mieszkających we Lwowie Lilki i Janki. Wprawdzie wiedziały, że w mieście najpierw stacjonowały oddziały radzieckie, a po 1941 roku wkroczyli tam Niemcy, ale praktycznie nie miały kontaktu z okupantami. Dla sióstr tak naprawdę istotne było, że ich ojciec wciąż nie wrócił do domu, szkoła została zamknięta, a trudności aprowizacyjne udawało się pokonywać dzięki zapobiegliwości babci. Dziewczynki zastanawiały się też czasem, czemu niektórzy koledzy i koleżanki zniknęli bez śladu albo gdzie podział się miejscowy dentysta czy właściciel ich ulubionego sklepiku.
W tych trudnych czasach dla bohaterek oazą normalności były zaś lekcje muzyki, których udzielał im mieszkający po sąsiedzku Maestro. Tak było jednak tylko do czasu. Pewnego razu Lilka i Janka zaobserwowały bowiem, że w willi ich nauczyciela działy się jakieś dziwne rzeczy, a on sam najwyraźniej coś przed wszystkimi ukrywał. Dziewczynki postanowiły więc odkryć sekret Maestra, lecz kompletnie nie zdawały sobie sprawy, jakie konsekwencje mogło wywołać to ich prywatne śledztwo. Niestety wojna z pewnością nie była dobrym czasem na takie dziecięce zabawy…
W „Małej wojnie” młodzi czytelnicy zobaczą, jak wyglądał tamten trudny okres z perspektywy ich rówieśników, a jednocześnie mogą emocjonować się przygodami pary sympatycznych bohaterek. Z kolei w nastrój zarówno chwil grozy czy smutku, jak i radośniejszych momentów znacznie łatwiej się wczuć dzięki nasyconym emocjami rysunkom Joanny Rusinek. Lektura ta z pewnością pozwoli więc dzieciom docenić odwagę i poświęcenie ludzi, którzy często z narażeniem własnego życia spieszyli z pomocą tym, których próbowali schwytać i zabić hitlerowcy.
koniec
6 sierpnia 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie wyśmiewaj się
— Joanna Kapica-Curzytek

Z kociej perspektywy
— Marcin Mroziuk

Pod opieką Matki Bożej Ostrobramskiej
— Marcin Mroziuk

W Valleby zawsze coś się dzieje
— Marcin Mroziuk

Gwiazdy i piwo
— Marcin Mroziuk

Papugowanie po Janie
— Marcin Mroziuk

Na dobre i złe
— Joanna Kapica-Curzytek

Korzenie i skrzydła
— Joanna Kapica-Curzytek

Nieuczciwa konkurencja
— Marcin Mroziuk

Tegoż twórcy

Zbuntowane inwestycje
— Marcin Mroziuk

Amour znaczy miłość
— Marcin Mroziuk

Trzech ojców
— Marcin Mroziuk

Wyprawa na Ziemię
— Marcin Mroziuk

Z głową w chmurach
— Marcin Mroziuk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.