Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 23 sierpnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Agnieszka Błażyńska
‹Ja na to jak na lato›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułJa na to jak na lato
Data wydania19 czerwca 2019
Autor
Wydawca Wielka Litera
CyklDo Wigilii się zagoi
ISBN978-83-80323-55-1
Format288s. 135×205mm
Cena29,90
Gatunekobyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Korpo na wakacjach
[Agnieszka Błażyńska „Ja na to jak na lato” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Wakacje to czas odpoczynku od codzienności i letnich szaleństw. Dla powieściowych bohaterów to także test ich przyjaźni.

Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Korpo na wakacjach
[Agnieszka Błażyńska „Ja na to jak na lato” - recenzja]

Wakacje to czas odpoczynku od codzienności i letnich szaleństw. Dla powieściowych bohaterów to także test ich przyjaźni.

Agnieszka Błażyńska
‹Ja na to jak na lato›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułJa na to jak na lato
Data wydania19 czerwca 2019
Autor
Wydawca Wielka Litera
CyklDo Wigilii się zagoi
ISBN978-83-80323-55-1
Format288s. 135×205mm
Cena29,90
Gatunekobyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
„Ja na to jak na lato” to kontynuacja powieści „Do Wigilii się zagoi”. Spotykamy się z tymi samymi postaciami, ale jeśli nie czytaliśmy poprzedniej części, nic nie szkodzi. Autorka przypomina nam wydarzenia z pierwszego tomu (luźno zresztą związane z obecnym), dzięki czemu szybko zorientujemy się, o co chodzi w tej opowieści. Tutaj – szóstka znajomych właśnie zaczyna letnie wakacje. Uroki festiwalu Open′er są dla nich nieodparte – co może potwierdzić też chyba każdy, kto brał w tym wydarzeniu udział. Ale letnia przerwa nie jest, niestety, wolna od trosk. Bohaterki i bohaterowie książki przeżywają problemy typowe dla trzydziestolatków: miłosne rozterki, kłopoty z pracą, dylematy dotyczące zawodowej stabilizacji czy zakładania rodziny. W powieści mamy nieźle zarabiających pracowników korporacji i „wolnych strzelców”, dlatego pod koniec wakacji wszyscy pojadą do Azji… Będzie to dla nich test przyjaźni i lojalności. Ogólnie jednak powieść jest mało spójna i rozwlekła, niestety zbyt często sprawiająca wrażenie, że jest „o niczym”. Irytująca nadobecność alkoholu na kartach książki prowadzi do smutnej konkluzji, że bez tego życie towarzyskie w naszej kulturze nie istnieje.
koniec
10 sierpnia 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mała Esensja: Wiedza nie musi być nudna
Joanna Kapica-Curzytek

23 VIII 2019

Autor książki „Puk, puk! Zastałem króla?” znalazł znakomitą receptę na to, jak zaprzyjaźnić współczesnych młodych czytelników z postaciami i wydarzeniami z historii.

więcej »

PRL w kryminale: Rzeźnik wyklęty i zdradziecki inteligent
Sebastian Chosiński

22 VIII 2019

W latach 50. ubiegłego wieku Andrzej Piwowarczyk był jednym z najpopularniejszych autorów kryminałów w Polsce Ludowej. Stworzona przez niego postać kapitana Gleba, chociaż krótko, to jednak dorównywała popularnością późniejszemu komiksowemu kapitanowi Żbikowi czy filmowemu porucznikowi Borewiczowi. Ba! trafiła nawet na karty opowieści rysunkowej. A po raz pierwszy pojawiła się w opowiadaniu (czy też mikropowieści) „Stary zegar”.

więcej »

Mała Esensja: Magia, która zmienia świat
Joanna Kapica-Curzytek

21 VIII 2019

Pakistanka Malala Yousafzai, najmłodsza w historii laureatka pokojowej nagrody Nobla, napisała książkę dla dzieci. „Malala i jej czarodziejski ołówek” jest unikalnym połączeniem autobiografii i baśni, ma nieocenione walory edukacyjne i jest pochwałą odwagi i społecznej wrażliwości.

więcej »

Polecamy

Prawdziwe kłamstwa

Na rubieżach rzeczywistości:

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Nie jedzcie bajkowych kucyków
— Wojciech Gołąbowski

Nic nowego
— Dawid Kantor

I wśród hałd może być kolorowo
— Jarosław Loretz

Zatrzymane w kadrze
— Konrad Wągrowski

Ta starsza, mroczniejsza magia
— Anna Nieznaj

Burza w szklance wody
— Miłosz Cybowski

Tylko ginu żal
— Miłosz Cybowski

Książka (powinna być) zakazana
— Marcin Osuch

Mniej nie znaczy łatwiej
— Beatrycze Nowicka

Koszmar do uniknięcia
— Miłosz Cybowski

Tegoż twórcy

Świąteczne dekoracje
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Mała Esensja: Wiedza nie musi być nudna
— Joanna Kapica-Curzytek

Mała Esensja: Magia, która zmienia świat
— Joanna Kapica-Curzytek

Klepsydra nad morzem
— Joanna Kapica-Curzytek

Przypadki
— Joanna Kapica-Curzytek

Mała Esensja: Idziemy do lekarza
— Joanna Kapica-Curzytek

Mała Esensja: Pochwała różnorodności
— Joanna Kapica-Curzytek

Mała Esensja: Mamy psa!
— Joanna Kapica-Curzytek

Siedmioro wspaniałych
— Joanna Kapica-Curzytek

Mała Esensja: Wielka przygoda małych przedmiotów
— Joanna Kapica-Curzytek

Jak dorośniesz, to zrozumiesz
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.