Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 2 kwietnia 2020
w Esensji w Esensjopedii

Malala Yousafzai
‹Malala i jej tajemniczy ołówek›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMalala i jej tajemniczy ołówek
Tytuł oryginalnyMalala’s Magic Pencil
Data wydania23 listopada 2018
Autor
PrzekładAgata Mitlicka
IlustracjeKerascoët
Wydawca Tekturka
ISBN978-83-951105-1-1
Format48s. 245×267mm; oprawa twarda, obwoluta
Cena34,99
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Magia, która zmienia świat
[Malala Yousafzai „Malala i jej tajemniczy ołówek” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Pakistanka Malala Yousafzai, najmłodsza w historii laureatka pokojowej nagrody Nobla, napisała książkę dla dzieci. „Malala i jej czarodziejski ołówek” jest unikalnym połączeniem autobiografii i baśni, ma nieocenione walory edukacyjne i jest pochwałą odwagi i społecznej wrażliwości.

Joanna Kapica-Curzytek

Mała Esensja: Magia, która zmienia świat
[Malala Yousafzai „Malala i jej tajemniczy ołówek” - recenzja]

Pakistanka Malala Yousafzai, najmłodsza w historii laureatka pokojowej nagrody Nobla, napisała książkę dla dzieci. „Malala i jej czarodziejski ołówek” jest unikalnym połączeniem autobiografii i baśni, ma nieocenione walory edukacyjne i jest pochwałą odwagi i społecznej wrażliwości.

Malala Yousafzai
‹Malala i jej tajemniczy ołówek›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMalala i jej tajemniczy ołówek
Tytuł oryginalnyMalala’s Magic Pencil
Data wydania23 listopada 2018
Autor
PrzekładAgata Mitlicka
IlustracjeKerascoët
Wydawca Tekturka
ISBN978-83-951105-1-1
Format48s. 245×267mm; oprawa twarda, obwoluta
Cena34,99
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Dzieci mają tyle marzeń. Wyobrażają sobie, że gdy dorosną, będą mogły pomóc krzywdzonym zwierzętom, zaprowadzą pokój na świecie i dopilnują, żeby nikt nie był głodny. Bardzo chciałyby, aby te problemy udało się rozwiązać szybko: tu i teraz. Gdy stają się dorośli, z czasem okazuje się, że świat jest bardzo skomplikowany, bo z różnych względów nie da się wszystkiemu zaradzić od razu. Dlatego też niejedno dorastające dziecko o swoich dawnych marzeniach zapomina… Lecz MalalaYousafzai nie zapomniała.
Wszystko zaczęło się od oglądanego przez nią serialu telewizyjnego „Shaka Laka Boom Boom”, o przygodach chłopca Sanju, który miał czarodziejski ołówek, mógł nim narysować i dzięki temu mieć wszystko, co chciał. (My w Polsce mieliśmy rysunkowy „Zaczarowany ołówek”, wykorzystujący podobny schemat). Malala marzyła, aby też mieć taki czarodziejski przedmiot, który pozwoli jej rozwiązać wszelkie problemy.
Autorka opisuje w książce swoje dzieciństwo. Wspomina dzień, w którym odebrała lekcję społecznych nierówności i uświadomiła sobie, że nie wszystkie dzieci, tak jak ona, chodzą do szkoły, bo muszą zarabiać na utrzymanie. Zrozumiała też, że od edukacji odcinane są szczególnie dziewczynki, których przeznaczeniem jest wyjście za mąż. Malala wyjaśnia, że tam, skąd pochodzi, rzadko mogły one zostawać tym, kim pragnęły.
Kilka lat temu Pakistanka napisała o sobie w „dorosłej” wersji, książka nosi tytuł: „To ja, Malala”. Obecnie dostajemy autobiograficzną opowieść dla dzieci, przystępnie i ogólnie przybliżającą najważniejsze fakty z jej życia. Widać tu szczególnie postać ojca, wspierającego jej edukację i rozwój. Jest bunt Malali wobec ustanowionego zakazu uczęszczania dziewcząt do szkoły. To wtedy stała się ona znana na świecie jako odważna obrończyni prawa do nauki w swoim kraju dla wszystkich.
Można oczywiście zrozumieć, dlaczego pominięto w książce szczegóły związane z najdramatyczniejszym momentem, gdy w Pakistanie doszło do zamachu na życie Malali. W ciężkim stanie została przetransportowana do Wielkiej Brytanii i wróciła do zdrowia. Nie można oprzeć się wrażeniu, że jest tu jakaś luka. Także dzieciom trzeba umieć tłumaczyć, jak przejawia się zło i jeszcze bardziej akcentować, jak ważne jest przeciwstawianie się nienawiści, by do takich rzeczy nie dochodziło.
„Czarodziejski ołówek” stale towarzyszy Malali w jej działalności. Spisała swoją historię, przemawiała do wielu zgromadzeń, odebrała wiele nagród i wyróżnień – w tym tę najważniejszą: pokojową nagrodę Nobla w 2014 roku. Znane stały się już słowa Malali, wygłoszone w przemówieniu w zgromadzeniu ONZ w dniu jej szesnastych urodzin: „Jedno dziecko, jeden nauczyciel, jedna książka i jedno pióro mogą zmienić świat”. A jest co zmieniać, bo na świecie pięćdziesiąt siedem milionów dzieci nie ma dostępu do edukacji, z tego większość stanowią dziewczynki.
Malala Yousafzai nie porzuciła swojego marzenia, by świat stał się dla wszystkich miejscem szczęśliwszym i bardziej przyjaznym. Obecnie studiuje w Oxfordzie na kierunku: filozofia, nauki polityczne i ekonomia. W marcu 2018 roku po raz pierwszy od zamachu odwiedziła Pakistan1). Prowadzi tam fundację Malala Fund, z której dochody przeznaczane są na kształcenie dziewcząt. Ze środków tej fundacji Malala Yousafzai (w dniu swoich 18. urodzin, 12 lipca 2015) otworzyła także szkołę w Libanie dla dziewcząt-uchodźczyń z Syrii.
Pakistanka, otwarcie przeciwstawiająca się wykluczaniu i nawołująca do inwestowania „w książki, a nie w pociski” – jest godnym naśladowania wzorem. Lektura jej książki przynosi też nadzieję, że mali czytelnicy nie będą porzucali swoich marzeń o lepszym, bardziej przyjaznym świecie i tak jak Malala – będą mogli je realizować. Nie trzeba przy tym wyrzekać się magii, tłumaczy autorka. „Jest ukryta w wiedzy, pięknie, miłości i pokoju”, jak pisze. Te słowa mogą być dla dzieci ważnym drogowskazem.
Świat potrzebuje inspiracji takich, jak ta, głosów pokolenia przyszłości, które będą słyszane wszędzie. „Malala i jej czarodziejski ołówek” budzi społeczną wrażliwość i niesie ze sobą szlachetne przesłanie: warto odważnie zabierać głos w sprawach, które dotyczą nas samych. Może przyniesie to przełom i ukształtuje w przyszłości pokolenie globalnej świadomości? Za jej przykładem idzie obecnie szesnastoletnia Szwedka, Greta Thunberg, aktywistka na rzecz przeciwdziałania zmianom klimatycznym.
koniec
21 sierpnia 2019
1) Happiest day of my life: Malala returns to Pakistan for first time since Taliban shooting

Komentarze

21 VIII 2019   21:05:50

Ostatnie zdanie pogrąża całą recenzję w oparach absurdu. Jak można było zestawić ofiarę fundamentalizmu islamskiego z tym sztucznym konstruktem powołanym do życia przez koncerny energetyczne? Masakra.

22 VIII 2019   15:20:04

Przynajmniej dziewczyna w coś wierzy i coś robi a nie pierdzi w stołek :).

22 VIII 2019   17:24:29

No tak, na jachcie nie ma stołków, są koje...

Greta jest wykorzystywana przez dorosłych w przedsięwzięciu marketingowym. Oczywiście trudno to porównać do losu przeciętnej pakistańskiej dziewczynki, ale i tak jest to smutne.
https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/swiat,27/bild-podroz-grety-thunberg-obciaza-klimat,297383,1,0.html

22 VIII 2019   21:29:24

To jest ciekawe: https://www.energetyka24.com/oskarzenia-pod-adresem-grety-thunberg-stoja-za-nia-pr-owcy-i-koncerny

Biedna Greta pewnie nawet nie ma świadomości co jest grane...

23 VIII 2019   17:18:14

„No tak, na jachcie nie ma stołków, są koje...”-
po pierwsze primo- koja to łóżko, nie siedzisko
po drugie primo- to, czy są stołki, zależy od wielkości jachtu, ale zazwyczaj nawet na najmniejszych znajdziesz przynajmniej jeden składany
Co do samej Grety, z oryginalnego artykułu wynika, że o ile ona mogła być nieświadoma, jakie powiązania ma jej sponsor, o tyle rodzice dobrze znali jego kontakty

23 VIII 2019   17:19:55

Poprzedni komentarz jest mojego autorstwa, podszyłem się niechcący (myszka mi się omskła)

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

PRL w kryminale: Strzeż się nieznajomych w wiśniowych szlafrokach!
Sebastian Chosiński

2 IV 2020

Zygmunt Zeydler-Zborowski był bardzo płodnym twórcą. Począwszy od drugiej połowy lat 50. XX wieku, kiedy to wrócił do pisania po kilkuletniej przerwie, praktycznie każdego roku publikował nową książkę. Do tego dochodziły jeszcze powieści drukowane w gazetach (w odcinkach). Jedną z nich był kryminalno-szpiegowski „Szlafrok barona Boysta”, który w 2009 roku przypomniało Wydawnictwo LTW.

więcej »

Prima Aprilis: By zachować czysty umysł
Wojciech Gołąbowski

1 IV 2020

Kilka lat to trwało, ale wreszcie za sprawą niewielkiego wydawnictwa Biały Gołąb ujrzało światło dzienne długo oczekiwane opus magnum Micheasza Białoszewskiego – jego poetycki concept book pod tytułem „białoMi”.

więcej »

Krótko o książkach: Co się stało z Michelle Spivey
Joanna Kapica-Curzytek

31 III 2020

„Ostatnia wdowa” to całkiem przyzwoity, trzymający w napięciu thriller

więcej »

Polecamy

Umieranie wstecz

Na rubieżach rzeczywistości:

Umieranie wstecz
— Marcin Knyszyński

Przygodowa powieść science fiction – zrób to sam!
— Marcin Knyszyński

Pif-Paf! Zium!
— Marcin Knyszyński

Droga bez powrotu
— Marcin Knyszyński

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Nowe rozdanie
— Marcin Knyszyński

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Na własne życzenie
— Wojciech Gołąbowski

Przez szacunek dla zwierząt
— Wojciech Gołąbowski

Cena szczęścia
— Marcin Mroziuk

Nie tylko aria z kurantem
— Marcin Mroziuk

Co wiesz o swoim ojcu?
— Wojciech Gołąbowski

Wcale nie cięta notka recenzenta
— Wojciech Gołąbowski

U Was też żyją kanapony?
— Wojciech Gołąbowski

Przerwane beztroskie dzieciństwo
— Marcin Mroziuk

Słów nie rzuca się na wiatr
— Marcin Mroziuk

Wszystko się może zdarzyć
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż twórcy

Głos pokolenia przyszłości
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Krótko o książkach: Co się stało z Michelle Spivey
— Joanna Kapica-Curzytek

Więcej niż gole
— Joanna Kapica-Curzytek

Okiem wytrawnego reżysera
— Joanna Kapica-Curzytek

Biegnij, jesteś wolna
— Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Żołnierz i maskotka
— Joanna Kapica-Curzytek

Swoje obce
— Joanna Kapica-Curzytek

Al Andalus i jego historia
— Joanna Kapica-Curzytek

Emocjonalna huśtawka
— Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Śmiertelne żniwo
— Joanna Kapica-Curzytek

Chcemy swojej części
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.