Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 28 marca 2020
w Esensji w Esensjopedii

Grzegorz Kasdepke, Mira Stanisławska-Meysztowicz
‹Przyjaciele›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPrzyjaciele
Data wydania10 maja 2019
Autorzy
IlustracjeMonika Pollak
Wydawca Literatura
SeriaTo lubię
ISBN978-83-7672-654-0
Format232s. 145×205mm; oprawa twarda
Cena26,90
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 21,97 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Przyjaźń i ochrona środowiska
[Grzegorz Kasdepke, Mira Stanisławska-Meysztowicz „Przyjaciele” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W „Przyjaciołach” Grzegorz Kasdepke i Mira Stanisławska-Meysztowicz nie tylko przedstawiają różnorakie przygody kilkorga dzieci mieszkających w warszawskiej kamienicy, ale przy okazji zwracają uwagę młodych czytelników, że również oni mogą dołożyć swoją cegiełkę do dbania o środowisko naturalne.

Marcin Mroziuk

Mała Esensja: Przyjaźń i ochrona środowiska
[Grzegorz Kasdepke, Mira Stanisławska-Meysztowicz „Przyjaciele” - recenzja]

W „Przyjaciołach” Grzegorz Kasdepke i Mira Stanisławska-Meysztowicz nie tylko przedstawiają różnorakie przygody kilkorga dzieci mieszkających w warszawskiej kamienicy, ale przy okazji zwracają uwagę młodych czytelników, że również oni mogą dołożyć swoją cegiełkę do dbania o środowisko naturalne.

Grzegorz Kasdepke, Mira Stanisławska-Meysztowicz
‹Przyjaciele›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPrzyjaciele
Data wydania10 maja 2019
Autorzy
IlustracjeMonika Pollak
Wydawca Literatura
SeriaTo lubię
ISBN978-83-7672-654-0
Format232s. 145×205mm; oprawa twarda
Cena26,90
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 21,97 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Na początku książki grono lokatorów kamienicy przy Śródmiejskiej 15 powiększa się o rodzinę Bujnowiczów, którzy właśnie przeprowadzili się do Warszawy z Brzozowa. Dowiadujemy się też, że tata Ani ma właśnie rozpocząć pracę w Instytucie Biologii Polskiej Akademii Nauk, a dziewczynka będzie chodzić do tej samej szkoły, co inne dzieci z kamienicy. Tych ostatnich jest tutaj czworo – uwielbiający książki i komputery Wojtek, sympatyczny grubasek Jacek oraz rodzeństwo: Tomek (zdecydowanie wolący grać w piłkę nożną niż w tenisa) i Patti (marząca o karierze piosenkarki). A choć Ania nie od razu zaprzyjaźnia się z bawiącymi się na podwórku rówieśnikami, to w końcu lody zostaną przełamane.
Najważniejsze jest, że dzieci z kamienicy przy Śródmiejskiej 15 wspólnie przeżyją wiele przygód – zarówno takich drobnych, podwórkowych, jak i takich, w trakcie których serce będzie im podchodzić do gardła. Obserwując zaś zmieniające się relacje w tej grupce, czytelnicy są też świadkami przemian, jakie zachodzą z jednej strony w wyglądzie najbliższego otoczenia kamienicy, z drugiej w jej mieszkańcach. Okazuje się, że naprawdę wiele może zmienić posadzenie drzewka i kilku kwiatów, a przy odpowiednim podejściu nawet dotychczas raczej mało sympatyczny dozorca – jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki – może zacząć się zachowywać zupełnie inaczej. Przekonamy się również, że mimo zdarzających się słownych utarczek między lokatorami, w sytuacji kryzysowej mogą oni liczyć na wzajemną pomoc. A jakby tego było mało, na bohaterów czekają dodatkowe atrakcje w trakcie wakacyjnego wyjazdu do Brzozowa! I przekonają się oni tam również, że problemy z zanieczyszczeniem środowiska nie dotyczą jedynie wielkich miast.
Niewątpliwymi zaletami „Przyjaciół” są więc budzący sympatię młodzi bohaterowie, a także ukazanie z poczuciem humoru ich rozmaitych perypetii. Wprawdzie ekologiczny przekaz mógł być wprowadzony w książce nieco subtelniej, ale na szczęście nie zmniejsza to specjalnie przyjemności płynącej z jej lektury.
koniec
10 września 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Krótko o książkach: Nieważne skąd, ważne po co
Miłosz Cybowski

28 III 2020

„Człowiek z sąsiedztwa” rozczarowuje na tak wielu poziomach, że dziwi decyzja wydania tej powieści w ramach „Uczty wyobraźni”.

więcej »

Reacher Yojimbo
Konrad Wągrowski

27 III 2020

Jak co roku Jack Reacher wysiada z autokaru, by swymi metodami zapewnić porządek w jakimś zapomnianym amerykańskim miasteczku. Ale jak samotnie walczyć przeciwko dwóm potężnym organizacjom mafijnym? Sposób można znaleźć w filmowych klasykach.

więcej »

PRL w kryminale: Odpowiedź na „Złego”
Sebastian Chosiński

26 III 2020

Ten moment musiał w końcu nadejść. Zresztą od kilku tygodni zbliżał się i zbliżał. Kroki stawały się coraz śmielsze i głośniejsze. I oto jest! „Czarny mercedes”, czyli pierwsze w tej rubryce spotkanie z niekoronowanym cesarzem peerelowskiego kryminału, Zygmuntem Zeydlerem-Zborowskim, autorem kilkudziesięciu powieści, które umilały życie czytelnikom powieści detektywistycznych od lat 40. do 80. XX wieku. A i dzisiaj wielu po nie chętnie sięga.

więcej »

Polecamy

Przygodowa powieść science fiction – zrób to sam!

Na rubieżach rzeczywistości:

Przygodowa powieść science fiction – zrób to sam!
— Marcin Knyszyński

Pif-Paf! Zium!
— Marcin Knyszyński

Droga bez powrotu
— Marcin Knyszyński

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Nowe rozdanie
— Marcin Knyszyński

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Na własne życzenie
— Wojciech Gołąbowski

Przez szacunek dla zwierząt
— Wojciech Gołąbowski

Cena szczęścia
— Marcin Mroziuk

Nie tylko aria z kurantem
— Marcin Mroziuk

Co wiesz o swoim ojcu?
— Wojciech Gołąbowski

Wcale nie cięta notka recenzenta
— Wojciech Gołąbowski

U Was też żyją kanapony?
— Wojciech Gołąbowski

Przerwane beztroskie dzieciństwo
— Marcin Mroziuk

Słów nie rzuca się na wiatr
— Marcin Mroziuk

Wszystko się może zdarzyć
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Zaraza odc. 2: Grzechy wołające o pomstę do nieba
— Marcin Mroziuk

Zaraza, odc.1: Strzeżcie się wszelkiej chciwości
— Marcin Mroziuk

Harce Druhen Jadwigi
— Marcin Mroziuk

O komiksach z miłością i znawstwem
— Marcin Mroziuk

Zapiski wybrane
— Marcin Mroziuk

Fundacje, trusty i zwykłe przekręty
— Marcin Mroziuk

Czarne chmury nad klasztorem
— Marcin Mroziuk

Zderzenie wizji i osobowości
— Marcin Mroziuk

Suplement filmowy 2019
— Adam Lewandowski, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Skarby z naszego podwórka
— Marcin Mroziuk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.