Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 15 grudnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Anna Kańtoch
‹Pokuta›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPokuta
Data wydania31 lipca 2019
Autor
Wydawca Czarne
SeriaZe strachem
ISBN978-83-8049-890-7
Format352s. 125×205mm
Cena34,90
Gatunekkryminał / sensacja / thriller
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Śmierć na plaży
[Anna Kańtoch „Pokuta” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Pokuta” to trzeci już kryminał Anny Kańtoch, którego akcja rozgrywa się w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku. I podobnie jak w „Łasce” i „Wierze” możemy tutaj liczyć na intrygującą zagadkę kryminalną, doskonale skonstruowaną fabułę i przekonująco nakreślony obraz życia w małym miasteczku w schyłkowym okresie PRL-u.

Marcin Mroziuk

Śmierć na plaży
[Anna Kańtoch „Pokuta” - recenzja]

„Pokuta” to trzeci już kryminał Anny Kańtoch, którego akcja rozgrywa się w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku. I podobnie jak w „Łasce” i „Wierze” możemy tutaj liczyć na intrygującą zagadkę kryminalną, doskonale skonstruowaną fabułę i przekonująco nakreślony obraz życia w małym miasteczku w schyłkowym okresie PRL-u.

Anna Kańtoch
‹Pokuta›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPokuta
Data wydania31 lipca 2019
Autor
Wydawca Czarne
SeriaZe strachem
ISBN978-83-8049-890-7
Format352s. 125×205mm
Cena34,90
Gatunekkryminał / sensacja / thriller
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
W „Pokucie” z zainteresowaniem obserwujemy przebieg śledztwa prowadzonego przez starszego sierżanta Krzysztofa Igielskiego w sprawie morderstwa Reginy Wieczorek, której zwłoki znaleziono we wrześniu 1986 r. na plaży. Milicjant ma w tym przypadku nietypowy problem – zbyt wielu chętnych do wzięcia winy na siebie. Najpierw do zabójstwa przyznaje się Andrzej Biały, który podaje się za chłopaka ofiary, chociaż rodzice Reginy nic o nim nie wiedzieli. Chociaż dobrowolność jego zeznań może budzić pewne wątpliwości, to okoliczności przemawiają jednak przeciw niemu. Kiedy Andrzej Biały siedzi już w areszcie, czekając na proces, na nocnym dyżurze Igielskiego pojawia pewien niemający żadnych dokumentów mężczyzna, który przedstawia się jako Jan Kowalski i twierdzi, że zamordował w Przeradowie nie tylko Reginę Wieczorek, ale również wiele innych kobiet. Tylko czy seria zbrodni popełnionych na przestrzeni kilkudziesięciu lat mogła pozostać do tej pory niezauważona?
Opowieść Kowalskiego z jednej strony brzmi dość nieprawdopodobnie, z drugiej zawiera pewne niepokojące elementy, które powodują, że starszy sierżant nie potrafi jej zignorować jako chorej fantazji osobnika niespełna rozumu. Kiedy zaś milicjant zaczyna sprawdzać, czy we wskazanych przez mężczyznę latach w Przeradowie zaginęły lub zostały zamordowane jakieś kobiety, w sprawie pojawia się jeszcze więcej znaków zapytania. Nic dziwnego więc, że z niecierpliwością czekamy na wyniki jego śledztwa, które w miarę rozwoju wydarzeń zmierza w coraz bardziej zaskakującym kierunku.
Z kolei poziom napięcia w powieści dodatkowo podnosi toczący się równolegle wątek, w którym główną rolę odgrywa dawna koleżanka Reginy – Pola. Wprawdzie dziewczyny w okresie poprzedzającym tragedię nie były bliskimi przyjaciółkami, ale najwyraźniej śmierć Reginy tak mocno wpłynęła na Polę, że próbuje ona odkryć na własną rękę, czemu właśnie tej budzącej sympatię nastolatce przytrafiło się nieszczęście. Obserwując poczynania dziewczyny, zdajemy sobie sprawę, że w istocie igra ona z ogniem, bo może stać się przecież kolejną ofiarą mordercy – oczywiście jeśli potwierdzi się, że nie jest nim Andrzej Biały, a o tym akurat jest ona przeświadczona.
Zgrabnie poprowadzona intryga kryminalna i trzymająca w napięciu akcja to jednak niejedyne zalety „Pokuty”. Nie chodzi też tutaj tylko o zaskakujące wyjaśnienie całej historii, bo równie ważne są zapadające w pamięć takie postacie, jak Krzysztof Igielski, dla którego praca jest sposobem ucieczki od niepowodzeń w życiu osobistym, czy zakompleksiona Pola, która nie potrafi wyrwać się spod opiekuńczych skrzydeł matki. I właśnie dlatego naprawdę warto sięgnąć po nową powieść Anny Kańtoch.
koniec
28 września 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Dyrektor więzienia
Joanna Kapica-Curzytek

15 XII 2019

„Zimbardo w rozmowie z Danielem Hartwigiem” to cykl siedmiu frapujących wywiadów. Słynny psycholog społeczny opowiada w nich o sobie i swojej pracy.

więcej »

Jak dorośli?
Joanna Kapica-Curzytek

14 XII 2019

Największy kłopot jest z polskim tytułem i opisem wydawcy. Uwaga: „Gorączka świątecznej nocy” to wcale nie świąteczna komedia! Z takim nastawieniem lepiej docenimy jej wartość.

więcej »

Stanisława dalsze perypetie z historią (i nie tylko)
Joanna Kapica-Curzytek

13 XII 2019

U rodziny Bielskich dawne czasy wdzierają się (dosłownie!) do ich mieszkania. „Puk, puk! Otwórzcie drzwi!” to dalszy ciąg ich zmagań z historią.

więcej »

Polecamy

„Bycie” jest kalejdoskopem

Na rubieżach rzeczywistości:

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Nowe rozdanie
— Marcin Knyszyński

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Z zegarmistrzowską precyzją
— Marcin Mroziuk

Upalne lato po Czarnobylu
— Anna Nieznaj

W białym domu
— Marcin Mroziuk

Zbrodnia w cieniu elektrowni atomowej
— Marcin Mroziuk

Esensja czyta: Październik 2016
— Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek, Jarosław Loretz, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zabójczy ziemniak
— Jacek Jaciubek

Zło czające się w lesie
— Marcin Mroziuk

Wybrańcy aniołów
— Marcin Mroziuk

Koniec z lekka magiczny
— Miłosz Cybowski

Czekając na akcję, poszukując celu
— Miłosz Cybowski

Tegoż autora

Stara miłość nie rdzewieje. Ale nienawiść też
— Marcin Mroziuk

Amour znaczy miłość
— Marcin Mroziuk

Sześćdziesiąt lat minęło a niebo wciąż na swoim miejscu...
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski, Marcin Knyszyński, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Nieoczekiwana zmiana miejsc
— Marcin Mroziuk

Trzech ojców
— Marcin Mroziuk

Z zegarmistrzowską precyzją
— Marcin Mroziuk

Ucieczka z rynsztoka
— Marcin Mroziuk

W księżycową noc
— Marcin Mroziuk

Wyprawa na Ziemię
— Marcin Mroziuk

W gąszczu tajemnic
— Marcin Mroziuk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.