Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 6 lipca 2020
w Esensji w Esensjopedii

Małgorzata Strękowska-Zaremba
‹Złodzieje snów›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZłodzieje snów
Data wydania12 czerwca 2019
Autor
IlustracjeDaniel de Latour
Wydawca Nasza Księgarnia
ISBN978-83-10-13454-7
Format112s. 140×192mm; oprawa twarda
Cena24,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: To nie jest bajka
[Małgorzata Strękowska-Zaremba „Złodzieje snów” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W „Złodziejach snów” Małgorzata Strękowska-Zaremba w metaforyczny sposób porusza temat, który dla wielu dzieci, niestety, nie jest jedynie fikcyjną opowieścią. Kilkulatkom jest niezwykle trudno – podobnie jak chodzącej do przedszkola Basi i jej nieco starszemu bratu Bartkowi – zrozumieć powody rozstania rodziców i zaakceptować nową sytuację.

Marcin Mroziuk

Mała Esensja: To nie jest bajka
[Małgorzata Strękowska-Zaremba „Złodzieje snów” - recenzja]

W „Złodziejach snów” Małgorzata Strękowska-Zaremba w metaforyczny sposób porusza temat, który dla wielu dzieci, niestety, nie jest jedynie fikcyjną opowieścią. Kilkulatkom jest niezwykle trudno – podobnie jak chodzącej do przedszkola Basi i jej nieco starszemu bratu Bartkowi – zrozumieć powody rozstania rodziców i zaakceptować nową sytuację.

Małgorzata Strękowska-Zaremba
‹Złodzieje snów›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZłodzieje snów
Data wydania12 czerwca 2019
Autor
IlustracjeDaniel de Latour
Wydawca Nasza Księgarnia
ISBN978-83-10-13454-7
Format112s. 140×192mm; oprawa twarda
Cena24,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Początkowe sceny książki doskonale obrazują, jak druzgocący wpływ na dzieci miało odejście z domu taty Basi i Bartka. Trzy nakrycia zamiast czterech, nieużywana poduszka na tapczanie rodziców – to zaledwie zewnętrzne oznaki tego, że wszystko się popsuło. Dziewczynka zaś tak mocno przeżywała to wszystko, że zaczęła mieć kłopoty ze spaniem. Nie pomagały jej ani żadne lekarstwa, ani opowiadanie bajek przez mamę i specjalnie po to przyjeżdżającego tatę czy wspaniałe prezenty – zamiast jej kolorowych snów było jedynie puste miejsce. Co gorsza, rodzice nie tylko nie potrafili znaleźć sposobu na pomoc córce, ale jeszcze jedno zarzucało drugiemu, że to jego wina…
Chociaż w „Złodziejach snów” wielokrotnie pada stwierdzenie (zresztą w sumie zgodne z prawdą), że to nie jest bajka, to w pewnym momencie pojawia się jednak iskierka nadziei. Bartek znajduje w internecie informację o Latusach – francuskich skrzatach, które kradną dzieciom najpiękniejsze sny. Aby je odzyskać, trzeba prosić o pomoc króla Latusów, który mieszka w Luwrze. Niestety dorośli nie podchodzą poważnie do odkrycia chłopca. W efekcie Bartek i Basia postanawiają wyruszyć samodzielnie w podróż do odległej Francji. Wkrótce po kryjomu wydostają się z domu, ale realizacja tego planu okaże się znacznie trudniejsza, niż się spodziewali. Młodzi czytelnicy z napięciem obserwują zaś, czy bohaterom nie przytrafi się nic złego, i trzymają kciuki, aby Basi udało się odzyskać jej sny.
Bohaterowie książki trafiają na swej drodze na różnych ludzi, ale na szczęście częściej spotykają się z życzliwością, a nawet udaje się im znaleźć nowego przyjaciela. I chociaż zakończenie tej historii nie będzie baśniowe, to ma głęboki sens i naprawdę potrafi poruszyć. Małgorzata Strękowska-Zaremba potrafi bowiem mądrze pisać o trudnych sprawach, a emocje, którymi nasycona jest ta opowieść, jeszcze wzmacniają niesamowite ilustracje Daniela de Latoura.
koniec
5 listopada 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Niebezpieczna lektura
Marcin Mroziuk

6 VII 2020

Motyw przenoszenia się bohatera z naszego świata do innej rzeczywistości nie jest oczywiście niczym nowym. I chociaż wykorzystująca go powieść Alix E. Harrow nie może się równać choćby z dziełami Lewisa Carrolla czy C.S. Lewisa, to „Dziesięć tysięcy drzwi” okazuje się pozycją wartą uwagi.

więcej »

Suwerenność istoty rozumnej
Joanna Kapica-Curzytek

5 VII 2020

„Zew plemienia” to subiektywne credo politycznych poglądów Maria Vargasa Llosy, opowiedziane poprzez sylwetki ważnych dla niego intelektualistów.

więcej »

Mała Esensja: Droga do ołtarza pełna przeszkód
Marcin Mroziuk

4 VII 2020

W „Komnacie szeptów” zagadka goni zagadkę a przygoda przygodę. W napięciu obserwujemy tutaj wydarzenia rozgrywające się w kilku krajach, zarówno współcześnie, jak i przed kilkoma wiekami. Mimo tego bogactwa wątków dziewiąty tom „Kronik Archeo” w porównaniu z poprzednimi wypada jednak nieco słabiej. Na szczęście nie zmienia to faktu, że książka Agnieszki Stelmaszyk i tak może podobać się młodym czytelnikom.

więcej »

Polecamy

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej

Na rubieżach rzeczywistości:

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej
— Marcin Knyszyński

Myślę, ale czy jestem?
— Marcin Knyszyński

Wszyscy jesteśmy androidami
— Marcin Knyszyński

Umieranie wstecz
— Marcin Knyszyński

Przygodowa powieść science fiction – zrób to sam!
— Marcin Knyszyński

Pif-Paf! Zium!
— Marcin Knyszyński

Droga bez powrotu
— Marcin Knyszyński

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.