Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 9 grudnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Jeff Noon
‹Wurt›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWurt
Tytuł oryginalnyVurt
Data wydania14 czerwca 2013
Autor
PrzekładJacek Manicki, Wojciech Szypuła
Wydawca MAG
SeriaUczta Wyobraźni
ISBN978-83-7480-363-2
Format360s. 135×202mm; oprawa twarda
Cena39,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 36,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Życie snem
[Jeff Noon „Wurt” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
O „Wurcie” pisaliśmy już dwukrotnie. Od premiery oryginalnej, anglojęzycznej wersji tej powieści minęło już ponad dwadzieścia pięć lat. Czy to znaczy, że książka Noona jest niczym więcej niż leciwą ramotką?

Miłosz Cybowski

Krótko o książkach: Życie snem
[Jeff Noon „Wurt” - recenzja]

O „Wurcie” pisaliśmy już dwukrotnie. Od premiery oryginalnej, anglojęzycznej wersji tej powieści minęło już ponad dwadzieścia pięć lat. Czy to znaczy, że książka Noona jest niczym więcej niż leciwą ramotką?

Jeff Noon
‹Wurt›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWurt
Tytuł oryginalnyVurt
Data wydania14 czerwca 2013
Autor
PrzekładJacek Manicki, Wojciech Szypuła
Wydawca MAG
SeriaUczta Wyobraźni
ISBN978-83-7480-363-2
Format360s. 135×202mm; oprawa twarda
Cena39,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 36,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
I tak, i nie. Nie jest to ten rodzaj klasyki gatunku, którą można by polecić każdemu fanowi cyberpunka (bo, starając się jakoś skategoryzować „Wurta”, to właśnie do cyberpunka z potężną domieszką new weird mu najbliżej). Dziwność świata przedstawionego oraz do końca nie wyjaśniona proweniencja i działanie piórek-narkotyków pozostawia przyzwyczajonego do konkretów czytelnika z poczuciem niedosytu. Natomiast ci lubujący się w poszukiwaniu metafor i treści zawartych między wierszami powinni czuć się w „Wurcie” jak w domu. Noon zresztą bardzo dobrze balansuje między niejasnym opisem rzeczywistości a konkretami (prezentowanymi głównie w ramach wstawek Kota Gracza, które dopiero z czasem nabierają sensu).
W tym świetle sama fabuła wydaje się pełnić rolę drugorzędną wobec pomysłowej prezentacji świata, wykrzywionej rzeczywistości Manchesteru oraz brytyjskiego (czy raczej typowo manchesterskiego) społeczeństwa. I to właśnie uniwersum (czy też, jak chcą niektórzy, Wurtwersum) pozwoliło Noonowi zdobyć grono oddanych fanów. Największy kłopot z „Wurtem” polega jednak na tym, że może on albo fascynować, albo zniechęcać. Ciężko o stan pośredni w przypadku tematów, o których traktuje ta książka.
koniec
19 listopada 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Uszczęśliwić wszystkie dzieci
Joanna Kapica-Curzytek

8 XII 2019

„Życie i przygody świętego Mikołaja” to zbiór pięknych, pełnych magii opowieści wyjaśniających, skąd wziął się Mikołaj i bożonarodzeniowe tradycje.

więcej »

Rozświetlić zimowe dni
Joanna Kapica-Curzytek

6 XII 2019

„Nieświęty Mikołaj” spełni nasze oczekiwania, jeśli akurat szukamy lektury, która wprowadzi nas w świąteczny nastrój i chcemy się odrobinę wzruszyć.

więcej »

O tym, czego nie boi się Dukaj
Mieszko B. Wandowicz

6 XII 2019

Esej Jacka Dukaja pt. „Po piśmie” wydaje się zarazem oczywisty i nieoczywisty. A przy tym wart lektury albo przynajmniej się przyjrzenia – przez tyleż filozofów, socjologów i politologów, ile zainteresowanych kulturowymi zmianami czytelników. Czy jednak istnieją jeszcze czytelnicy? Czy istnieć powinni?

więcej »

Polecamy

„Bycie” jest kalejdoskopem

Na rubieżach rzeczywistości:

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Nowe rozdanie
— Marcin Knyszyński

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Iluzyt
— Beatrycze Nowicka

Poszukiwania żółtego piórka
— Kamil Armacki

Z tego cyklu

Tam, gdzie mieszka Mikołaj
— Joanna Kapica-Curzytek

Kobalt czy kobold?
— Marcin Osuch

Specjalne moce Szymona
— Joanna Kapica-Curzytek

Końce i początki
— Miłosz Cybowski

Przydługa klasyka
— Miłosz Cybowski

Mumie, dentysta i tajemniczy dźwięk
— Joanna Kapica-Curzytek

Lektura w splotach
— Jarosław Loretz

Oczami cudzoziemców
— Miłosz Cybowski

Nauczyć się mówić
— Joanna Kapica-Curzytek

Dobry Czort
— Miłosz Cybowski

Tegoż twórcy

Non-stop-shows
— Beatrycze Nowicka

Tegoż autora

W świecie pdf-ów: Parową lokomotywą w niebo
— Miłosz Cybowski

Wojny klanów
— Miłosz Cybowski

Żydzi w Erze Jazzu: Najmłodsi z Wielkiej Czwórki
— Miłosz Cybowski

Ten okrutny XX wiek: Człowiek, który chciał być geniuszem
— Miłosz Cybowski

Jeszcze nowsza Heloiza
— Miłosz Cybowski

Online: Błękit
— Miłosz Cybowski

Czy to człowiek?
— Miłosz Cybowski

Lokajska dusza
— Miłosz Cybowski

Krótko o grach: Każda pora jest dobra
— Miłosz Cybowski

Krótko o filmach: Film nieoczywisty
— Miłosz Cybowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.