Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 11 lipca 2020
w Esensji w Esensjopedii

Jędrzej Napiecek
‹Król, który uciekł›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKról, który uciekł
Data wydania23 sierpnia 2019
Autor
Wydawca Wydawnictwo Krytyki Politycznej
ISBN978-83-66232-39-6
Format384s. 125×195mm
Cena39,90
Gatunekhistoryczna, mainstream
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Z Bożej łaski król
[Jędrzej Napiecek „Król, który uciekł” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Król, który uciekł” to zwariowana komedia historyczno-erotyczna z Henrykiem Walezym w roli głównej. Pośmiać się można, ale trzeba też z powagą dostrzec, że był to początek całkiem nowych czasów dla ówczesnej Rzeczpospolitej.

Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Z Bożej łaski król
[Jędrzej Napiecek „Król, który uciekł” - recenzja]

„Król, który uciekł” to zwariowana komedia historyczno-erotyczna z Henrykiem Walezym w roli głównej. Pośmiać się można, ale trzeba też z powagą dostrzec, że był to początek całkiem nowych czasów dla ówczesnej Rzeczpospolitej.

Jędrzej Napiecek
‹Król, który uciekł›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKról, który uciekł
Data wydania23 sierpnia 2019
Autor
Wydawca Wydawnictwo Krytyki Politycznej
ISBN978-83-66232-39-6
Format384s. 125×195mm
Cena39,90
Gatunekhistoryczna, mainstream
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Po bezpotomnej śmierci Zygmunta Augusta (ostatniego Jagiellona) opustoszał polsko-litewski tron. W Polsce otworzył się wtedy nowy rozdział historii – początek monarchii elekcyjnej. Kandydatów na władców poszukiwano w całej Europie. Również we Francji, na dworze Walezjuszów. Henryk jako czwarty syn miał niewielkie szanse na to, by zostać królem Francji (tu sprawdza się zasada: nigdy nie mów „nigdy”), natomiast uznano go za idealnego kandydata do tronu Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Naturalnie, ktoś musiał kryć się za tą rozbudowaną machiną PR, jak dziś powiedzielibyśmy, wspomagającą wyborczą kampanię Walezjusza. Tą osobą był Jan Krassowski – karzeł na francuskim dworze królewskim, „rzadką nauką i dowcipem obdarzony”, jak pisał o nim Zygmunt Gloger. Ta autentyczna postać staje się w książce Jędrzeja Napiecka głównym bohaterem, osią intryg i postacią, która pociąga za wszelkie możliwe sznurki dyplomacji: oficjalnej i tej schowanej przed oczyma wszystkich. Zakulisowe realia francuskiego dworu oraz Rzeczpospolitej przygotowującej się do wolnej elekcji, budzą niejedną refleksję, może nawet także skojarzenia z obecnymi czasami. Zaletą tej powieści, utrzymanej w żartobliwym, chwilami rubasznym tonie, są świetnie zarysowane dworskie realia oraz zakulisowe polityczne „układanki” (seks jest oczywiście siłą napędową). Henryk Walezy zostaje tu sportretowany nie bez złośliwości, jako mało męski, zgnuśniały i próżny książę, delikatnie mówiąc, nie za bardzo zainteresowany objęciem polskiego tronu. Przerażała go myśl o ewentualnym małżeństwie z trzydzieści lat starszą Anną Jagiellonką. Trochę szkoda, że autor, skądinąd barwnie i pomysłowo portretujący tu większość postaci, nawet tych drugoplanowych, w przypadku polskiej władczyni nie wyszedł poza zgrany stereotyp. Kreuje ją jako kobietę starą, a więc oczywiście brzydką i do tego zdewociałą. Nic więcej sobą nie reprezentowała? Finał powieści zapowiedziany jest już w tytule i znany z historii, ale warto dowiedzieć się więcej o tym, co kryło się za rejteradą „z Bożej łaski króla” Henryka Walezego z Krakowa i jakie były jej następstwa.
koniec
21 stycznia 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mała Esensja: Indyjskie sekrety Bajkowego Króla
Marcin Mroziuk

11 VII 2020

Czytając „Oko Węża”, możemy się po raz kolejny przekonać, że bohaterom „Kronik Archeo” naprawdę trudno znaleźć chwilę spokoju, bo wszędzie przytrafiają im się niesamowite przygody. Warto zaznaczyć, że tym razem muszą zmierzyć się oni z wyjątkowo skomplikowaną zagadką, a ich życie kilka razy będzie wisieć na włosku.

więcej »

Przeżyć kolejny dzień
Joanna Kapica-Curzytek

10 VII 2020

„Pszczelarz z Aleppo”, przejmująco oddaje dramat ofiar wojny domowej w Syrii, ale powieści brakuje głębi i epickiego rozmachu.

więcej »

PRL w kryminale: Od Tatr do Bałtyku
Sebastian Chosiński

9 VII 2020

„Śpiewającym żółwiem” Zygmunt Zeydler-Zborowski zapoczątkował nowy wątek w swojej twórczości. Pozazdrościł chyba majorowi Stefanowi Downarowi popularności i postanowił ogrzać się nieco w jego blasku. Tym samym na arenę wkroczyła postać… Zygmusia – poczytnego autora kryminałów, który mając zacięcie detektywistyczne, pomaga Milicji Obywatelskiej w prowadzeniu skomplikowanych śledztw.

więcej »

Polecamy

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej

Na rubieżach rzeczywistości:

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej
— Marcin Knyszyński

Myślę, ale czy jestem?
— Marcin Knyszyński

Wszyscy jesteśmy androidami
— Marcin Knyszyński

Umieranie wstecz
— Marcin Knyszyński

Przygodowa powieść science fiction – zrób to sam!
— Marcin Knyszyński

Pif-Paf! Zium!
— Marcin Knyszyński

Droga bez powrotu
— Marcin Knyszyński

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Kult jednostki to wiara
— Miłosz Cybowski

Uporać się z emocjami
— Joanna Kapica-Curzytek

Dieta kosmitów
— Miłosz Cybowski

Świat na opak
— Miłosz Cybowski

Wiedźma na słodko
— Jarosław Loretz

Z miłości
— Joanna Kapica-Curzytek

Co się stało z Michelle Spivey
— Joanna Kapica-Curzytek

Nieważne skąd, ważne po co
— Miłosz Cybowski

Żołnierz i maskotka
— Joanna Kapica-Curzytek

W ciemnych barwach
— Miłosz Cybowski

Tegoż autora

Przeżyć kolejny dzień
— Joanna Kapica-Curzytek

Odważni, z pewnością siebie
— Joanna Kapica-Curzytek

Suwerenność istoty rozumnej
— Joanna Kapica-Curzytek

Kryminalnie i historycznie
— Joanna Kapica-Curzytek

Pionek w wielkiej grze
— Joanna Kapica-Curzytek

Różne schematy z historii
— Joanna Kapica-Curzytek

Coś zupełnie innego
— Joanna Kapica-Curzytek

Męczące poniedziałki i niedorzeczne wtorki
— Joanna Kapica-Curzytek

Kreator marzeń
— Joanna Kapica-Curzytek

Przypisanie znaczeń
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.