Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Paweł Beręsewicz
‹Tajemnica człowieka z blizną›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTajemnica człowieka z blizną
Data wydania12 września 2017
Autor
Wydawca Literatura
SeriaTo lubię
ISBN978-83-7672-529-1
Format184s. 145×205mm; oprawa twarda
Cena24,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Co wiesz o swoim ojcu?
[Paweł Beręsewicz „Tajemnica człowieka z blizną” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Tata Janka ma 39 lat i od zawsze nosił pokaźną, gęstą brodę. Aż do dnia, w którym przegrał zakład, że jego 65-letnia matka nie będzie chciała używać komórki. A wtedy chłopcu, odpoczywającemu na wakacjach pomiędzy kolejnymi klasami podstawówki, ukazała się pokaźna, skrywana przed całym światem szrama na lewym policzku ojca… Skąd się wzięła? To właśnie cała „Tajemnica człowieka z blizną”.

Wojciech Gołąbowski

Mała Esensja: Co wiesz o swoim ojcu?
[Paweł Beręsewicz „Tajemnica człowieka z blizną” - recenzja]

Tata Janka ma 39 lat i od zawsze nosił pokaźną, gęstą brodę. Aż do dnia, w którym przegrał zakład, że jego 65-letnia matka nie będzie chciała używać komórki. A wtedy chłopcu, odpoczywającemu na wakacjach pomiędzy kolejnymi klasami podstawówki, ukazała się pokaźna, skrywana przed całym światem szrama na lewym policzku ojca… Skąd się wzięła? To właśnie cała „Tajemnica człowieka z blizną”.

Paweł Beręsewicz
‹Tajemnica człowieka z blizną›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTajemnica człowieka z blizną
Data wydania12 września 2017
Autor
Wydawca Literatura
SeriaTo lubię
ISBN978-83-7672-529-1
Format184s. 145×205mm; oprawa twarda
Cena24,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Nastolatek postanawia dowiedzieć się czegoś więcej o kulisach powstania blizny, ale odpowiedzi otrzymywane wprost są pokrętne, niejasne, bądź prowadzące na manowce. Mając sporo czasu do dyspozycji (przyjaciele akurat porozjeżdżali się we wszystkie strony) podejmuje więc samodzielne śledztwo, z zasłyszanych pokątnie strzępów rozmów usiłując ułożyć spójny obraz.
A tropy są najczęściej mylące. Począwszy od udziału w Powstaniu Warszawskim (na co ojciec Janka jest stanowczo zbyt młody – w książce jest właśnie rok 2009), poprzez pocałunek z wampirzycą, ucieczkę przed zombi i kradzież płótna Van Gogha, aż po randkę z amerykańską gwiazdą filmową. Usiłując rozwikłać te zagadki, przy okazji Janek w sposób nienachalny poznaje (a wraz z nim młodsi czytelnicy) fragmenty historii najnowszej – żywność dostępną tylko na kartki, manifestacje Solidarności tłumione przez ZOMO, wyjazdy na Zachód w celach zarobkowych.
Nim jednak nasz młody bohater pozna prawdę kryjącą się za żartobliwie rzucanymi uwagami, oczyma swej wyobraźni widzi pełne dynamiki akcje, traktujące owe uwagi zupełnie serio. Te fragmenty powieści (a jest ich pięć, jeśli wliczyć rodzinną opowieść o dramatycznych narodzinach w czasie Powstania) wyróżniają się także oprawą graficzną: zastosowano inną czcionkę i obwiedziono tekst czarną, postrzępioną ramką.
I w sumie to właśnie te wtręty stanowią główny minus książki. O ile narodziny przodka są dość ciekawe, a zdobywanie masła zabawne, o tyle przydługawe uciekanie przed zombi, kradzież w muzeum i randka z gwiazdą mogą znużyć (zwłaszcza opowieść cmentarna, która wydaje się być pozbawiona spójnej fabuły). Kolejnym minusem jest dość nienaturalna zmiana zachowania pewnego członka rodziny (o kogo chodzi, kto kryje się pod pseudonimem KPF, również pozostaje tajemnicą do rozwikłania przez Janka i czytelników).
Mimo tych mankamentów, powieść czyta się płynnie, a im bliżej zakończenia, tym staje się ciekawsza. Po doczytaniu zaś do końca i zamknięciu okładki, rodzi się refleksja: co właściwie wiemy o swoich ojcach? Czy na pewno, jak nam się wydaje, wszystko?
koniec
11 lutego 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie wyśmiewaj się
— Joanna Kapica-Curzytek

Z kociej perspektywy
— Marcin Mroziuk

Pod opieką Matki Bożej Ostrobramskiej
— Marcin Mroziuk

W Valleby zawsze coś się dzieje
— Marcin Mroziuk

Gwiazdy i piwo
— Marcin Mroziuk

Papugowanie po Janie
— Marcin Mroziuk

Na dobre i złe
— Joanna Kapica-Curzytek

Korzenie i skrzydła
— Joanna Kapica-Curzytek

Nieuczciwa konkurencja
— Marcin Mroziuk

Tegoż autora

Urok małych książek: Sęp też człowiek
— Wojciech Gołąbowski

Kadr, który…: No wiesz ty co…?
— Wojciech Gołąbowski

Urok małych książek: Mógłbym polubić chemię
— Wojciech Gołąbowski

Urok małych książek: Pomarzyć zawsze można...
— Wojciech Gołąbowski

Historia w obrazkach: Bardzo na czasie
— Wojciech Gołąbowski

10 naj… : Wehikuły czasu
— Wojciech Gołąbowski, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady

10 naj...: Dzień Nauczyciela
— Wojciech Gołąbowski, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Historia w obrazkach: Przeczuwając własną śmierć
— Wojciech Gołąbowski

Historia w obrazkach: Lisa znów gubi lalkę
— Wojciech Gołąbowski

10 naj… : Zwierzęta
— Miłosz Cybowski, Wojciech Gołąbowski, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.