Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 1 marca 2021
w Esensji w Esensjopedii

T. Christian Miller, Ken Armstrong
‹Niewiarygodne›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiewiarygodne
Tytuł oryginalnyA False Report
Data wydania18 września 2019
Autorzy
PrzekładPiotr Królak
Wydawca Czarna Owca
ISBN978-83-8015-649-4
Format328s.
Cena39,99
Gatunekkryminał / sensacja / thriller, non-fiction, podróżnicza / reportaż
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Nie podawać w wątpliwość
[T. Christian Miller, Ken Armstrong „Niewiarygodne” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Książka „Niewiarygodne” powstała na podstawie artykułu, którego autorzy zostali wyróżnieni w 2016 roku nagrodą Pulitzera w kategorii dziennikarstwa śledczego. Na zawartych tu faktach oparty został też serial Netflixa.

Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Nie podawać w wątpliwość
[T. Christian Miller, Ken Armstrong „Niewiarygodne” - recenzja]

Książka „Niewiarygodne” powstała na podstawie artykułu, którego autorzy zostali wyróżnieni w 2016 roku nagrodą Pulitzera w kategorii dziennikarstwa śledczego. Na zawartych tu faktach oparty został też serial Netflixa.

T. Christian Miller, Ken Armstrong
‹Niewiarygodne›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiewiarygodne
Tytuł oryginalnyA False Report
Data wydania18 września 2019
Autorzy
PrzekładPiotr Królak
Wydawca Czarna Owca
ISBN978-83-8015-649-4
Format328s.
Cena39,99
Gatunekkryminał / sensacja / thriller, non-fiction, podróżnicza / reportaż
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Dwóch dziennikarzy, początkowo pracujących niezależnie, zamiast rywalizować, postanowiło połączyć siły i opisać sprawę serii kilku gwałtów, mających miejsce w latach 2008-2011. Szczegóły wskazywały na to, że musiał dokonać ich ten sam sprawca, w dodatku świetnie orientujący się, jak zacierać ślady, by policja nie mogła go zidentyfikować po materiale genetycznym. Jedna z ofiar (Marie) za sprawą swoistej presji psychicznej ze strony policji została skłoniona do wycofania zeznań, w wyniku czego została oskarżona o złożenie fałszywego zawiadomienia o przestępstwie.
Autorzy próbują sportretować rozmiar jej traumy, przytaczając też najnowszą wiedzę psychologiczną: nie ma jednego określonego profilu zachowania ofiary, za to częstym objawem stresu pourazowego jest chaos i niespójność wspomnień, dlatego na tej podstawie nie wolno wnioskować, że ofiara kłamie. Zaakcentowany na czwartej stronie okładki temat Marie i droga jej dochodzenia do prawdy i sprawiedliwości jest tu jednak tylko jednym z wielu.
Gdy przebrniemy przez gąszcz nie zawsze potrzebnych szczegółów oraz retrospekcji (zwłaszcza z początku), dostrzeżemy także szerszy kontekst gwałtu: społeczny i kulturowy, polegający na przekonaniu, że składające zeznania ofiary nie są wiarygodne. I to jeszcze przy uwzględnieniu, że tylko jedna osoba na pięć decyduje się w ogóle sprawę zgłosić organom ścigania. Takie traktowanie ofiar gwałtu ma niechlubną bogatą tradycję historyczną (również tu wspomnianą), ale też autorzy przytaczają przykłady, że w tej kwestii niejedno zmienia się już na lepsze. Imponujący jest opis działań śledczych oraz ich aparatu logistycznego i technologicznego służącego wykrywaniu sprawców przestępstw.
„Niewiarygodne” stawia też trudne pytanie o granicę normalności ludzkiej psychiki, wiele jest w niej mrocznych miejsc i niewiadomych, ale tym bardziej należy działać, by poszkodowanych było jak najmniej. Pierwszym krokiem jest zawsze, aby nigdy z góry nie podawać w wątpliwość tego, co zgłaszają ofiary gwałtu. To wydaje mi się najważniejszą tezą książki. Z lektury publikacji „Niewiarygodne” wynika, że nieraz jest to krok o wiele trudniejszy niż wdrażanie standardowych procedur dotyczących postępowania z osobami zgłaszającymi tego typu przestępstwa.
koniec
21 lutego 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mała Esensja: Różnorodny świat zwierząt
Joanna Kapica-Curzytek

1 III 2021

Mała małpka zgubiła swoją mamę. Z pomocą przychodzi motylek. Musi tylko się dowiedzieć, jak mama wygląda.

więcej »

Uciec, ale dokąd?
Marcin Knyszyński

27 II 2021

Wydawnictwo IX zebrało pięć starszych opowiadań Dawida Kaina, dołożyło dwa zupełnie nowe i wydało „Wszystkie grzechy korporacji Somnium”. Skromna, mała książeczka – ale niech nie zwiodą was jej niepozorne gabaryty. Wszystkie dotychczas czytane przeze mnie powieści autora („Oczy pełne szumu”, „Fobia” i „Ostatni prorok”) dotykały podobnego zagadnienia – kłopotu zwanego „istnieniem”. Tak, dokładnie – coś, co jest absolutnie podstawowe, niezbywalne i konieczne (choć tu można się spierać na szczycie (...)

więcej »

PRL w kryminale: Zielarz, przemytnik i arabski kochanek
Sebastian Chosiński

26 II 2021

Na początku lat 80. XX wieku aktywność literacka Zygmunta Zeydlera-Zborowskiego zaczęła wyhamowywać. Raz, że pisarz był już w wieku, w którym większość mężczyzn w Polsce Ludowej znajdowała się na emeryturze. Dwa, że wraz ze zmieniającą się sytuacją polityczną malała popularność „powieści milicyjnych”. Drukowany na łamach prasy „Czwarty klucz” był jedynym premierowym tekstem pisarza, jaki ukazał się w gorącym 1981 roku.

więcej »

Polecamy

Imperium wcale się nie rozpadło

Na rubieżach rzeczywistości:

Imperium wcale się nie rozpadło
— Marcin Knyszyński

Lęk i odraza w Kalifornii
— Marcin Knyszyński

Las oblany słonecznym blaskiem
— Marcin Knyszyński

Dick jak Dickens
— Marcin Knyszyński

Kochać to nie znaczy zawsze to samo
— Marcin Knyszyński

Chorzy na życie
— Marcin Knyszyński

Dick w starym stylu
— Marcin Knyszyński

Faust musi przegrać
— Marcin Knyszyński

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej
— Marcin Knyszyński

Myślę, ale czy jestem?
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Mapa zbrodni, mapa uczuć…
— Joanna Kapica-Curzytek

Operacjonalizacja, efektywność i priorytety
— Joanna Kapica-Curzytek

Bohaterowie i zdrajcy
— Dawid Kantor

Bicie piany
— Joanna Kapica-Curzytek

Fizyka na wesoło
— Marcin Osuch

Ciekawostka dla fanów
— Marcin Osuch

Nostalgia i komputery
— Marcin Osuch

W grudniowym półmroku
— Joanna Kapica-Curzytek

Sprzęt optyczny dla Urugwaju
— Marcin Osuch

Dzieciom należą się piękne książki
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Do księgarni marsz: Marzec 2021
— Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek

Mała Esensja: Różnorodny świat zwierząt
— Joanna Kapica-Curzytek

Anatomia konfliktu
— Joanna Kapica-Curzytek

Wolność jest wtedy, kiedy nie ma się nic do stracenia
— Joanna Kapica-Curzytek

Według powtarzalnego klucza
— Joanna Kapica-Curzytek

Na równi z mężczyznami
— Joanna Kapica-Curzytek

Tylko dziewczyny
— Joanna Kapica-Curzytek

Obiecujące!
— Joanna Kapica-Curzytek

Gdy szaleje koronawirus
— Joanna Kapica-Curzytek

Laurka na jubileusz
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.