Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 25 lutego 2021
w Esensji w Esensjopedii

Christopher Priest
‹Człowiek z sąsiedztwa›

EKSTRAKT:30%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCzłowiek z sąsiedztwa
Tytuł oryginalnyAdjacent
Data wydania26 kwietnia 2017
Autor
PrzekładWojciech Próchniewicz
Wydawca MAG
SeriaUczta Wyobraźni
ISBN978-83-7480-738-8
Format448s. oprawa twarda
Cena39,—
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Nieważne skąd, ważne po co
[Christopher Priest „Człowiek z sąsiedztwa” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Człowiek z sąsiedztwa” rozczarowuje na tak wielu poziomach, że dziwi decyzja wydania tej powieści w ramach „Uczty wyobraźni”.

Miłosz Cybowski

Krótko o książkach: Nieważne skąd, ważne po co
[Christopher Priest „Człowiek z sąsiedztwa” - recenzja]

„Człowiek z sąsiedztwa” rozczarowuje na tak wielu poziomach, że dziwi decyzja wydania tej powieści w ramach „Uczty wyobraźni”.

Christopher Priest
‹Człowiek z sąsiedztwa›

EKSTRAKT:30%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCzłowiek z sąsiedztwa
Tytuł oryginalnyAdjacent
Data wydania26 kwietnia 2017
Autor
PrzekładWojciech Próchniewicz
Wydawca MAG
SeriaUczta Wyobraźni
ISBN978-83-7480-738-8
Format448s. oprawa twarda
Cena39,—
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Christopher Priest, autor wydanej u nas „Rozłąki” (również w ramach „Uczty wyobraźni”), „Odwróconego świata” (tym razem w serii „Arfefakty” – za obie książki odpowiada wydawnictwo MAG) oraz wysoko ocenianego „Prestiżu”, raczy nas w „Człowieku z sąsiedztwa” ponad czterystustronicową opowieścią o ludziach. Bohaterem głównego wątku fabularnego, rozgrywającego się w niedalekiej przyszłości na terenie Anglii, jest fotograf Tibor Tarent. Poza jego losami możemy też poznać epizody z życia angielskiego iluzjonisty wysłanego na front w okresie I wojny światowej oraz obserwować spotkanie polskiej pilotki z angielskim mechanikiem w trakcie II wojny światowej. Pojawiają się, również jako bohaterowie, postaci żyjące w jakiejś dziwnej alternatywnej rzeczywistości, o której do końca niewiele wiadomo.
Za największą zaletę książki należy uznać portrety bohaterów – nawet jeśli są do siebie podobni i dość nudni, to mimo wszystko pozostają całkiem realistyczni, a ich wewnętrzne rozterki zostały bardzo dobrze przedstawione. I to właściwie wszystko, jeśli chodzi o plusy. Akcja powieści wlecze się niemiłosiernie i nawet próby wyłuskania z niej jakichś konkretów związanych ze światem przedstawionym nie stanowią na dłuższą metę wystarczającej rozrywki. Cały czas jesteśmy trzymani w przekonaniu, że już za moment, już za kilka stron wreszcie zacznie się coś dziać, kilka tajemnic zostanie wyjaśnionych i akcja wreszcie ruszy z kopyta w zupełnie nieprzewidywalnym kierunku. Z takim przekonaniem dobrnąłem gdzieś do połowy, by później, już tylko siłą inercji, brnąć do finału i liczyć, że chociaż on będzie ratował taką formę powieści. Niestety, nic takiego się nie wydarzyło i jestem zmuszony uznać „Człowieka z sąsiedztwa” za największą tegoroczną stratę mojego czytelniczego czasu.
koniec
28 marca 2020

Komentarze

31 III 2020   04:52:02

Recenzja doskonale pokazująca, że Pan Cybowski nie ma najmniejszego pojęcia o czym pisze, nie jest w stanie ogarnąć o czym jest książka Priesta. A książka jest fascynująca. Co do wlokącej się akcji: polecam na YT krótki materiał "Skazanego na film" pt. "A może by tak pójść?". Może autorowi recenzji coś niecoś się rozjaśni, może zrozumie, że Priest napisał książkę, w której "akcja ruszająca z kopyta" jest ostatnim z jego priorytetów.

31 III 2020   08:23:48

Czy mamy tu do czynienia z sytuacją "jak nie zachwyca, skoro zachwyca"? Niestety, książka jest daleka od bycia fascynującą i zupełnie nie zachęca do tego, by próbować "ogarniać" o czym, pod całą warstwą rozwlekłej i zupełnie nieciekawej narracji, pisze autor.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Uśmiech towarzyszki Kamli
Anna Nieznaj

24 II 2021

Polityczny esej połączony z reportażem z partyzanckiego przemarszu to w wykonaniu prozaiczki światowej klasy broń niezwykle niebezpieczna. Arundhati Roy w „Indiach rozdartych” wrzuca czytelnika w sam środek krwawego konfliktu, opisanego z liryczną pasją.

więcej »

Ten okrutny XX wiek: Pięścią w Armię Czerwoną!
Sebastian Chosiński

23 II 2021

Drugi tom powieści Romana Orwid-Bulicza, „Jeśli jutro wojna…” jest bezpośrednią kontynuacją tego, co autor przedstawił w pierwszym. Z punktu widzenia współczesnego czytelnika, to dzieło historyczne, ale dla autora było pisaną niemal na gorąco – zaledwie kilka lat po zaistniałych wydarzeniach – kroniką czasów instalowania rządów komunistycznych w powojennej Polsce.

więcej »

Co pisarzowi w duszy gra
Marcin Mroziuk

22 II 2021

W „Pierwszej osobie liczby pojedynczej” znajdziemy zarówno opowiadania wykorzystujące wspomnienia Harukiego Murakamiego związane z czasami jego młodości, jak i charakterystyczne dla twórczości japońskiego pisarza wydarzenia, które nie dają się do końca zamknąć w realiach znanego nam świata. Dla wielu osób będzie to całkiem interesująca lektura, ale nie da się ukryć, że w dorobku tego autora jest sporo bardziej udanych pozycji.

więcej »

Polecamy

Lęk i odraza w Kalifornii

Na rubieżach rzeczywistości:

Lęk i odraza w Kalifornii
— Marcin Knyszyński

Las oblany słonecznym blaskiem
— Marcin Knyszyński

Dick jak Dickens
— Marcin Knyszyński

Kochać to nie znaczy zawsze to samo
— Marcin Knyszyński

Chorzy na życie
— Marcin Knyszyński

Dick w starym stylu
— Marcin Knyszyński

Faust musi przegrać
— Marcin Knyszyński

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej
— Marcin Knyszyński

Myślę, ale czy jestem?
— Marcin Knyszyński

Wszyscy jesteśmy androidami
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Mapa zbrodni, mapa uczuć…
— Joanna Kapica-Curzytek

Operacjonalizacja, efektywność i priorytety
— Joanna Kapica-Curzytek

Bohaterowie i zdrajcy
— Dawid Kantor

Bicie piany
— Joanna Kapica-Curzytek

Fizyka na wesoło
— Marcin Osuch

Ciekawostka dla fanów
— Marcin Osuch

Nostalgia i komputery
— Marcin Osuch

W grudniowym półmroku
— Joanna Kapica-Curzytek

Sprzęt optyczny dla Urugwaju
— Marcin Osuch

Dzieciom należą się piękne książki
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż twórcy

Magia zwierciadlanych symetrii
— Konrad Walewski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.