Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 25 maja 2020
w Esensji w Esensjopedii

Christopher Priest
‹Człowiek z sąsiedztwa›

EKSTRAKT:30%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCzłowiek z sąsiedztwa
Tytuł oryginalnyAdjacent
Data wydania26 kwietnia 2017
Autor
PrzekładWojciech Próchniewicz
Wydawca MAG
SeriaUczta Wyobraźni
ISBN978-83-7480-738-8
Format448s. oprawa twarda
Cena39,—
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Nieważne skąd, ważne po co
[Christopher Priest „Człowiek z sąsiedztwa” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Człowiek z sąsiedztwa” rozczarowuje na tak wielu poziomach, że dziwi decyzja wydania tej powieści w ramach „Uczty wyobraźni”.

Miłosz Cybowski

Krótko o książkach: Nieważne skąd, ważne po co
[Christopher Priest „Człowiek z sąsiedztwa” - recenzja]

„Człowiek z sąsiedztwa” rozczarowuje na tak wielu poziomach, że dziwi decyzja wydania tej powieści w ramach „Uczty wyobraźni”.

Christopher Priest
‹Człowiek z sąsiedztwa›

EKSTRAKT:30%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCzłowiek z sąsiedztwa
Tytuł oryginalnyAdjacent
Data wydania26 kwietnia 2017
Autor
PrzekładWojciech Próchniewicz
Wydawca MAG
SeriaUczta Wyobraźni
ISBN978-83-7480-738-8
Format448s. oprawa twarda
Cena39,—
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Christopher Priest, autor wydanej u nas „Rozłąki” (również w ramach „Uczty wyobraźni”), „Odwróconego świata” (tym razem w serii „Arfefakty” – za obie książki odpowiada wydawnictwo MAG) oraz wysoko ocenianego „Prestiżu”, raczy nas w „Człowieku z sąsiedztwa” ponad czterystustronicową opowieścią o ludziach. Bohaterem głównego wątku fabularnego, rozgrywającego się w niedalekiej przyszłości na terenie Anglii, jest fotograf Tibor Tarent. Poza jego losami możemy też poznać epizody z życia angielskiego iluzjonisty wysłanego na front w okresie I wojny światowej oraz obserwować spotkanie polskiej pilotki z angielskim mechanikiem w trakcie II wojny światowej. Pojawiają się, również jako bohaterowie, postaci żyjące w jakiejś dziwnej alternatywnej rzeczywistości, o której do końca niewiele wiadomo.
Za największą zaletę książki należy uznać portrety bohaterów – nawet jeśli są do siebie podobni i dość nudni, to mimo wszystko pozostają całkiem realistyczni, a ich wewnętrzne rozterki zostały bardzo dobrze przedstawione. I to właściwie wszystko, jeśli chodzi o plusy. Akcja powieści wlecze się niemiłosiernie i nawet próby wyłuskania z niej jakichś konkretów związanych ze światem przedstawionym nie stanowią na dłuższą metę wystarczającej rozrywki. Cały czas jesteśmy trzymani w przekonaniu, że już za moment, już za kilka stron wreszcie zacznie się coś dziać, kilka tajemnic zostanie wyjaśnionych i akcja wreszcie ruszy z kopyta w zupełnie nieprzewidywalnym kierunku. Z takim przekonaniem dobrnąłem gdzieś do połowy, by później, już tylko siłą inercji, brnąć do finału i liczyć, że chociaż on będzie ratował taką formę powieści. Niestety, nic takiego się nie wydarzyło i jestem zmuszony uznać „Człowieka z sąsiedztwa” za największą tegoroczną stratę mojego czytelniczego czasu.
koniec
28 marca 2020

Komentarze

31 III 2020   04:52:02

Recenzja doskonale pokazująca, że Pan Cybowski nie ma najmniejszego pojęcia o czym pisze, nie jest w stanie ogarnąć o czym jest książka Priesta. A książka jest fascynująca. Co do wlokącej się akcji: polecam na YT krótki materiał "Skazanego na film" pt. "A może by tak pójść?". Może autorowi recenzji coś niecoś się rozjaśni, może zrozumie, że Priest napisał książkę, w której "akcja ruszająca z kopyta" jest ostatnim z jego priorytetów.

31 III 2020   08:23:48

Czy mamy tu do czynienia z sytuacją "jak nie zachwyca, skoro zachwyca"? Niestety, książka jest daleka od bycia fascynującą i zupełnie nie zachęca do tego, by próbować "ogarniać" o czym, pod całą warstwą rozwlekłej i zupełnie nieciekawej narracji, pisze autor.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Dźwięki spełnionych marzeń
Joanna Kapica-Curzytek

24 V 2020

„Odgłosy rosnących bananów” to słodko-gorzka opowieść o tym, że tam, gdzie jest wojna, może też być miłość.

więcej »

Mała Esensja: Cudze chwalicie, swego nie znacie
Marcin Mroziuk

23 V 2020

Już pod koniec poprzedniego tomu „Kronik Archeo” pojawiła się zapowiedź tego, że kolejną tajemnicę młodzi bohaterowie cały czas mieli pod samym nosem. Punktem wyjścia fabuły „Sekretu Wielkiego Mistrza” jest bowiem odkrycie starego dokumentu w zamku w Zalesiu Królewskim. I jak łatwo się domyślić, okaże się on kluczem do ukrytego skarbu, który spróbuje odszukać oczywiście dobrze nam znana piątka przyjaciół.

więcej »

Każde życie Damiana Kota
Aleksandra Klęczar

22 V 2020

„Trzecia część człowieka” Krzysztofa Matkowskiego to tekst, który ma szansę trafić i do czytelników lubiących ambitniejszą fantastykę, i do tych, którzy szukają w głównym nurcie prozy eksplorującej pogranicza między tym, co realne, a tym, co wymyka się racjonalnemu poznaniu.

więcej »

Polecamy

Wszyscy jesteśmy androidami

Na rubieżach rzeczywistości:

Wszyscy jesteśmy androidami
— Marcin Knyszyński

Umieranie wstecz
— Marcin Knyszyński

Przygodowa powieść science fiction – zrób to sam!
— Marcin Knyszyński

Pif-Paf! Zium!
— Marcin Knyszyński

Droga bez powrotu
— Marcin Knyszyński

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Nowe rozdanie
— Marcin Knyszyński

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Wiedźma na słodko
— Jarosław Loretz

Z miłości
— Joanna Kapica-Curzytek

Co się stało z Michelle Spivey
— Joanna Kapica-Curzytek

Żołnierz i maskotka
— Joanna Kapica-Curzytek

W ciemnych barwach
— Miłosz Cybowski

Śmiertelne żniwo
— Joanna Kapica-Curzytek

W kierunku spójności
— Wojciech Gołąbowski

Nie podawać w wątpliwość
— Joanna Kapica-Curzytek

Interesujący początek
— Miłosz Cybowski

Wstać z fotela
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż twórcy

Magia zwierciadlanych symetrii
— Konrad Walewski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.