Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 lipca 2022
w Esensji w Esensjopedii

Anna Czerwińska-Rydel
‹Moja babcia kocha Chopina›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMoja babcia kocha Chopina
Data wydania26 marca 2020
Autor
IlustracjeMagdalena Pilch
Wydawca Literatura
SeriaNieprzeciętni
ISBN978-83-7672-800-1
Format56s. 165×235mm; oprawa twarda
Cena26,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Dajmy się porwać walcom i polonezom
[Anna Czerwińska-Rydel „Moja babcia kocha Chopina” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Fryderyk Chopin wielkim kompozytorem był i basta! Tylko co to obchodzi kilkulatka? Zazwyczaj niewiele, ale Anna Czerwińska-Rydel znalazła znakomity patent, aby przybliżyć dzieciom zarówno postać twórcy Etiudy rewolucyjnej, jak i jego muzykę. I właśnie z tego powodu „Moja babcia kocha Chopina” to pozycja, która z pewnością zasługuje na uwagę.

Marcin Mroziuk

Mała Esensja: Dajmy się porwać walcom i polonezom
[Anna Czerwińska-Rydel „Moja babcia kocha Chopina” - recenzja]

Fryderyk Chopin wielkim kompozytorem był i basta! Tylko co to obchodzi kilkulatka? Zazwyczaj niewiele, ale Anna Czerwińska-Rydel znalazła znakomity patent, aby przybliżyć dzieciom zarówno postać twórcy Etiudy rewolucyjnej, jak i jego muzykę. I właśnie z tego powodu „Moja babcia kocha Chopina” to pozycja, która z pewnością zasługuje na uwagę.

Anna Czerwińska-Rydel
‹Moja babcia kocha Chopina›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMoja babcia kocha Chopina
Data wydania26 marca 2020
Autor
IlustracjeMagdalena Pilch
Wydawca Literatura
SeriaNieprzeciętni
ISBN978-83-7672-800-1
Format56s. 165×235mm; oprawa twarda
Cena26,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Pomysł autorki jest w sumie dość prosty, ale też bez wątpienia skuteczny. Główną bohaterką i zarazem narratorką książki „Moja babcia kocha Chopina” jest bowiem sześcioletnia Maja, a nie pojawiający się w tytule kompozytor. Młodym czytelnikom zwyczajnie łatwiej się utożsamić z dziewczynką, którą intryguje stojący u babci fortepian. Przy czym niekoniecznie od razu chce ona na nim grać, bo przecież można się naprawdę świetnie bawić siedząc pod tym wielkim instrumentem! Wkrótce możemy się jednak przekonać, że można z niego wydobyć przepiękną muzykę. Oczywiście to nie sześciolatka wykona po mistrzowsku Walc As-dur op. 34 nr 1, tylko jej babcia. Co ważne, dzieci nie muszą wierzyć bohaterce na słowo, że przy tym utworze można z powodzeniem tańczyć, bo na dołączonym do książki audiobooku znajdą jego nagranie (podobnie jak innych dzieł Chopina, które pojawiają się w dalszym ciągu relacjonowanej przez Maję historii).
Młodzi czytelnicy nie mają też wątpliwości, że dziewczynka ma wielkie szczęście, mając naprawdę wyjątkową babcię. Owszem, nie potrafi ona upiec murzynka (ulubione ciasto bohaterki), ale to szybko schodzi na drugi plan wobec zalet starszej pani. Nie tylko bowiem wspaniale gra na fortepianie, ale też potrafi zajmująco opowiadać o muzyce i swym ukochanym kompozytorze. Razem z Mają czytelnicy poznają więc kolejne dzieła Chopina, a także dowiadują się, jak wyglądało życie najpierw małego Frycka, a później Fryderyka, który z Polski wyruszył w szeroki świat. Najważniejsze jest, że nie są to nudne wykłady, bo informacje te pojawiają się w książce dość naturalnie na przykład przy okazji zwiedzania przez bohaterki Łazienek Królewskich czy ich nieudanej wizyty w Żelazowej Woli (akurat trafiają tam na trwający remont!).
Pretekstu do rozmów o Chopinie dostarczają też lekcje fortepianu – bo wnuczka chciałaby kiedyś grać tak pięknie jak jej babcia. Warto zaznaczyć, że Anna Czerwińska-Rydel nie wmawia dzieciom, że opanowanie tej umiejętności to prosta sprawa i sprawiająca wyłącznie przyjemność. Maja sama przyznaje, że ćwiczenie gam bywa zwyczajnie nudne i męczące, a jej babcia musi jej tłumaczyć, że bez wykonania takiej pracy po prostu nie da się zagrać utworów Chopina. Młodzi czytelnicy będą zaś z przyjemnością obserwować, że wysiłki bohaterki zostaną w końcu wynagrodzone.
„Moja babcia kocha Chopina” to niezwykle sympatyczna i pełna humoru opowieść, która bez wątpienia potrafi u dzieci rozbudzić zainteresowanie muzyką wybitnego polskiego kompozytora. Warto dodać, że lekturę uprzyjemniają również pogodne ilustracje Magdaleny Pilch, a dobrym uzupełnieniem do głównej historii są zamieszone na końcu książki ułożone chronologicznie informacje o ważnych wydarzeniach z życia Chopina i jego epoki.
koniec
19 maja 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zbrodnie w stylu retro: Zbrodnia bez trupa
Sebastian Chosiński

3 VII 2022

„Drugie wydanie powieści”, czyli środkowa część kryminalnej trylogii Romana Orwid-Bulicza o sprawach prowadzonych przez komisarza Śliwińskiego, jest lepsza od swojej poprzedniczki, ale słabsza od kończącej cały cykl. I to chyba najlepsze rozwiązanie dla czytelnika, który dotarłszy do finału całej historii, nie będzie czuł rozczarowania.

więcej »

PRL w kryminale: Skazany na śmierć
Sebastian Chosiński

1 VII 2022

Dzisiaj takie zjawisko już nie istnieje. Prasa codzienna nie drukuje powieści w odcinkach. Ale jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku były one czymś najzupełniej naturalnym. Dla wielu gazet stawały się niemalże gwarancją sukcesu. Czasami nawet na łamy regionalnych tytułów trafiały interesujące teksty. Przykładem tego „Nie chcę umierać!” Krzysztofa T. Rosy z 1959 roku.

więcej »

Ziemia obca, lecz swoja
Sebastian Chosiński

30 VI 2022

W momencie kiedy zostały już przetłumaczone na język polski wszystkie wydane w postaci książek teksty beletrystyczne Izraela Joszuy Singera, warto zapoznać się z nimi właśnie zgodnie z chronologią publikacji. A więc po „Perłach” – debiutanckim tomie opowiadań – sięgnąć po pochodzący z 1925 roku zbiór „Na obcej ziemi”. A dopiero potem po jego wyśmienite powieści. W ten sposób łatwiej będzie nam dostrzec i docenić eksplozję talentu żydowskiego pisarza.

więcej »

Polecamy

Seksapokalipsa

W podziemnym kręgu:

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Pan życia i śmierci
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.