Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 16 lipca 2020
w Esensji w Esensjopedii

Olga Tokarczuk
‹Opowiadania bizarne›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOpowiadania bizarne
Data wydania18 kwietnia 2018
Autor
Wydawca Wydawnictwo Literackie
ISBN978-83-08-06498-6
Format256s. 130×205mm; oprawa twarda
Cena38,—
Gatunekfantastyka, mainstream, obyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Szwy rzeczywistości
[Olga Tokarczuk „Opowiadania bizarne” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Opowiadania bizarne” Olgi Tokarczuk są zbiorem krótkich tekstów zróżnicowanych pod względem klimatu, tematyki, a nawet ciężaru gatunkowego. Łączy je jednak unikatowe spojrzenie autorki na rzeczywistość i towarzyszące czytelnikowi podczas lektury wrażenie… bizarności.

Dawid Kantor

Szwy rzeczywistości
[Olga Tokarczuk „Opowiadania bizarne” - recenzja]

„Opowiadania bizarne” Olgi Tokarczuk są zbiorem krótkich tekstów zróżnicowanych pod względem klimatu, tematyki, a nawet ciężaru gatunkowego. Łączy je jednak unikatowe spojrzenie autorki na rzeczywistość i towarzyszące czytelnikowi podczas lektury wrażenie… bizarności.

Olga Tokarczuk
‹Opowiadania bizarne›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOpowiadania bizarne
Data wydania18 kwietnia 2018
Autor
Wydawca Wydawnictwo Literackie
ISBN978-83-08-06498-6
Format256s. 130×205mm; oprawa twarda
Cena38,—
Gatunekfantastyka, mainstream, obyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Dziwność, kontrowersja, niezwykłość – to właśnie ich odczucie eksploruje w swoim tomie opowiadań polska noblistka, jednocześnie nie trzymając się z góry narzuconych ram gatunkowych. Wydestylowanie tak ulotnego wrażenia, nawet w różnych odcieniach, na przestrzeni zupełnie odmiennych tekstów wydaje się niełatwe i w istocie przynosi nieraz nieoczekiwane efekty.
Opowiadaniem, które najmocniej zapadło mi w pamięć, okazała się nowela „Zielone dzieci” czyli wyciąg z dziennika angielskiego lekarza podróżującego w orszaku królewskim Jana Kazimierza. W szlacheckiej posiadłości ukrytej pośród wołyńskiej puszczy, medyk jest świadkiem niecodziennego spotkania z dwójką dzieci, które reprezentują pierwotną, dziką ale i blednącą siłę, ukrytą w naturze. Kronikarska perspektywa naukowca przydaje opowiadaniu przejrzystości i wzmacnia wrażenie zetknięcia z czymś obcym, pozostawiając jednocześnie posmak pierwotnych słowiańskich legend, kryjący się choćby w opowiadaniach o szeptuchach czy płanetnikach. Równie dobre wrażenie pozostawiła lektura „Transfugium”, traktującego o społecznych implikacjach technologii pozwalającej całkowicie zespolić się z przyrodą. Mimo, iż tematycznie nowelę można uznać za science fiction, to Tokarczuk zupełnie nie porusza aspektów naukowych swojego pomysłu. Wyraźnie fascynuje ją to co mogłoby popchnąć ludzi do tak radykalnego kroku i jakie wzbudzałoby uczucia w ich otoczeniu. W podobnym tonie utrzymana jest też „Wizyta”, która zaskakująco łączy wątek fantastyczny z klimatem sąsiedzkich odwiedzin. Odświeżająca była dla mnie perspektywa starszego człowieka w „Szwach” i jego percepcji rzeczywistości wynikającej z początków otępienia. Warte lektury są krótkie i trącące groteską opowiadania: „Pasażer”, oryginalne „Przetwory” oraz prowadząca do niepokojących wniosków „Prawdziwa historia”. Ciekawa koncepcyjnie „Góra Wszystkich Świętych” zgrabnie łączy psychologię i klonowanie z wątkami religijnymi, a jednocześnie prezentuje subtelnie historie bohaterów. Największy problem mam z oceną ostatniego opowiadania w zbiorku pt. „Kalendarz ludzkich świąt”, w którym autorka prezentuje oszczędną, ale i frapującą wizję postapokaliptycznego świata całkowicie pozbawionego plastiku, pożartego przez bakterie stworzone do oczyszczenia mórz. Z jednej strony przyszłość została zarysowana przez Tokarczuk w sposób wyważony, czytelnik większości problemów targających przedstawionym światem musi dopatrzeć się w kontekstach, szukać ich gdzieś pomiędzy fabułą i wypada to znakomicie. Z drugiej, główny religijny wątek opowiadania został przedstawiony zdecydowanie zbyt bezpośrednio i jednoznacznie – nie ma wątpliwości co do interpretacji, ani miejsca na własne wnioski.
Obserwowana przeze mnie w poszczególnych tekstach tomiku bizarność, przejawiała się nie w prezentowanej tematyce, a raczej unikalnym sposobie opisywania rzeczywistości. Tokarczuk dostrzega drobne fragmenty świata jak tusz w długopisie, słoiki z przetworami, zwiewne momenty spotkań – w tych drobnych punktach rozpruwa utkaną materię realności i obserwuje jak wpłynie to na jej całość. Wspólnym mianownikiem nowel jest nie tylko eksploracja odczucia rzeczonej w tytule niezwykłości, ale i wracające wciąż tematy toksycznego i nierozerwalnego związku człowieka z naturą, fałszu w międzyludzkich relacjach, poszukiwania prawdy o sobie. Polska noblistka podchodzi do tych tematów z odpowiednim wyczuciem, spoglądając na nie z nieoczywistych stron, a znakomity stylistyczny poziom i umiejętność kreowania klimatu sprawiają, że po „Opowiadania bizarne” warto sięgnąć.
koniec
5 czerwca 2020

Komentarze

08 VI 2020   10:55:06

W końcu jakaś recenzja twórczości Pani Tokarczuk, która wzbudziła u mnie chęć sięgnięcia po książkę. Szacun dla autora.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

PRL w kryminale: Zazdrość, chciwość i nienawiść
Sebastian Chosiński

16 VII 2020

Choć twórczością Zygmunta Zeydlera-Zborowskiego zajmuję się w tej rubryce – w ujęciu chronologicznym – od czterech miesięcy, „Gość z Londynu” jest dopiero trzecią jego „powieścią milicyjną”, jaka ukazała się w formie książkowej. Wszystkie pozostałe były „gazetowcami”. Co świadczy o tym, jaką wagę przykładano do tego typu literatury w latach 60. ubiegłego wieku. Czy słusznie?

więcej »

Pacjent to ktoś więcej niż numer PESEL
Joanna Kapica-Curzytek

15 VII 2020

Bohaterowie? Nie powiedzą tak o sobie. W „Trudnym przypadku” poznamy lekarzy i pielęgniarki, dla których mimo wszelkich niedogodności systemu służby zdrowia pacjent nadal jest na pierwszym miejscu.

więcej »

Układ dla obojga idealny
Joanna Kapica-Curzytek

14 VII 2020

„Współlokatorzy” to komedia romantyczna, oparta na ciekawym układzie pomiędzy dwójką obcych sobie współmieszkańców, którzy mieli się nie widywać ani nie kontaktować.

więcej »

Polecamy

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej

Na rubieżach rzeczywistości:

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej
— Marcin Knyszyński

Myślę, ale czy jestem?
— Marcin Knyszyński

Wszyscy jesteśmy androidami
— Marcin Knyszyński

Umieranie wstecz
— Marcin Knyszyński

Przygodowa powieść science fiction – zrób to sam!
— Marcin Knyszyński

Pif-Paf! Zium!
— Marcin Knyszyński

Droga bez powrotu
— Marcin Knyszyński

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Echa w pamięci
— Beatrycze Nowicka

Dziwny jest ten świat
— Marcin Mroziuk

Tegoż twórcy

Brulion podróżny
— Beatrycze Nowicka

Stale płynne
— Beatrycze Nowicka

Światło nauki, światło mistyczne, nędza istnienia
— Anna Nieznaj

Zbawienie przyjdzie przez grzech
— Katarzyna Kantner

Znudziła mi żółwia
— Daniel Markiewicz

Esensja czyta: Styczeń 2010
— Anna Kańtoch, Paweł Laudański, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Mieszko B. Wandowicz, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Grudzień 2009
— Jędrzej Burszta, Jakub Gałka, Anna Kańtoch, Marcin T.P. Łuczyński, Daniel Markiewicz, Beatrycze Nowicka, Monika Twardowska-Wągrowska, Mieszko B. Wandowicz, Konrad Wągrowski

Czas młynka Misi
— Agnieszka Szady

Sensu stricto, sensu largo czy bez sensu?
— Paweł Sasko

Głębie i tajemnice
— Maciej Popis

Tegoż autora

Czas czytelnika w rękach czytelnika
— Dawid Kantor

Pierwiastek żeński
— Dawid Kantor

Po Westeros i okolicach
— Dawid Kantor

Przed lodem i ogniem
— Dawid Kantor

To czego nie można odtworzyć
— Dawid Kantor

Druga szansa na pierwsze wrażenie
— Dawid Kantor

O jeden wymiar za daleko
— Dawid Kantor

Impresja wampiryczna
— Dawid Kantor

Dzieci w kosmicznej mgle
— Dawid Kantor

Zacząć jeszcze raz
— Dawid Kantor

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.