Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 24 stycznia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Paweł Jasienica
‹Dwie drogi›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDwie drogi
Data wydania22 stycznia 2009
Autor
Wydawca Prószyński i S-ka
ISBN978-83-89325-28-0
Format396s. 147×208mm; oprawa twarda
Cena39,—
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Dobrzy i źli w historii
[Paweł Jasienica „Dwie drogi” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Nie sposób odmówić Pawłowi Jasienicy ani erudycji, ani umiejętności popularyzacji historii. Jednak pod względem formy i wysuwanych argumentów „Dwie drogi” pozostawiają wiele do życzenia.

Miłosz Cybowski

Krótko o książkach: Dobrzy i źli w historii
[Paweł Jasienica „Dwie drogi” - recenzja]

Nie sposób odmówić Pawłowi Jasienicy ani erudycji, ani umiejętności popularyzacji historii. Jednak pod względem formy i wysuwanych argumentów „Dwie drogi” pozostawiają wiele do życzenia.

Paweł Jasienica
‹Dwie drogi›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDwie drogi
Data wydania22 stycznia 2009
Autor
Wydawca Prószyński i S-ka
ISBN978-83-89325-28-0
Format396s. 147×208mm; oprawa twarda
Cena39,—
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Nie podzielam entuzjazmu Joanny Kapicy-Curzytek, która prawie dekadę temu zachwalała „Dwie drogi”. Owszem, jest to książka dobra, dzięki szerokim horyzontom autora oferująca niesztampowe spojrzenie na ówczesne wydarzenia. Dwa główne elementy wywodów Jasienicy to ludzie oraz kwestie społeczne. Kreśląc barwne portrety najważniejszych podówczas aktorów sceny politycznej, społecznej i wojskowej autor nie przebiera w słowach. Stefan Bobrowski, de facto główny bohater książki, to na tle swoich współczesnych jedyna wyróżniająca się umiejętnościami organizacyjnymi i determinacją postać. Pozostali (chociażby Padlewski, Langiewicz czy Giller) to co najwyżej ludzie niezdolni do noszenia na swoich barkach odpowiedzialności za powstanie.
Sporo miejsca poświęcono także kwestiom społecznym, czyli walce nie tylko o zniesienie pańszczyzny (to dokonało się jeszcze przed powstaniem), ale przede wszystkim o uwłaszczenie chłopów (które nastąpiło już po 23 stycznia odpowiednią decyzją powstańczego rządu). Był to jeden z tych kroków, który, jak argumentuje Jasienica, należy zaliczyć do największych osiągnieć powstania – niezależnie bowiem od wyniku walk, nie było powrotu do sytuacji sprzed uwłaszczenia, z czego car Aleksander II doskonale zdawał sobie sprawę.
O ile nie przeszkadza nam styl Jasienicy, jego nie zawsze chronologiczna narracja i dość arbitralne opinie na temat postaci i wydarzeń, „Dwie drogi” mogą stanowić dobrą lekturę i wprowadzenie w tematykę powstania styczniowego. Jest to książka, którą czyta się lekko – w przeciwieństwie do chociażby przyciężkawej miejscami „Przed nocą styczniową”.
koniec
28 sierpnia 2020

Komentarze

28 VIII 2020   20:34:07

Informacja o tym, że książka dotyczy powstania styczniowego, pojawia się dopiero w przedostatnim zdaniu tekstu. Tytuł książki nie jest szczególnie pomocny w rozwikłaniu zagadki jej treści, więc dobrze byłoby umieścić tę informację bliżej początku.

29 VIII 2020   09:45:16

W sensie, że przeczytanie dwóch akapitów to aż taki wysiłek?

29 VIII 2020   10:59:33

Żaden wysiłek, zwłaszcza, że notka jest dobrze napisana i jasno (jak na tak krótki tekst) opisuje wady i zalety książki. Ale czy taki suspense jest na pewno potrzebny?

30 VIII 2020   15:25:47

Zgoda, może błędnie założyłem, że jak na ponad pięćdziesięcioletnią książkę jej tematyka będzie szerzej znana, toteż pominąłem ten element na samym początku.

31 VIII 2020   21:16:49

Jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić w tej recenzji, to tego, że na dobrą sprawę nie zostaje wspomniane, JAKIE są te problemy z "wysuwanymi argumentami" i "arbitralnymi opiniami" Jasienicy.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Kiedy budzą się demony
Marcin Mroziuk

23 I 2021

Po filmie Wojciecha Smarzowskiego większości dorosłych nie trzeba już uświadamiać, jak straszne rzeczy działy się na Wołyniu w trakcie II wojny światowej. Tym trudniejszym zadaniem wydaje się więc przybliżenie tych wydarzeń dzieciom i młodzieży. Nie ulega jednak wątpliwości, że Dorota Combrzyńska-Nogala w „Niedokończonej opowieści Pepe” doskonale sobie z nim poradziła.

więcej »

PRL w kryminale: Perypetie killera za „żelazną kurtyną”
Sebastian Chosiński

22 I 2021

To wydaje się wręcz nieprawdopodobne, że tak popularny pisarz, jak Zygmunt Zeydler-Zborowski, autor kilkudziesięciu powieści i mikropowieści kryminalnych, doczekał się w czasach Polski Ludowej jedynie dwóch inscenizacji teatralnych (w Teatrze Telewizji) oraz jednej ekranizacji filmowej. To szczęście spotkało wydaną w 1976 roku książkę „Bardzo dobry fachowiec”. Krzysztof Szmagier przerobił ją na „Przerwany urlop” – i uczynił z niej ostatni odcinek serialu „07 zgłoś się”.

więcej »

Pralinka na mroczne czasy
Anna Nieznaj

21 I 2021

Jeżeli kupując „Red, White & Royal Blue”, cieszyliście się, mogąc skryć swą tożsamość za maseczką, bo to żenada czytać romans o Pierwszym Synu USA i księciu Walii – porzućcie wstyd! Powieść Casey McQuiston to urocza bajka.

więcej »

Polecamy

Las oblany słonecznym blaskiem

Na rubieżach rzeczywistości:

Las oblany słonecznym blaskiem
— Marcin Knyszyński

Dick jak Dickens
— Marcin Knyszyński

Kochać to nie znaczy zawsze to samo
— Marcin Knyszyński

Chorzy na życie
— Marcin Knyszyński

Dick w starym stylu
— Marcin Knyszyński

Faust musi przegrać
— Marcin Knyszyński

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej
— Marcin Knyszyński

Myślę, ale czy jestem?
— Marcin Knyszyński

Wszyscy jesteśmy androidami
— Marcin Knyszyński

Umieranie wstecz
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Grudzień 2011
— Artur Chruściel, Joanna Kapica-Curzytek, Monika Twardowska-Wągrowska, Mieszko B. Wandowicz, Konrad Wągrowski

Z tego cyklu

Bohaterowie i zdrajcy
— Dawid Kantor

Bicie piany
— Joanna Kapica-Curzytek

Fizyka na wesoło
— Marcin Osuch

Ciekawostka dla fanów
— Marcin Osuch

Nostalgia i komputery
— Marcin Osuch

W grudniowym półmroku
— Joanna Kapica-Curzytek

Sprzęt optyczny dla Urugwaju
— Marcin Osuch

Dzieciom należą się piękne książki
— Joanna Kapica-Curzytek

Z Warszawy na Jasną Górę
— Joanna Kapica-Curzytek

Podręcznikowa prostota
— Miłosz Cybowski

Tegoż twórcy

Niemłoda historia
— Miłosz Cybowski

Trzy spojrzenia na początki Polski
— Sebastian Chosiński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.