Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2020
w Esensji w Esensjopedii

Simon Jenkins
‹Krótka historia Europy›

EKSTRAKT:40%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKrótka historia Europy
Tytuł oryginalnyA Short History of Europe
Data wydania15 września 2020
Autor
PrzekładTomasz Hornowski
Wydawca Rebis
ISBN978-83-8188-035-0
Format440s. 150×215mm; oprawa twarda
Cena49,90
Gatunekhistoryczna, non-fiction
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Historia kontynentu z brytyjskiego punktu widzenia
[Simon Jenkins „Krótka historia Europy” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Krótka historia Europy” Simona Jenkinsa adresowana jest do „czytelników, którzy nie mają czasu lub ochoty sięgnąć po obszerniejsze opracowania”. I jako czterystustronicowy wstęp do dziejów naszego kontynentu sprawdza się całkiem nieźle. Ale czy to znaczy, że jest to książka dobra?

Miłosz Cybowski

Historia kontynentu z brytyjskiego punktu widzenia
[Simon Jenkins „Krótka historia Europy” - recenzja]

„Krótka historia Europy” Simona Jenkinsa adresowana jest do „czytelników, którzy nie mają czasu lub ochoty sięgnąć po obszerniejsze opracowania”. I jako czterystustronicowy wstęp do dziejów naszego kontynentu sprawdza się całkiem nieźle. Ale czy to znaczy, że jest to książka dobra?

Simon Jenkins
‹Krótka historia Europy›

EKSTRAKT:40%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKrótka historia Europy
Tytuł oryginalnyA Short History of Europe
Data wydania15 września 2020
Autor
PrzekładTomasz Hornowski
Wydawca Rebis
ISBN978-83-8188-035-0
Format440s. 150×215mm; oprawa twarda
Cena49,90
Gatunekhistoryczna, non-fiction
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Autor już we wstępie przedstawia granice swojej narracji: otrzymujemy tu nie tylko głównie historię polityczną, ale też historię samego kontynentu, a nie europejskich narodów. Oznacza to, że w centrum całej opowieści znajdują się, cóż, kraje istniejące w centrum kontynentu: „Przez ubiegłe tysiąclecie serce dziejów Europy biło we Francji, Niemczech oraz w krajach z nimi sąsiadujących i tak pozostało do dziś”. O czym autor nie pisze wprost, historia powojennej Europy to także głównie losy tych państw, z których stopniowo wykształciła się Unia Europejska.
Może to wynikać w dużej mierze z tego, że Jenkins po prostu średnio orientuje się w historii Europy Wschodniej (pojmowanej oczywiście w zachodni sposób, jako wszystko znajdujące się na wschód od Niemiec). Widać nawet „mistrzowskie” dzieła Normana Daviesa, z których autor czerpał, okazały się niedostatecznie dobre, by uzupełnić jego podstawowy brak zrozumienia dla tego regionu, jaki zdaje się cechować znaczącą większość zachodnich historyków.
Oczywiście trudno zarzucić książce, która w samym tytule sugeruje pobieżne potraktowanie tematu, że jest zdecydowanie zbyt skrótowa. Gorzej, jeżeli w tej skrótowości znajdują się stwierdzenia, które w najlepszym przypadku można uznać za dyskusyjne. Dowiadujemy się chociażby, że „Rzymianie walczyli w zdyscyplinowanym szyku falangi… a na skrzydłach operowały rydwany” czy że Oktawian August „w pojedynkę zasługuje na miano założyciela nowożytnej Europy”. Okazuje się także, że Polska brała aktywny udział w wojnie trzydziestoletniej, a trzeci rozbiór Polski polegał na tym, że „Rosja wzięła Litwę, Austria –Kraków, a Prusy – Warszawę”.
Fakt, że autor książki jest brytyjskim historykiem, jest bardzo znaczący. „Krótka historia Europy” okazuje się bowiem na wskroś przesiąknięta wyspiarskim spojrzeniem na dzieje kontynentu – i to mimo stwierdzenia autora, że głównymi aktorami w wielowiekowej historii Europy były takie państwa (czy raczej byty polityczne funkcjonujące przez lata na ich terenach) jak Francja, Niemcy, Holandia czy Włochy. Oderwanie Wysp Brytyjskich od europejskich problemów Jenkins podkreśla wielokrotnie – co jednocześnie wcale nie przeszkadza mu obszernie rozpisywać się o Wielkiej Karcie Swobód, angielskiej rewolucji czy demokratycznych przemianach XIX wieku (łącznie z ekspansją Wielkiej Brytanii na inne kontynenty). Jest to zapewne ukłon w stronę brytyjskiego czytelnika, szczególnie że całość podlana została sosem podkreślającym unikatowość i wyższość brytyjskiej kultury (Goethe „to jedyny europejski pisarz powszechnie uważany za dorównującego Szekspirowi”) i polityki.
Poza gloryfikacją brytyjskości, książka bardzo jednoznacznie koncentruje się w ostatnich rozdziałach na roli oraz historii Unii Europejskiej (oraz ich poprzedniczek). W świetle Brexitu jest to jak najbardziej zrozumiałe, aczkolwiek, bądźmy ze sobą szczerzy, Europa to nie tylko Unia – coś z czego Jenkins zdaje sobie sprawę, ale o czym pisze dość niechętnie. Wyższość zachodu nad wschodem to zresztą jeden z nieuchronnych wątków przewijających się przez całą książkę – nie tylko w kontekście niewielkiego zainteresowania tym, co działo się na wschód od Niemiec, ale też w świetle ogromnych uproszczeń (a niekiedy wręcz błędów), jakich dopuszcza się autor pisząc o Europie Wschodniej.
Wszystkie powyższe mankamenty będą widoczne i dotkliwe dla każdego czytelnika, który to i owo na temat historii wie. Jednocześnie dla kogoś, kto z historią niewiele miewa wspólnego, „Krótka historia Europy” może stanowić interesujący przyczynek do dalszego zgłębiania tematu. Szczególnie że została napisana bardzo przystępnie i każdy rozdział nakreśla główne fakty w taki sposób, by dać nam w miarę szeroki obraz wydarzeń i zachęcić do sięgnięcia po kolejne prace poświęcone danej epoce. Bibliografia nie należy jednak do szczególnie obfitych i jeżeli ktoś faktycznie chciałby traktować książkę Jenkinsa jako wstęp do poszerzania swojej znajomości tematu, to, niestety, jest zdany na siebie.
koniec
14 listopada 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Tęczowa teologia sukcesu
Beatrycze Nowicka

3 XII 2020

„Gorejąca biel”, czyli zwieńczenie cyklu Brenta Weeksa o krzesicielach, powiela wady poprzednich tomów, choć zapewne spodoba się najwierniejszym fanom serii.

więcej »

Powieść z czułym narratorem
Joanna Kapica-Curzytek

2 XII 2020

„Orkiestra bezbronnych” nigeryjskiego pisarza Chigozie Obiomy to wybitna pod względem literackim powieść o człowieku zdającym się w imię miłości na siły, na które nie ma wpływu. To studium poświęcenia i tragedii egzystencji, po mistrzowsku łączące mityczne wątki z Odysei oraz kosmologii afrykańskiego ludu Igbo.

więcej »

Ten dziwny wiek XIX: Wierność skrzywdzonym
Miłosz Cybowski

1 XII 2020

Z dzisiejszego punktu widzenia nie jest „Wierna rzeka” powieścią szczególnie szokującą czy prowokacyjną. Jednak w czasach swojej premiery (1912 rok) budziła niemałe kontrowersje. Fabułę określano mianem „szkaradnej”, a bohaterów „ciałami bezdusznymi”. Zarzuty te wynikały z prostej przyczyny, którą ładnie ujął jeden z ówczesnych recenzentów – w taki sposób o powstaniu styczniowym nikt nie odważył się jeszcze pisać.

więcej »

Polecamy

Dick jak Dickens

Na rubieżach rzeczywistości:

Dick jak Dickens
— Marcin Knyszyński

Kochać to nie znaczy zawsze to samo
— Marcin Knyszyński

Chorzy na życie
— Marcin Knyszyński

Dick w starym stylu
— Marcin Knyszyński

Faust musi przegrać
— Marcin Knyszyński

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej
— Marcin Knyszyński

Myślę, ale czy jestem?
— Marcin Knyszyński

Wszyscy jesteśmy androidami
— Marcin Knyszyński

Umieranie wstecz
— Marcin Knyszyński

Przygodowa powieść science fiction – zrób to sam!
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Karty superbohaterów
— Miłosz Cybowski

Układ Słoneczny to za mało
— Miłosz Cybowski

Na starożytnych polach bitewnych
— Miłosz Cybowski

Liczy się mechanika, nie klimat
— Miłosz Cybowski

Czyja wojna?
— Miłosz Cybowski

Thriller nadprzyrodzony
— Miłosz Cybowski

Dwóch panów w kosmosie (nie licząc innych bohaterów)
— Miłosz Cybowski

Depresja robota
— Miłosz Cybowski

Wzlot i upadek Republiki
— Miłosz Cybowski

Powrót do Szmaragdowego Cesarstwa
— Miłosz Cybowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.