Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 15 maja 2021
w Esensji w Esensjopedii

Elena Kostioukovitch
‹Sekrety włoskiej kuchni›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSekrety włoskiej kuchni
Tytuł oryginalnyPerché agli italiani piace parlare del cibo
Data wydania29 lipca 2020
Autor
PrzekładJan Jackowicz
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8125-616-2
Format600s. 170×240mm; oprawa twarda
Cena69,90
Gatuneknon-fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Wyprawa pełna odkryć i zaskoczeń
[Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Z „Sekretów włoskiej kuchni” Eleny Kostioukovitch dowiadujemy się, że uczestniczenie przy posiłku we Włoszech za każdym razem oznacza głębokie zanurzenie się w kulturze, sztuce i historii tego pięknego kraju.

Joanna Kapica-Curzytek

Wyprawa pełna odkryć i zaskoczeń
[Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni” - recenzja]

Z „Sekretów włoskiej kuchni” Eleny Kostioukovitch dowiadujemy się, że uczestniczenie przy posiłku we Włoszech za każdym razem oznacza głębokie zanurzenie się w kulturze, sztuce i historii tego pięknego kraju.

Elena Kostioukovitch
‹Sekrety włoskiej kuchni›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSekrety włoskiej kuchni
Tytuł oryginalnyPerché agli italiani piace parlare del cibo
Data wydania29 lipca 2020
Autor
PrzekładJan Jackowicz
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8125-616-2
Format600s. 170×240mm; oprawa twarda
Cena69,90
Gatuneknon-fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Książka ukazała się po raz pierwszy w 2007 roku i chyba nie może być lepszej jej rekomendacji niż przedmowa Umberto Eco. Włoski pisarz zaprasza nas do podróży po swoim kraju, zaznaczając od razu, że będzie to wyprawa do wielu kultur, kuchni i stylów życia, pełna odkryć i zaskoczeń nawet dla tych, którzy – jak sądzą – znają Włochy bardzo dobrze.
Elena Kostioukovitch zaprasza nas po kolei do każdego regionu Italii, wskazując na jego charakterystyczne cechy kultury i unikalne potrawy. Opowiada o sekretach kuchni umiejętnie i z dużą erudycją łączy z historią, literaturą (szczególnie z poezją), sztuką i szeroko pojętą antropologią kultury. Zagląda do dużych miast i małych wiosek, portów i miejscowości w górach. Opisuje rodowód i skład potraw oraz sposoby zachowania się przy stole. Nie jest to więc książka kucharska w tradycyjnym pojęciu, nie znajdziemy tu gotowych przepisów.
Rozdziały o regionach rozdzielone są informacjami dotyczącymi szerokich kontekstów włoskiej kuchni; na jej obecny kształt wpłynęły względy historyczne, jak obecność pielgrzymów, „import” nieznanych wcześniej roślin z innych kontynentów. Jedzenie jest – jak w każdej kulturze – uwarunkowane kalendarzem świąt i tradycji. Włosi, jak się okazuje, mają ich wyjątkowo dużo. Osobne rozdziały mają (oczywiście!) pizza, makaron i risotto, ale także ruch slow food, znajdujący naśladowców na całym świecie.
Nie obyło się jednak bez wad. Książka Eleny Kostioukovitch jest bogato ilustrowana, szkoda tylko, że ciekawe i różnorodne zdjęcia nie mają podpisów, przez co bardzo mocno obniżają się ich walory poznawcze. Mimo dużego formatu tej publikacji tekst został złożony bardzo drobną, mało przyjazną dla oczu czcionką (często stosowana tu kursywa jest jeszcze mniej czytelna).
Bez wątpienia jednak książka jest szczegółowym, znakomicie napisanym kompendium, podkreślającym bogactwo sztuki kulinarnej tego kraju – opisanej dosłownie do ostatniego szczegółu, jakim są poszczególne zioła, rodzaje mięs czy kształty makaronu. Nie da się ukryć, że „Sekrety włoskiej kuchni” mogą stanowić znakomitą inspirację do podróży do Włoch. Jeśli już w tym kraju byliśmy – lektura wywołuje jak najmilsze wspomnienia i skojarzenia. Również mocno mobilizuje – by wejść do swojej własnej kuchni i spróbować ugotować coś po włosku.
koniec
23 grudnia 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Krótko o książkach: Miłość nie zawsze zwycięża
Joanna Kapica-Curzytek

15 V 2021

Opowiedziana w „Dziewczynie z Neapolu” historia utalentowanej Rosanny, która zostaje śpiewaczką operową światowej sławy, ma w sobie dużo z oderwanej od życia baśni. Tym niemniej, potrafi też porwać pokazanym tu pięknem sztuki i siłą uczuć.

więcej »

PRL w kryminale: W małych miasteczkach nie lubi się „obcych”
Sebastian Chosiński

14 V 2021

Zbigniewa Safjana kojarzymy głównie jako scenarzystę filmowego i prozaika zajmującego się historią Polski (tą dalszą, szesnastowieczną), jak i nowszą (czasów drugiej wojny światowej). Zapominamy przy tym, że ma on na swoim koncie także doskonałą współczesną „powieść milicyjną” – „Strach” – która zresztą dwa lata po wydaniu doczekała się świetnej ekranizacji autorstwa Antoniego Krauzego.

więcej »

Inspiracja do buntu
Joanna Kapica-Curzytek

13 V 2021

„Czasami, kiedy się tego najmniej spodziewasz (…) – lądujesz w nowym miejscu, w towarzystwie nowych ludzi i uczysz się nowych rzeczy”, tak zaczyna się „Kawiarnia na końcu świata”, która może zainspirować czytelników do zmiany podejścia do życia.

więcej »

Polecamy

Uwięzieni w słowach

Na rubieżach rzeczywistości:

Uwięzieni w słowach
— Marcin Knyszyński

„Sen bowiem jest istnością też…”
— Marcin Knyszyński

Imperium wcale się nie rozpadło
— Marcin Knyszyński

Lęk i odraza w Kalifornii
— Marcin Knyszyński

Las oblany słonecznym blaskiem
— Marcin Knyszyński

Dick jak Dickens
— Marcin Knyszyński

Kochać to nie znaczy zawsze to samo
— Marcin Knyszyński

Chorzy na życie
— Marcin Knyszyński

Dick w starym stylu
— Marcin Knyszyński

Faust musi przegrać
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Inspiracja do buntu
— Joanna Kapica-Curzytek

Toksyczne upojenie
— Joanna Kapica-Curzytek

Ostateczny kres jest ułudą
— Joanna Kapica-Curzytek

Tęsknota za rozmowami, chociażby o niczym
— Joanna Kapica-Curzytek

Cień nieuchronnego kresu
— Joanna Kapica-Curzytek

Wyjątkowa
— Joanna Kapica-Curzytek

Co przydałoby się wiedzieć?
— Joanna Kapica-Curzytek

Co lepsze: książka czy filmowa adaptacja?
— Joanna Kapica-Curzytek

Trzy, dwa, jeden – jesteś!
— Joanna Kapica-Curzytek

Top modelki
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.