Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 24 stycznia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Elena Kostioukovitch
‹Sekrety włoskiej kuchni›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSekrety włoskiej kuchni
Tytuł oryginalnyPerché agli italiani piace parlare del cibo
Data wydania29 lipca 2020
Autor
PrzekładJan Jackowicz
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8125-616-2
Format600s. 170×240mm; oprawa twarda
Cena69,90
Gatuneknon-fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Wyprawa pełna odkryć i zaskoczeń
[Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Z „Sekretów włoskiej kuchni” Eleny Kostioukovitch dowiadujemy się, że uczestniczenie przy posiłku we Włoszech za każdym razem oznacza głębokie zanurzenie się w kulturze, sztuce i historii tego pięknego kraju.

Joanna Kapica-Curzytek

Wyprawa pełna odkryć i zaskoczeń
[Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni” - recenzja]

Z „Sekretów włoskiej kuchni” Eleny Kostioukovitch dowiadujemy się, że uczestniczenie przy posiłku we Włoszech za każdym razem oznacza głębokie zanurzenie się w kulturze, sztuce i historii tego pięknego kraju.

Elena Kostioukovitch
‹Sekrety włoskiej kuchni›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSekrety włoskiej kuchni
Tytuł oryginalnyPerché agli italiani piace parlare del cibo
Data wydania29 lipca 2020
Autor
PrzekładJan Jackowicz
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8125-616-2
Format600s. 170×240mm; oprawa twarda
Cena69,90
Gatuneknon-fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Książka ukazała się po raz pierwszy w 2007 roku i chyba nie może być lepszej jej rekomendacji niż przedmowa Umberto Eco. Włoski pisarz zaprasza nas do podróży po swoim kraju, zaznaczając od razu, że będzie to wyprawa do wielu kultur, kuchni i stylów życia, pełna odkryć i zaskoczeń nawet dla tych, którzy – jak sądzą – znają Włochy bardzo dobrze.
Elena Kostioukovitch zaprasza nas po kolei do każdego regionu Italii, wskazując na jego charakterystyczne cechy kultury i unikalne potrawy. Opowiada o sekretach kuchni umiejętnie i z dużą erudycją łączy z historią, literaturą (szczególnie z poezją), sztuką i szeroko pojętą antropologią kultury. Zagląda do dużych miast i małych wiosek, portów i miejscowości w górach. Opisuje rodowód i skład potraw oraz sposoby zachowania się przy stole. Nie jest to więc książka kucharska w tradycyjnym pojęciu, nie znajdziemy tu gotowych przepisów.
Rozdziały o regionach rozdzielone są informacjami dotyczącymi szerokich kontekstów włoskiej kuchni; na jej obecny kształt wpłynęły względy historyczne, jak obecność pielgrzymów, „import” nieznanych wcześniej roślin z innych kontynentów. Jedzenie jest – jak w każdej kulturze – uwarunkowane kalendarzem świąt i tradycji. Włosi, jak się okazuje, mają ich wyjątkowo dużo. Osobne rozdziały mają (oczywiście!) pizza, makaron i risotto, ale także ruch slow food, znajdujący naśladowców na całym świecie.
Nie obyło się jednak bez wad. Książka Eleny Kostioukovitch jest bogato ilustrowana, szkoda tylko, że ciekawe i różnorodne zdjęcia nie mają podpisów, przez co bardzo mocno obniżają się ich walory poznawcze. Mimo dużego formatu tej publikacji tekst został złożony bardzo drobną, mało przyjazną dla oczu czcionką (często stosowana tu kursywa jest jeszcze mniej czytelna).
Bez wątpienia jednak książka jest szczegółowym, znakomicie napisanym kompendium, podkreślającym bogactwo sztuki kulinarnej tego kraju – opisanej dosłownie do ostatniego szczegółu, jakim są poszczególne zioła, rodzaje mięs czy kształty makaronu. Nie da się ukryć, że „Sekrety włoskiej kuchni” mogą stanowić znakomitą inspirację do podróży do Włoch. Jeśli już w tym kraju byliśmy – lektura wywołuje jak najmilsze wspomnienia i skojarzenia. Również mocno mobilizuje – by wejść do swojej własnej kuchni i spróbować ugotować coś po włosku.
koniec
23 grudnia 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Laurka na jubileusz
Joanna Kapica-Curzytek

24 I 2021

„Muzeum luster” to mocny thriller rozgrywający się w madryckim muzeum Prado. Sporo tutaj akcji i sensacji, ale też mnóstwo ciekawostek związanych ze sztuką. Autorem książki jest hiszpański pisarz Luis Montero Manglano, na co dzień zajmujący się ikonografią.

więcej »

Kiedy budzą się demony
Marcin Mroziuk

23 I 2021

Po filmie Wojciecha Smarzowskiego większości dorosłych nie trzeba już uświadamiać, jak straszne rzeczy działy się na Wołyniu w trakcie II wojny światowej. Tym trudniejszym zadaniem wydaje się więc przybliżenie tych wydarzeń dzieciom i młodzieży. Nie ulega jednak wątpliwości, że Dorota Combrzyńska-Nogala w „Niedokończonej opowieści Pepe” doskonale sobie z nim poradziła.

więcej »

PRL w kryminale: Perypetie killera za „żelazną kurtyną”
Sebastian Chosiński

22 I 2021

To wydaje się wręcz nieprawdopodobne, że tak popularny pisarz, jak Zygmunt Zeydler-Zborowski, autor kilkudziesięciu powieści i mikropowieści kryminalnych, doczekał się w czasach Polski Ludowej jedynie dwóch inscenizacji teatralnych (w Teatrze Telewizji) oraz jednej ekranizacji filmowej. To szczęście spotkało wydaną w 1976 roku książkę „Bardzo dobry fachowiec”. Krzysztof Szmagier przerobił ją na „Przerwany urlop” – i uczynił z niej ostatni odcinek serialu „07 zgłoś się”.

więcej »

Polecamy

Las oblany słonecznym blaskiem

Na rubieżach rzeczywistości:

Las oblany słonecznym blaskiem
— Marcin Knyszyński

Dick jak Dickens
— Marcin Knyszyński

Kochać to nie znaczy zawsze to samo
— Marcin Knyszyński

Chorzy na życie
— Marcin Knyszyński

Dick w starym stylu
— Marcin Knyszyński

Faust musi przegrać
— Marcin Knyszyński

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej
— Marcin Knyszyński

Myślę, ale czy jestem?
— Marcin Knyszyński

Wszyscy jesteśmy androidami
— Marcin Knyszyński

Umieranie wstecz
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Laurka na jubileusz
— Joanna Kapica-Curzytek

Siła rodzinnych więzi
— Joanna Kapica-Curzytek

Poza oklepane stereotypy
— Joanna Kapica-Curzytek

Niepowtarzalny koloryt
— Joanna Kapica-Curzytek

Wiele twarzy Meryl Streep
— Joanna Kapica-Curzytek

Czas magii
— Joanna Kapica-Curzytek

Rodzina
— Joanna Kapica-Curzytek

Dramat bycia „nikim”
— Joanna Kapica-Curzytek

Prawo do szczęścia
— Joanna Kapica-Curzytek

Drobne akty życzliwości
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.