Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 30 lipca 2021
w Esensji w Esensjopedii

‹Harda Horda›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułHarda Horda
Data wydania13 marca 2019
Wydawca Sine Qua Non
ISBN978-83-81294-13-3
Format400s. 155×230mm; oprawa twarda
Cena49,99
Gatunekfantastyka, groza / horror
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Przekraczając granice lecz nie limit znaków
[„Harda Horda” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Harda horda” zwraca uwagę przede wszystkim ładnym wydaniem. Zawarte w niej opowiadania poniżej pewnego poziomu nie schodzą, lecz trudno mi wskazać takie, które zapamiętam na dłużej.

Beatrycze Nowicka

Przekraczając granice lecz nie limit znaków
[„Harda Horda” - recenzja]

„Harda horda” zwraca uwagę przede wszystkim ładnym wydaniem. Zawarte w niej opowiadania poniżej pewnego poziomu nie schodzą, lecz trudno mi wskazać takie, które zapamiętam na dłużej.

‹Harda Horda›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułHarda Horda
Data wydania13 marca 2019
Wydawca Sine Qua Non
ISBN978-83-81294-13-3
Format400s. 155×230mm; oprawa twarda
Cena49,99
Gatunekfantastyka, groza / horror
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Choć lubię antologie, tak się złożyło, że po „Hardą Hordę” sięgnęłam dopiero teraz. Elegancko wydany tomik (twarda oprawa, ładne i korespondujące z treścią ilustracje) mieści dwanaście opowiadań bardziej i mniej znanych polskich autorek, które stworzyły grupę. Pomysł by stworzyć taki zbiorek uważam za dobry, efekt końcowy na mnie wielkiego wrażenia nie wywarł, choć nie mogę też powiedzieć, bym żałowała czasu poświęconego na lekturę.
Tematem przewodnim miało być przekraczanie granic, choć gdybym o tym nie przeczytała, na podstawie samych tekstów bym się tego nie domyśliła. Podam przykład pozytywny opowiadania z antologii tematycznej – świetne „Robienie hałasu w świecie” Charlesa de Linta napisane do zbioru pt. „Wojownicy” (a w Polsce wydane w „To, co najlepsze w fantasy”). Motyw zadany się pojawia i jest czytelny, jednocześnie nie został ujęty w sposób szablonowy, a sam utwór porusza i ma przesłanie. Nie jest tak, że polskie autorki stroniły od trudniejszych tematów, ale nie wywarły one na mnie takiego wrażenia, jak tekst Kanadyjczyka.
Jeśli chodzi o język opowiadań – jest dobrze, czytelnik nie uświadczy topornych zdań, czy kiczowatego sentymentalizmu. Powiedziałabym, że jakość mieści się w zakresie od „fantastycznej średniej”, po styl zwracający uwagę (utwory Marty Kisiel i Aleksandry Zielińskiej, choć w tym drugim przypadku nie jestem przekonana do wplatania w narrację z punktu widzenia dziecka niektórych nazbyt dorośle brzmiących fraz). Autorkom generalnie dobrze wychodziło też kreowanie nastroju (pod tym względem na uwagę zasługują zwłaszcza „Dróżniczka” Aleksandry Janusz i „Szanowny Panie M” Anny Kańtoch). Warto także docenić różnorodność konwencji.
Istotną wadą była dla mnie swego rodzaju skrótowość tych tekstów i powierzchowność opisu światów (to drugie zwłaszcza w utworach SF). Wydaje mi się (to na podstawie czytywanych przeze mnie sieciowych magazynów), że zmorą polskich współczesnych opowiadań fantastycznych jest fragmentaryczność fabuł. Zamiast zarysować tło, przedstawić postaci, poprowadzić wątek stopniując napięcie i zwieńczyć całość porządnym punktem kulminacyjnym, autorzy wrzucają kilka opisów i retrospekcji, a potem prowadzą akcję, aż nie uznają, że już dość i wtedy kończą. To oczywiście uproszczenie, niestety takie wrażenie odnosiłam czytając większość opowiadań z antologii. Częstym uczuciem towarzyszącym kończeniu lektury danego opowiadania było „ale co dalej?” albo „ale co z tego?” albo poczucie „zawieszenia wydarzeń” jeśli nie w całkowitej próżni, to wśród dryfujących we mgle kawałków. Rozumiem, że z uwagi na liczbę autorek utwory nie mogły być długie, jednak niektórym pisarzom udaje się w krótkiej formie stworzyć wrażenie bardziej kompletnego obrazu świata. Do tego dochodzi jeszcze moda na stosowanie poszatkowanej chronologii, co nie ułatwia kreowania spójnego uniwersum, tworzenia przekonujących postaci i logicznej „podbudowy” ich działań. Zakończenia części opowiadań wydały mi się pośpieszne, w dwóch przypadkach czekałam aż postać zdobędzie się na jakieś błyskotliwe rozwiązanie problemu i się nie doczekałam.
Najbardziej do gustu przypadły mi utwory Anny Kańtoch i Anety Jadowskiej. Ten pierwszy jest elegancki, wyróżnia się klimatem retro i wiarygodnym portretem psychologicznym narratorki (tylko ten leśny fiołek kwitnący latem w Egipcie może i sprawdza się jako element gry słów, ale pasuje do scenerii jak przysłowiowy kwiatek do kożucha). Z kolei humorystyczną i lekką „Zieloną zemstę” czyta się całkiem przyjemnie, jest to także jedno z opowiadań o tradycyjnie skonstruowanej fabule.
Na upalne letnie popołudnia „Harda Horda” nadaje się dobrze, choć raczej żadnego z opowiadań nie zapamiętam na długo. Samą inicjatywę pochwalam, niestety po szeroko zakrojonej akcji reklamowej promującej „Hardą Hordę”, wydawnictwo wyświadczyło autorkom niedźwiedzią przysługę, publikując tom kolejny, który można kupić tylko od wydawnictwa albo na rynku wtórnym i to w dodatku za zniechęcająco wysoką cenę1).
koniec
23 czerwca 2021
1) Z informacji wynika, że w „Hardych baśniach” już ilustracji nie ma, wychodzi więc ponad 70 zł (tak naprawdę do tego doliczyć należałoby jeszcze koszty przesyłki) za wydanie w twardej oprawie – dla porównania, cena czytanej przeze mnie w tym roku twardookładkowej „Księgi magii”, o dwieście stron dłuższej, zawierającej więcej opowiadań i „nazwisk” wynosi złotych czterdzieści parę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Cudzego nie znacie: Sukces nie jest grą przypadku
Joanna Kapica-Curzytek

29 VII 2021

Marcus Rashford, reprezentant Anglii w piłce nożnej, napisał świetny inspirujący przewodnik dla nastolatków o tym, jak zapracować na sukces. „You Are a Champion” jest nie tylko dla tych, którzy marzą o karierze piłkarskiej, ale dla wszystkich, którzy chcieliby znaleźć sobie miejsce w życiu.

więcej »

Jak to u nas w wiosce było…
Beatrycze Nowicka

28 VII 2021

„Wezwijcie moje dzieci”, zamykające trylogię Marty Krajewskiej o Wilczej Dolinie, to książka głównie dla najwierniejszych fanów cyklu.

więcej »

W roli głównej układ okresowy
Marcin Mroziuk

27 VII 2021

W „Jest chemia!” znajdziemy mnóstwo informacji, które mogą się przydać młodym czytelnikom na lekcjach tytułowego przedmiotu. Najważniejsze jest jednak to, że Mike Barfield potrafi pisać znacznie ciekawiej niż autorzy podręczników szkolnych.

więcej »

Polecamy

„Wolność”

W podziemnym kręgu:

„Wolność”
— Marcin Knyszyński

Niektórzy po prostu chcą patrzeć, jak świat płonie
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Bukiet z dzikich roślin
— Zofia Marduła

Tegoż autora

Jak to u nas w wiosce było…
— Beatrycze Nowicka

Razem na złe i na jeszcze gorsze
— Beatrycze Nowicka

Sentymenty
— Beatrycze Nowicka

Bajka o księżniczce i łotrzyku
— Beatrycze Nowicka

Z wizytą w mieście dżinnów
— Beatrycze Nowicka

Pod niebem Szereru
— Beatrycze Nowicka

Śląskie śledztwa i nie tylko
— Beatrycze Nowicka

Pokaz slajdów
— Beatrycze Nowicka

Sałatka grecka (zawiera GMO)
— Beatrycze Nowicka

Mnich i rycerze na tropie zbrodni
— Beatrycze Nowicka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.