Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 25 lipca 2021
w Esensji w Esensjopedii

Nicholas Sparks
‹Powrót›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPowrót
Tytuł oryginalnyThe Return
Data wydania27 stycznia 2021
Autor
PrzekładMaria Olejniczak-Skarsgård
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8215-095-7
Format416s. 143×205mm
Cena39,90
Gatunekobyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Miłość i strata
[Nicholas Sparks „Powrót” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Powrót” Nicholasa Sparksa nie jest może powieścią wybitną, ale też niczego jej nie brakuje, by uznać, że spełni nasze oczekiwania. Zwłaszcza wtedy, gdy szukamy lektury inteligentnej i nastawiającej pozytywnie do świata.

Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Miłość i strata
[Nicholas Sparks „Powrót” - recenzja]

„Powrót” Nicholasa Sparksa nie jest może powieścią wybitną, ale też niczego jej nie brakuje, by uznać, że spełni nasze oczekiwania. Zwłaszcza wtedy, gdy szukamy lektury inteligentnej i nastawiającej pozytywnie do świata.

Nicholas Sparks
‹Powrót›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPowrót
Tytuł oryginalnyThe Return
Data wydania27 stycznia 2021
Autor
PrzekładMaria Olejniczak-Skarsgård
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8215-095-7
Format416s. 143×205mm
Cena39,90
Gatunekobyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Trevor jest lekarzem, amerykańskim weteranem wojennym z Afganistanu. Zmaga się z syndromem stresu pourazowego i próbuje ułożyć sobie życie po powrocie do kraju. Nosi się z zamiarem zmiany specjalizacji: obecnie interesuje go psychiatria. Sądzi, że frontowe przeżycia pozwolą mu lepiej rozumieć pacjentów i pomagać im. Na razie przechodzi (zdalną) psychoterapię i wraca do niewielkiego miasteczka New Bern w Karolinie Północnej (tu mamy wątek autobiograficzny – tam Sparks rzeczywiście mieszka). Musi uporządkować sprawy spadkowe po zmarłym niedawno dziadku. Czeka na niego stary dom i pełna życia pasieka. Okazuje się, że śmierć starszego pana łączy się z pewnymi niewyjaśnionymi sprawami. Co ma z tym wszystkim wspólnego skryta i trudna w kontaktach nastolatka Callie, którą dziadek znał? Trevor nawiązuje bliską znajomość z lokalną policjantką Nathalie, ale szybko odnosi wrażenie, że romans z nią absolutnie nie wchodzi w grę. Co takiego zrobił lub powiedział, że kobieta się wycofuje? Narracja toczy się klarownie i rozsądnie, główny bohater ma w sobie sporo inteligencji emocjonalnej i budzi sympatię. Z czasem wszystko zaczyna być jasne, a czytelnik ma niejedną okazję przekonać się, że po drugiej stronie bezgranicznej, pełnej oddania miłości kryje się bolesna i niepowetowana strata. Ta obyczajowa powieść lubianego u nas pisarza ma ciekawie zarysowany lokalny koloryt amerykańskiego Południa, także kulinarny (choć warto może zwrócić uwagę, że Wiener Schnitzel nie jest potrawą kuchni niemieckiej). Książka nabiera wyrazu za sprawą motywu tajemnicy i wątku podążania przez Trevora śladami dziadka. „Powrót” ma w sobie dużo ciepła i niesie ze sobą optymistyczne przesłanie, że radości życia trzeba umieć szukać także po najtrudniejszych przejściach. W ten sposób świat staje się przyjaznym, dobrym do życia miejscem.
koniec
18 lipca 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jestem swoim ciałem i niczym więcej
Marcin Knyszyński

24 VII 2021

„Dom wszystkich snów” Wojciecha Guni to zbiór opowiadań, którego nie powinien przegapić żaden miłośnik dobrej literatury. Wymagająca uwagi, skupienia, cierpliwości i czasem ponownego odczytania – ale spłaca zaciągnięty kredyt zaufania z olbrzymią nadwyżką.

więcej »

PRL w kryminale: Krzyżowcy w pegeerze
Sebastian Chosiński

23 VII 2021

W połowie lat 70. ubiegłego wieku Kazimierz Sławiński – pisarz, który wymyślił postać kanoniera Franciszka Dolasa – przeżył krótki romans z kryminałem milicyjnym. Jego „owocami” stały się dwie mikropowieści wydane w serii „Ewa wzywa 07…”. Ta chronologicznie późniejsza, czyli „Romański krzyż”, wypada wprawdzie słabiej, ale ma znacznie większy rozmach inscenizacyjny.

więcej »

Świerczewski nie ma spokoju
Joanna Kapica-Curzytek

22 VII 2021

Generał był bohaterem jednego z najbardziej popularnych mitów rozpropagowanych przez władze PRL-u. Książka „Świerczewski. Śmierć i kult bożyszcza komunizmu”, odsłaniając daleką od ideału prawdę o nim, demaskuje także mechanizmy i fałszerstwa propagandy.

więcej »

Polecamy

„Wolność”

W podziemnym kręgu:

„Wolność”
— Marcin Knyszyński

Niektórzy po prostu chcą patrzeć, jak świat płonie
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Białe hrabstwo
— Miłosz Cybowski

Ucieczka przed zagładą
— Miłosz Cybowski

Wierzenia przodków i coca-cola
— Miłosz Cybowski

Miłość nie zawsze zwycięża
— Joanna Kapica-Curzytek

Co do joty
— Joanna Kapica-Curzytek

Realizm przede wszystkim
— Miłosz Cybowski

Interpretacja interpretacji
— Miłosz Cybowski

Gdy zawodzi dorosły
— Joanna Kapica-Curzytek

Na kresach imperium
— Miłosz Cybowski

Upływ czasu
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Świerczewski nie ma spokoju
— Joanna Kapica-Curzytek

Droga do Kalifornii
— Joanna Kapica-Curzytek

To tylko początek drogi
— Joanna Kapica-Curzytek

Jak skrzypce
— Joanna Kapica-Curzytek

Wyrazisty aromat wina
— Joanna Kapica-Curzytek

Marzenie życia
— Joanna Kapica-Curzytek

Alfabet EURO 2020
— Joanna Kapica-Curzytek

Tajemnica fatum
— Joanna Kapica-Curzytek

Wisła – Kraków – Warszawa
— Joanna Kapica-Curzytek

Kobieta z krwi i kości
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.