Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

David Litchfield
‹Niedźwiedź i pianino›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiedźwiedź i pianino
Tytuł oryginalnyThe Bear and the Piano
Data wydania5 czerwca 2019
Autor
PrzekładBarbara Supeł
IlustracjeDavid Litchfield
Wydawca Zielona Sowa
CyklNiedźwiedź i pianino
ISBN978-83-8154-275-3
Format40s. 200×288mm; oprawa twarda
Cena29,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Korzenie i skrzydła
[David Litchfield „Niedźwiedź i pianino” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Niedźwiedź i pianino” to historyjka przeznaczona dla najmłodszych czytelników. Opowiada o pięknie muzyki, cenie sławy i sile więzi z miejscem, z którego się pochodzi.

Joanna Kapica-Curzytek

Mała Esensja: Korzenie i skrzydła
[David Litchfield „Niedźwiedź i pianino” - recenzja]

„Niedźwiedź i pianino” to historyjka przeznaczona dla najmłodszych czytelników. Opowiada o pięknie muzyki, cenie sławy i sile więzi z miejscem, z którego się pochodzi.

David Litchfield
‹Niedźwiedź i pianino›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiedźwiedź i pianino
Tytuł oryginalnyThe Bear and the Piano
Data wydania5 czerwca 2019
Autor
PrzekładBarbara Supeł
IlustracjeDavid Litchfield
Wydawca Zielona Sowa
CyklNiedźwiedź i pianino
ISBN978-83-8154-275-3
Format40s. 200×288mm; oprawa twarda
Cena29,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Historyjka ta, jak wskazuje nam wydawca, przeznaczona jest dla dzieci powyżej czterech lat. Idealnie nadaje się więc na wspólną lekturę z rodzicami. Już pierwsze otwarcie książki i spojrzenie na wyklejkę (przedstawiającą tajemniczy, kolorowy las) zapowiada nam, że czeka nas coś niezwykłego.
Któregoś dnia niedźwiedź znalazł pianino w samym środku leśnych ostępów. Gdy nauczył się na nim grać, trafił do wielkiego miasta i został prawdziwą gwiazdą. Bogactwo i sława są na wyciągnięcie ręki. Tymczasem niedźwiadek z tęsknotą kieruje swoje myśli w stronę rodzinnego lasu i marzy, aby tam powrócić. Czy jego pobratymcy będą jeszcze na niego czekać? Czy sukcesy misia nie zmienią niczego w ich wzajemnych relacjach?
Johannowi Wolfgangowi Goethemu przypisywane jest powiedzenie: „Rodzice powinni dać dzieciom dwie rzeczy: korzenie i skrzydła”. Niniejsza historia jest piękną o nich opowieścią. „Skrzydłami” jest potencjał człowieka, rozwijane zdolności i umiejętności – po to, aby w przyszłości móc poradzić sobie w życiu. Muzyczny talent tytułowego niedźwiedzia pozwala mu zajść daleko, na same szczyty (co jest marzeniem niejednego młodego człowieka).
Sukces ma jednak swoją cenę, co widzimy w tej książce. I aby nie okazał się dla nas niszczący, musimy również pamiętać o pielęgnowaniu w sobie korzeni: zachowaniu emocjonalnej łączności z bliskimi oraz miejscem naszego urodzenia. Daje to poczucie wyjątkowości i siły – tak bardzo potrzebnej w konfrontacji ze światem.
To oczywiście interpretacja „Niedźwiedzia i pianina” dla dorosłych. Dzieci natomiast dostrzegą tu przede wszystkim, jak magiczną moc może mieć tworzenie muzyki. Pianino jest stosunkowo łatwym instrumentem dla początkujących, nie trzeba „szukać” na nim dźwięków, jak na przykład podczas gry na skrzypcach. Być może niejeden młody czytelnik i czytelniczka pójdą w ślady misia z lasu i zaczną się uczyć gry na pianinie? To akurat idealny wiek, by zacząć. Nie wywierajmy jednak przymusu – na tym etapie nie chodzi jeszcze o to, by wychować młodego gwiazdora i wirtuoza-zawodowca. Ale zaszczepienie muzycznych pasji, nawet jeśli ktoś pozostanie całe życie amatorem, przynosi nieskończenie wiele korzyści, także pozamuzycznych.
Ilustracje autora zostały wyróżnione nagrodą Waterstone’s Children’s Book Prize w 2016 roku. Rzeczywiście przykuwają uwagę i budzą emocje. Las urzeka swoją głębią, wielkie miasto – oszałamia. Świetnie w języku obrazu pokazana jest sława. Osobiście miałabym tylko zastrzeżenia do przedstawienia na obrazkach klawiatury pianina: układ czarnych klawiszy jest inny niż w prawdziwym instrumencie. To moim zdaniem ważny element i trudno go usprawiedliwić graficzną konwencją „z przymrużeniem oka”. Pianino jest tu instrumentem tytułowym i poprawne ilustracje spełniłyby ważną funkcję edukacyjną.
Sympatyczne i optymistyczne jest zakończenie książki – dowiemy się, kogo tytułowy niedźwiedź-artysta uważa za najwspanialszą publiczność na świecie.
koniec
2 października 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie wyśmiewaj się
— Joanna Kapica-Curzytek

Z kociej perspektywy
— Marcin Mroziuk

Pod opieką Matki Bożej Ostrobramskiej
— Marcin Mroziuk

W Valleby zawsze coś się dzieje
— Marcin Mroziuk

Gwiazdy i piwo
— Marcin Mroziuk

Papugowanie po Janie
— Marcin Mroziuk

Na dobre i złe
— Joanna Kapica-Curzytek

Nieuczciwa konkurencja
— Marcin Mroziuk

Natura, nasz język i krzywdzące stereotypy
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Na wysokich obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Mistrz przewrotnego humoru
— Joanna Kapica-Curzytek

Nowa wielka powieść latynoamerykańska
— Joanna Kapica-Curzytek

Szukać należy sercem
— Joanna Kapica-Curzytek

Z perspektywy osobistej
— Joanna Kapica-Curzytek

Najmłodsze i najsłodsze
— Joanna Kapica-Curzytek

Nikt nie dostrzega drzew
— Joanna Kapica-Curzytek

Osobność, samotność…
— Joanna Kapica-Curzytek

Do księgarni marsz: Listopad 2021
— Miłosz Cybowski, Sławomir Grabowski, Joanna Kapica-Curzytek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Krótko o książkach: Miał umrzeć młodo…
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.