Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 2 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Cristian Teodorescu
‹Kocie opowieści›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKocie opowieści
Tytuł oryginalnyCartea pisicii
Data wydania15 lipca 2019
Autor
PrzekładRadosława Janowska-Lascar
IlustracjeOctavian Mardale
Wydawca Amaltea
ISBN978-83-65989-05-5
Format178s. 130×205mm
Cena36,90
Gatunekobyczajowa
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Niczym w zwierciadle
[Cristian Teodorescu „Kocie opowieści” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Kotka przejęła głos pisarza w „Kocich opowieściach”. Powstała w efekcie proza absurdalna, lekko dowcipna i pełna emocjonalnego ciepła.

Joanna Kapica-Curzytek

Niczym w zwierciadle
[Cristian Teodorescu „Kocie opowieści” - recenzja]

Kotka przejęła głos pisarza w „Kocich opowieściach”. Powstała w efekcie proza absurdalna, lekko dowcipna i pełna emocjonalnego ciepła.

Cristian Teodorescu
‹Kocie opowieści›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKocie opowieści
Tytuł oryginalnyCartea pisicii
Data wydania15 lipca 2019
Autor
PrzekładRadosława Janowska-Lascar
IlustracjeOctavian Mardale
Wydawca Amaltea
ISBN978-83-65989-05-5
Format178s. 130×205mm
Cena36,90
Gatunekobyczajowa
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Narratorką niniejszej książki jest kotka Oczko. Jej imię nie jest przypadkowe – straciła jedno oko, gdy została przez pewną kobietę wyrzucona w łan kukurydzy. Ale na szczęście została przygarnięta do domu pisarza w stolicy Rumunii. Szybko została (kolejnym) członkiem jego rodziny, w której obok zony i dwóch dorosłych synów jest jeszcze paru innych czworonożnych ulubieńców.
Rumuński autor i publicysta Christian Teodorescu, urodzony w 1954 roku, ma już na swoim koncie szereg powieści i zbiory opowiadań. Jest laureatem prestiżowych nagród w swoim kraju. Jego powieść „Medgidia, miasto u kresu” (ukazała się w 2015 roku nakładem Wydawnictwa Amaltea) była nominowana rok później roku do finału Literackiej Nagrody Europy Środkowej ANGELUS.
Kotka Oczko uważnie obserwuje otoczenie, żywo komentuje to, co rozgrywa się dookoła niej. Odkrywa nieznane jej wcześniej terytoria, poznaje nowe przedmioty, wsłuchuje się w dźwięki i głosy, podpatruje domowników, czasem wychodzi na dwór. Jej spostrzeżenia zostały ujęte w formie krótkich rozdziałów. Lapidarne historyjki, mające też charakter anegdotek, są pełne subtelnego humoru, z ironią i absurdem kreślą sceny z codziennego życia, w którym zwierzęta i ludzie mają wspólne sprawy. Okazuje się, że nie ma najmniejszego kłopotu z porozumiewaniem się, a oprócz drobnych tarć (także z innymi kotami – ulubieńcami członków rodziny) w domu panuje harmonia. Jest idealnie? Nie do końca. „Tu, w domu nikt nie rządzi. To mnie trochę zbija z tropu”, przyznaje Oczko.
Tymczasem ulubienica rodziny żyje nie tylko domowymi sprawami. Jest zwierzęciem, nazwijmy to, globalnym! Pozostaje w (telepatycznym) kontakcie z kotką Wladimira Putina, a także z kotami kandydatów na prezydenta Stanów Zjednoczonych. Omówiona jest nawet abdykacja papieża Benedykta XVI (jak się okazuje, również szczęśliwego posiadacza mruczka!). Narratorka orientuje się także nieźle w realiach dotyczących Rumunii, mówiąc o sobie z dumą, że jest „kotką z Bukaresztu, która pochodzi ze wsi”. Są jednak sytuacje, w których Oczko nie zawsze jest w stanie zrozumieć ludzi: „Niby są inteligentniejsi niż my, ale czasami mam wrażenie, że używają tej inteligencji kompletnie bezsensownie”. Co więcej, jest w stanie podać na to całkiem sporo przykładów…
Znakomitym komentarzem do prozy Christiana Teodorescu są ilustracje Octaviana Mardale. Już okładka zapowiada, jakie inne świetne „dziełka” znajdują się wewnątrz książki. Ciekawe pod względem kreski i koloru, skupiające uwagę, są pełne przewrotnego absurdu i zabawne, operują skrótem myślowym, niosąc czytelne przesłanie, że koty są istotami ze wszech miar wyjątkowymi. Pozwala to wydobyć właśnie te akcenty z tekstu. Bohaterem każdego obrazka jest oczywiście kot – w różnych, nazwijmy to, wcieleniach, ale niezmiennie w roli skupionego na sobie „pępka świata”.
Przeglądamy się, my, ludzie, w tych uroczych, pełnych pogodnego humoru i filozoficznej głębi opowiastkach niczym w zwierciadle. Pozwalają nam nabrać jakże pożądanego dystansu do siebie samych i do wszystkiego, co spotyka nas w życiu. A po zakończeniu lektury „Kocich opowieści” nie ma wątpliwości: jak to dobrze, że towarzyszą nam na co dzień koty. Łagodzą obyczaje, budują z nami więzi, koją napięcia i złe emocje. I jeszcze jedno – żeby wszyscy ludzie potrafili tak wspaniale pisać jak Oczko!
koniec
9 października 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)

Stulecie Stanisława Lema:

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Na wysokich obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Mistrz przewrotnego humoru
— Joanna Kapica-Curzytek

Nowa wielka powieść latynoamerykańska
— Joanna Kapica-Curzytek

Szukać należy sercem
— Joanna Kapica-Curzytek

Z perspektywy osobistej
— Joanna Kapica-Curzytek

Najmłodsze i najsłodsze
— Joanna Kapica-Curzytek

Nikt nie dostrzega drzew
— Joanna Kapica-Curzytek

Osobność, samotność…
— Joanna Kapica-Curzytek

Morderstwo w sekcji klarnetów
— Joanna Kapica-Curzytek

Chopin – globalny fenomen
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.