Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Julia Shaw
‹Oszustwa pamięci›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOszustwa pamięci
Tytuł oryginalnyThe Memory Illusion
Data wydania13 listopada 2019
Autor
PrzekładAnna Cichowicz
Wydawca Amber
ISBN978-83-241-7137-8
Format368s. 145×207mm
Cena39,80
Gatunekpodręcznik / popularnonaukowa
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Wspomnienia pozostają?
[Julia Shaw „Oszustwa pamięci” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Podejrzewam, że zamieszczona tu ocena książki Julii Shaw jest niejako „skażona” moimi nawykami zawodowymi. Obcując na co dzień z literaturą stricte naukową, przyzwyczaiłam się bowiem do dużo większej „gęstości informacyjnej tekstu”, przez co lektura „Oszustw pamięci” pozostawiła we mnie niedosyt. Tymczasem jest to pozycja popularnonaukowa i, jak pisze sama autorka, ma stanowić zaledwie wstęp do tematu badań nad pamięcią.

Beatrycze Nowicka

Krótko o książkach: Wspomnienia pozostają?
[Julia Shaw „Oszustwa pamięci” - recenzja]

Podejrzewam, że zamieszczona tu ocena książki Julii Shaw jest niejako „skażona” moimi nawykami zawodowymi. Obcując na co dzień z literaturą stricte naukową, przyzwyczaiłam się bowiem do dużo większej „gęstości informacyjnej tekstu”, przez co lektura „Oszustw pamięci” pozostawiła we mnie niedosyt. Tymczasem jest to pozycja popularnonaukowa i, jak pisze sama autorka, ma stanowić zaledwie wstęp do tematu badań nad pamięcią.

Julia Shaw
‹Oszustwa pamięci›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOszustwa pamięci
Tytuł oryginalnyThe Memory Illusion
Data wydania13 listopada 2019
Autor
PrzekładAnna Cichowicz
Wydawca Amber
ISBN978-83-241-7137-8
Format368s. 145×207mm
Cena39,80
Gatunekpodręcznik / popularnonaukowa
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Julia Shaw zajmuje się psychologią sądową i jej badania dotyczą przede wszystkim fałszywych wspomnień. W książce można znaleźć wiele ciekawych informacji na ten temat – intrygują a zarazem przerażają nieco przedstawione eksperymenty z manipulacją pamięcią. Okazuje się, że w odpowiednich warunkach można nie tylko zmodyfikować, ale wręcz zaszczepić „sztuczne” wspomnienia. I nie potrzeba do tego wcale zaawansowanych technik, czy drastycznych środków. Często wystarczy tendencyjnie przeprowadzone przesłuchanie, albo powtarzane wielokrotnie prośby, by dana osoba próbowała sobie coś przypomnieć, połączona z jednoczesnymi sugestiami, że istnieją inne dowody wskazujące na prawdziwość wydarzeń, które ma odtworzyć w myślach. Shaw pisze także o samej pamięci, powstawaniu wspomnień, podatności na modyfikacje podczas przypominania sobie dawnych wypadków, ale też o błędach percepcji, problemach z zapamiętywaniem twarzy i kluczowych szczegółów podczas wydarzeń takich jak napad, zniekształceniach powstających podczas werbalizacji (np. gdy świadek próbuje opisać wygląd przestępcy). Wymienia błędy, jakim mogą ulegać śledczy i przedstawiciele sądownictwa chcący szybko i skutecznie wyjaśnić daną sprawę oraz posłać winnych za kratki oraz przedstawia zalety i wady mediów społecznościowych w kontekście dochodzenia do prawdy o przeszłości. Przy okazji czytelnik dowiaduje się też, że teorie Freuda o wypartych traumatycznych wspomnieniach będących przyczyną problemów psychicznych nie znalazły swojego potwierdzenia empirycznego. Jeżeli o mnie chodzi, informacja, że najwięcej zapamiętujemy z naszych lat nastoletnich i wczesnej dwudziestki, a po trzydziestce następuje spadek naszych zdolności w tym względzie, wyjaśniła mi, dlaczego lepiej pamiętam książki z dzieciństwa niż wiele z tych, które recenzowałam dla Esensji.
Podsumowując, w „Oszustwach pamięci” można znaleźć sporo ważnych i ciekawych informacji, które każą zastanowić się nad możliwościami i ograniczeniami ludzkiego umysłu. Jeśli chodzi o polskie wydanie – doceniam udział konsultanta naukowego, natomiast notka okładkowa mogłaby być nieco bardziej stonowana (gdy czytam takie pochwały pod niebiosa, raczej wydają mi się one podejrzane, niż zachęcające) i przede wszystkim „Scientific American” to czasopismo popularnonaukowe a nie przedstawiciel „wielu najpoważniejszych światowych pism naukowych”.
koniec
28 października 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Obyś cudze dzieci uczył….
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Głównie dla specjalistów
— Miłosz Cybowski

Na dalekiej Sanocczyznie
— Miłosz Cybowski

Potrafił być irytujący
— Miłosz Cybowski

Miał umrzeć młodo…
— Joanna Kapica-Curzytek

Kolejna hagiografia
— Miłosz Cybowski

Kto wygra?
— Miłosz Cybowski

Koty, słowa, literatura
— Miłosz Cybowski

Od ABBY do U2
— Joanna Kapica-Curzytek

Droga wojownika
— Miłosz Cybowski

Tegoż autora

Spektaklu akt drugi
— Beatrycze Nowicka

Stulecie Stanisława Lema: List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Sześć światów Hain: Świat szósty – dwugłos
— Miłosz Cybowski, Beatrycze Nowicka

Stulecie Stanisława Lema: Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jawnobójstwo deklinacji
— Beatrycze Nowicka

Górska kraina deszczu, niepowodzeń, sępów i złych kobiet
— Beatrycze Nowicka

Jest piękny i ma wspaniałe mięśnie
— Beatrycze Nowicka

Gdzie uczciwość to grzech śmiertelny
— Beatrycze Nowicka

Mała Esensja: Lot dywanem do czasów dzieciństwa
— Beatrycze Nowicka

Jak to u nas w wiosce było…
— Beatrycze Nowicka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.