Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 2 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Emily Houghton
‹Zanim Cię zobaczę›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZanim Cię zobaczę
Tytuł oryginalnyBefore I Saw You
Data wydania30 czerwca 2021
Autor
PrzekładAnna Dobrzańska
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8215-406-1
Format384s. 125×195mm
Cena39,90
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Szukać należy sercem
[Emily Houghton „Zanim Cię zobaczę” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Dwoje młodych ludzi zostaje boleśnie pokrzywdzonych przez los. Obojgu wydaje się, że już nic dobrego nie wydarzy się w ich życiu. W „Zanim cię zobaczę” nie brakuje goryczy i smutku, a mimo to powieść przynosi powiew optymizmu.

Joanna Kapica-Curzytek

Szukać należy sercem
[Emily Houghton „Zanim Cię zobaczę” - recenzja]

Dwoje młodych ludzi zostaje boleśnie pokrzywdzonych przez los. Obojgu wydaje się, że już nic dobrego nie wydarzy się w ich życiu. W „Zanim cię zobaczę” nie brakuje goryczy i smutku, a mimo to powieść przynosi powiew optymizmu.

Emily Houghton
‹Zanim Cię zobaczę›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZanim Cię zobaczę
Tytuł oryginalnyBefore I Saw You
Data wydania30 czerwca 2021
Autor
PrzekładAnna Dobrzańska
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8215-406-1
Format384s. 125×195mm
Cena39,90
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Jak to jest, gdy nie ma się jeszcze trzydziestu lat, a beztroska młodość się już skończyła?… Alice trafia do szpitala z rozległymi poparzeniami (również na twarzy) po pożarze. Z kolei Alfie odniósł bardzo poważne obrażenia w wypadku samochodowym, przez co nie będzie mógł wykonywać dotychczasowej pracy, którą bardzo lubił.
Oboje czekają na ustabilizowanie się stanu zdrowia, leżą w szpitalnej sali na sąsiednich łóżkach, oddzieleni parawanami. Alfie rozpoczyna rehabilitację, natomiast Alice zamyka się w sobie i nie chce myśleć o przyszłości. Do tej pory była singielką, żyjącą wyłącznie pracą. Jak będzie z nią teraz? Sytuacja wydaje się trudna, tym bardziej, że dziewczyna nie ma żadnego wsparcia ze strony rodziny.
Opowiedziana w tej książce historia nie jest szczególnie skomplikowana, ale autorka kreśli tutaj wiele odcieni różnorodnych emocji, wśród nich takich, które nieraz z trudem potrafimy nazwać. Dwoje nieznajomych stopniowo przełamuje bariery obcości. Nie bez kłopotów i oporów (po obu stronach) nawiązują ze sobą kontakt. Jest cisza, są słowa – i znów cisza… Oboje są pełni zwątpienia i czarnych myśli. Po co otwierać się na drugą osobę, skoro otrzymało się od życia tak powalający cios?
Piękny jest w książce wątek drugoplanowy: obraz przyjaźni, takiej bezwarunkowej, w imię której rzuca się wszystko i przybywa na pomoc zaprzyjaźnionej osobie. Trochę mało przekonujący jest finał. Choć wiemy, że został wykreowany na potrzeby konwencji powieści, nie sposób nie zadać sobie pytania, dlaczego Alice i Alfie nie wymienili się po prostu numerami telefonów? Pewne wątpliwości budzi też u mnie decyzja tłumaczki, aby pielęgniarki nazywać „siostrami”. Rozumiem do pewnego stopnia podążanie za oryginałem, ale określenie to akurat w polszczyźnie jest już zdecydowanie przestarzałe i mocno dyskredytujące. Nie warto go utrwalać. Większość osób wykonujących ten zawód mówi o sobie, że „nie są niczyimi siostrami, za to należą do wysoko wykwalifikowanego personelu medycznego”.
To oczywiście tylko nieliczne niedociągnięcia. Dobrych stron tej powieści jest o wiele więcej. Pozostawi nas ona w optymistycznym nastroju, obudzi wiarę w przyjaźń i miłość na przekór przeciwnościom losu. Losy Alice i Alfiego w „Zanim cię zobaczę” pięknie korespondują z myślą z „Małego księcia”: „oczy są ślepe, szukać należy sercem”…
koniec
20 listopada 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)

Stulecie Stanisława Lema:

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Na wysokich obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Mistrz przewrotnego humoru
— Joanna Kapica-Curzytek

Nowa wielka powieść latynoamerykańska
— Joanna Kapica-Curzytek

Z perspektywy osobistej
— Joanna Kapica-Curzytek

Najmłodsze i najsłodsze
— Joanna Kapica-Curzytek

Nikt nie dostrzega drzew
— Joanna Kapica-Curzytek

Osobność, samotność…
— Joanna Kapica-Curzytek

Morderstwo w sekcji klarnetów
— Joanna Kapica-Curzytek

Chopin – globalny fenomen
— Joanna Kapica-Curzytek

Coś pozytywnego
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.