Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 2 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Albert Einstein
‹Istota teorii względności›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułIstota teorii względności
Tytuł oryginalnyThe Meaning of Relativity
Data wydania7 września 2021
Autor
PrzekładAndrzej Trautman
Wydawca Zysk i S-ka
ISBN978-83-8202-341-1
Format200s. 135×205mm; oprawa twarda
Cena45,—
Gatuneknon-fiction
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Głównie dla specjalistów
[Albert Einstein „Istota teorii względności” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Istota teorii względności” nie zalicza się do łatwych lektur. Pisząc na temat swoich odkryć, Albert Einstein zaledwie w niewielkim stopniu stara się je przedstawić w sposób przystępny dla nieobeznanego z fizyką i matematyką czytelnika.

Miłosz Cybowski

Krótko o książkach: Głównie dla specjalistów
[Albert Einstein „Istota teorii względności” - recenzja]

„Istota teorii względności” nie zalicza się do łatwych lektur. Pisząc na temat swoich odkryć, Albert Einstein zaledwie w niewielkim stopniu stara się je przedstawić w sposób przystępny dla nieobeznanego z fizyką i matematyką czytelnika.

Albert Einstein
‹Istota teorii względności›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułIstota teorii względności
Tytuł oryginalnyThe Meaning of Relativity
Data wydania7 września 2021
Autor
PrzekładAndrzej Trautman
Wydawca Zysk i S-ka
ISBN978-83-8202-341-1
Format200s. 135×205mm; oprawa twarda
Cena45,—
Gatuneknon-fiction
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Podstawą książki jest wydanie wykładów samego Einsteina z roku 1954. Została ona opatrzona wstępem Briana Greene’a napisanym w 2005 roku. I choć doskonale zdawał on sobie sprawę ze znaczenia obu (szczególnej i ogólnej) teorii względności, przez ostatnie kilkanaście lat wiele uczyniono na rzecz ich potwierdzenia. Otrzymujemy więc do rąk książkę pozbawioną bardziej aktualnego spojrzenia na odkrycia sprzed przeszło stu lat i ich znaczenia dla współczesnej, coraz szybciej rozwijającej się fizyki.
Język, którym posługuje się Einstein, jest językiem specjalistycznym, wypełnionym równaniami i odwołaniami do zagadnień fizycznych. Autor nie poświęca miejsca na tłumaczenie podstawowych pojęć, co jest jak najbardziej zrozumiałe, jeśli książka stanowi zapis jego wykładów akademickich, przeznaczonych przecież dla specjalistów w dziedzinie fizyki. Nie jest powiedziane, że przygodny czytelnik zainteresowany naukami ścisłymi nic stąd nie wyciągnie, ale z pewnością duże fragmenty pozostaną dla niego niezrozumiałe.
Z tego też względu trudno mi powiedzieć, jaki miałby być idealny odbiorca „Istoty teorii względności” – osoby parające się zawodowo fizyką z pewnością poznały dokonania Einsteina w inny sposób, podczas gdy dla laików będzie to lektura niełatwa do zrozumienia. Ten wąski wycinek czytelników, którzy wcześniej z Einsteinem nie mieli do czynienia, a jednocześnie są w stanie zrozumieć opisywane tutaj matematyczne wywody, z pewnością będzie czerpał z lektury sporą przyjemność. Pozostałym pozostaje sięgnięcie po jedno z wielu bardziej popularnonaukowych niż naukowych opracowań, choć oczywiście z „Istotą teorii względności” mierzyć może się każdy. Z bardzo różnym skutkiem.
koniec
23 listopada 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)

Stulecie Stanisława Lema:

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Obyś cudze dzieci uczył….
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Na dalekiej Sanocczyznie
— Miłosz Cybowski

Potrafił być irytujący
— Miłosz Cybowski

Miał umrzeć młodo…
— Joanna Kapica-Curzytek

Wspomnienia pozostają?
— Beatrycze Nowicka

Kolejna hagiografia
— Miłosz Cybowski

Kto wygra?
— Miłosz Cybowski

Koty, słowa, literatura
— Miłosz Cybowski

Od ABBY do U2
— Joanna Kapica-Curzytek

Droga wojownika
— Miłosz Cybowski

Tegoż autora

Jesteśmy tylko nośnikami
— Miłosz Cybowski

Krótko o grach: X-Meni nie wystarczają
— Miłosz Cybowski

Dwóch panów w drodze (nie licząc lokaja)
— Miłosz Cybowski

Sześć światów Hain: Świat szósty – dwugłos
— Miłosz Cybowski, Beatrycze Nowicka

Ten okrutny XX wiek: Zbrodnia bez kary
— Miłosz Cybowski

Do księgarni marsz: Listopad 2021
— Miłosz Cybowski, Sławomir Grabowski, Joanna Kapica-Curzytek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Hannibal ante portas
— Miłosz Cybowski

Stulecie Stanisława Lema: Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Wszyscy jesteśmy neandertalczykami (w jakichś dwóch procentach)
— Miłosz Cybowski

Cudzego nie znacie: Krew ojców
— Miłosz Cybowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.